0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Klementinkové crème brûlée

Klementinkové crème brûlée
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Klementinkové crème brûlée

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Na 6 formiček po cca 150 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3666 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 155 g
Tuky 295 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Víme, co vás i uprostřed pošmourné zimy zaručeně potěší – okouzlující dezert s klementinkami!

Suroviny

kůra nastrouhaná z 5 plodů (dohromady 15 g), šťáva vymačkana cca ze 3 plodů (90 ml)
žloutek 4 ks
z velkých vajec
vejce 2 ks
velká
krupicový cukr 85 g
vanilkový extrakt ¾ ČL
sůl ČL
na ozdobení
krupicový cukr 6 ČL
(nebo více) na zkaramelizování

1 Ve středně velké pánvi za občasného míchání opatrně zahřejte smetanu a klementinkovou kůru. Jakmile směs začne mírně vřít, okamžitě stáhněte a nechte 40 minut louhovat. Přeceďte přes jemné síto a usazenou kůru vyhoďte.

2 Troubu předehřejte na 150°C, mřížku umístěte do spodní třetiny trouby.

3 Do mísy dejte žloutky, vejce, cukr, klementinkovou šťávu a šlehejte, dokud se vejce nespojí s ostatními ingrediencemi. Vraťte smetanu na plotnu, míchejte a znovu zahřejte k lehkému varu. Odstavte a za stálého míchání lijte smetanu velmi tenkým pramínkem k vaječné směsi. Přidejte vanilku a sůl a promíchejte.

4 Formičky položte do hlubšího plechu a naplňte je do 3/4 objemu připraveným krémem. Do plechu nalijte tolik vroucí vody, aby sahala do 3/4 výšky formiček. Zakryjte plech alobalem a opatrně vložte do trouby. Pečte 30–35 minut, nebo dokud povrch krému nezpevní (viz Něco navíc). Střed by měl být stále trochu třaslavý (ovšem ne tekutý). Pokud dezert přepečete, ztratí krémovou texturu.

5 Formičky vyndejte z plechu a nechte vychladnout na mřížce. Když crème brûlée dosáhne pokojové teploty, zabalte je do potravinářské fólie a uložte alespoň na 3 hodiny do lednice.

6 Před podáváním oloupejte klementinky a pomocí ostrého nože z nich okrájejte bílou vrstvu. Nakrájejte je na tenké plátky a osušte. Na povrch vychlazeného crème brûlée položte vždy plátek klementinky, posypte krupicovým cukrem a pomocí flambovací pistole nechte zkaramelizovat.

NĚCO NAVÍC
Dobu pečení uzpůsobte zvoleným formičkám. V širších a nižších se crème brûlée bude péct kratší dobu než v užších a vyšších.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč