Pikantní želé se skvěle se hodí například k sýrům nebo ke grilovanému masu.
Suroviny
Postup
Dva citrony oloupejte, nejlépe škrabkou na brambory nebo ostrým nožem tak, abyste měli kůru bez bílé části. Nakrájejte ji na drobné proužky. Všechny citrony vymačkejte. Kůru, šťávu a 125 ml vody dejte do menšího rendlíku a nechte nejlépe přes noc louhovat. Poté zvolna svařte na polovinu.
Cukety oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Pokud jsou starší (větší), vydlabejte středy se semínky. Cukety vsypte do velkého hrnce, podlijte trochou vody, přidejte třetinu cukru a na mírném plameni pod pokličkou 20–30 minut duste, aby zprůhledněly a aby se tekutina, kterou pustí, odvařila. Přilijte svařenou citronovou šťávu a kůru. Zbylý cukr promíchejte s pektinem a vsypte k cuketě. Přidejte zázvor a vše promíchejte. Zvyšte plamen a zprudka vařte 8–10 minut do zhoustnutí. Máte-li teploměr, měl by vám ukazovat 104 °C. Pokud teploměr nemáte, dejte trochu směsi na studený talířek a pozorujte, jestli tuhne. Hotové želé plňte do čistých vyvařených sklenic, zavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.
TIP REDAKCE
Želé užijete hned, jak jej uvaříte – je skvělé jako příloha ke grilování, můžete ho podávat jen tak nebo jím ochutit nejrůznější dipy či majonézy. Co si v létě nacvičíte, o silvestrovských či narozeninových oslavách během roku jako když najdete. Cuketové želé bude skvělé třeba k sýrovému prkénku.
- Smíchejte 100 ml majonézy, 1–2 lžíce cuketového želé a 1–2 lžičky zelené nebo červené kari pasty. Podávejte jako dip (třeba ke grilovaným kuřecím špízkům či masovým kuličkám), použijte jako omáčku k hotdogu nebo do hamburgeru.
- Cuketové želé můžete využít obdobně jako mangové čatní. Je totiž obdobně sladkopikantní.