Víme, co vás i uprostřed pošmourné zimy zaručeně potěší – okouzlující dezert s klementinkami!
Suroviny
Postup
Ve středně velké pánvi za občasného míchání opatrně zahřejte smetanu a klementinkovou kůru. Jakmile směs začne mírně vřít, okamžitě stáhněte a nechte 40 minut louhovat. Přeceďte přes jemné síto a usazenou kůru vyhoďte.
Troubu předehřejte na 150°C, mřížku umístěte do spodní třetiny trouby.
Do mísy dejte žloutky, vejce, cukr, klementinkovou šťávu a šlehejte, dokud se vejce nespojí s ostatními ingrediencemi. Vraťte smetanu na plotnu, míchejte a znovu zahřejte k lehkému varu. Odstavte a za stálého míchání lijte smetanu velmi tenkým pramínkem k vaječné směsi. Přidejte vanilku a sůl a promíchejte.
Formičky položte do hlubšího plechu a naplňte je do 3/4 objemu připraveným krémem. Do plechu nalijte tolik vroucí vody, aby sahala do 3/4 výšky formiček. Zakryjte plech alobalem a opatrně vložte do trouby. Pečte 30–35 minut, nebo dokud povrch krému nezpevní (viz Něco navíc). Střed by měl být stále trochu třaslavý (ovšem ne tekutý). Pokud dezert přepečete, ztratí krémovou texturu.
Formičky vyndejte z plechu a nechte vychladnout na mřížce. Když crème brûlée dosáhne pokojové teploty, zabalte je do potravinářské fólie a uložte alespoň na 3 hodiny do lednice.
Před podáváním oloupejte klementinky a pomocí ostrého nože z nich okrájejte bílou vrstvu. Nakrájejte je na tenké plátky a osušte. Na povrch vychlazeného crème brûlée položte vždy plátek klementinky, posypte krupicovým cukrem a pomocí flambovací pistole nechte zkaramelizovat.
NĚCO NAVÍC
Dobu pečení uzpůsobte zvoleným formičkám. V širších a nižších se crème brûlée bude péct kratší dobu než v užších a vyšších.