Klementinkové crème brûlée

Klementinkové crème brûlée

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Na 6 formiček po cca 150 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5572 kcal
Bílkoviny 77 g
Cukr 707 g
Tuky 273 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Víme, co vás i uprostřed pošmourné zimy zaručeně potěší – okouzlující dezert s klementinkami!

Suroviny

smetana ke šlehání 450 ml
-33%
15 g
klementinková kůra nastrouhaná, z cca 5 plodů
žloutek 4 ks
velký, + 2 velká vejce
krupicový cukr 85 g
90 ml
klementinková šťáva čerstvě vymačkané (z cca 3 plodů)
vanilkový extrakt 0.75 ČL
sůl 0.33 ČL
klementinka 1 ks
krupicový cukr 6
(nebo více) na zkaramelizování

1 Ve středně velké pánvi za občasného míchání opatrně zahřejte smetanu a klementinkovou kůru. Jakmile směs začne mírně vřít, okamžitě stáhněte a nechte 40 minut louhovat. Přeceďte přes jemné síto a usazenou kůru vyhoďte.

2 Troubu předehřejte na 150°C, mřížku umístěte do spodní třetiny trouby.

3 Do mísy dejte žloutky, vejce, cukr, klementinkovou šťávu a šlehejte, dokud se vejce nespojí s ostatními ingrediencemi. Vraťte smetanu na plotnu, míchejte a znovu zahřejte k lehkému varu. Odstavte a za stálého míchání lijte smetanu velmi tenkým pramínkem k vaječné směsi. Přidejte vanilku a sůl a promíchejte.

4 Formičky položte do hlubšího plechu a naplňte je do 3/4 objemu připraveným krémem. Do plechu nalijte tolik vroucí vody, aby sahala do 3/4 výšky formiček. Zakryjte plech alobalem a opatrně vložte do trouby. Pečte 30–35 minut, nebo dokud povrch krému nezpevní (viz Něco navíc). Střed by měl být stále trochu třaslavý (ovšem ne tekutý). Pokud dezert přepečete, ztratí krémovou texturu.

5 Formičky vyndejte z plechu a nechte vychladnout na mřížce. Když crème brûlée dosáhne pokojové teploty, zabalte je do potravinářské fólie a uložte alespoň na 3 hodiny do lednice.

6 Před podáváním oloupejte klementinky a pomocí ostrého nože z nich okrájejte bílou vrstvu. Nakrájejte je na tenké plátky a osušte. Na povrch vychlazeného crème brûlée položte vždy plátek klementinky, posypte krupicovým cukrem a pomocí flambovací pistole nechte zkaramelizovat.

NĚCO NAVÍC
Dobu pečení uzpůsobte zvoleným formičkám. V širších a nižších se crème brûlée bude péct kratší dobu než v užších a vyšších.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit