0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cuketové želé s citronem a zázvorem

Cuketové želé s citronem a zázvorem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Cuketové želé s citronem a zázvorem

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Na cca 2 sklenice o objemu 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2408 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 565 g
Tuky 0 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pikantní želé se skvěle se hodí například k sýrům nebo ke grilovanému masu.

Suroviny

citron 4 ks
cuketa 1,2 kg
krupicový cukr 500 g
citrusový pektin 10 g
zázvor (čerstvý) 30 g
oloupaný a nastrouhaný

Postup

1

Dva citrony oloupejte, nejlépe škrabkou na brambory nebo ostrým nožem tak, abyste měli kůru bez bílé části. Nakrájejte ji na drobné proužky. Všechny citrony vymačkejte. Kůru, šťávu a 125 ml vody dejte do menšího rendlíku a nechte nejlépe přes noc louhovat. Poté zvolna svařte na polovinu.

2

Cukety oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Pokud jsou starší (větší), vydlabejte středy se semínky. Cukety vsypte do velkého hrnce, podlijte trochou vody, přidejte třetinu cukru a na mírném plameni pod pokličkou 20–30 minut duste, aby zprůhledněly a aby se tekutina, kterou pustí, odvařila. Přilijte svařenou citronovou šťávu a kůru. Zbylý cukr promíchejte s pektinem a vsypte k cuketě. Přidejte zázvor a vše promíchejte. Zvyšte plamen a zprudka vařte 8–10 minut do zhoustnutí. Máte-li teploměr, měl by vám ukazovat 104 °C. Pokud teploměr nemáte, dejte trochu směsi na studený talířek a pozorujte, jestli tuhne. Hotové želé plňte do čistých vyvařených sklenic, zavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.

TIP REDAKCE
Želé užijete hned, jak jej uvaříte – je skvělé jako příloha ke grilování, můžete ho podávat jen tak nebo jím ochutit nejrůznější dipy či majonézy. Co si v létě nacvičíte, o silvestrovských či narozeninových oslavách během roku jako když najdete. Cuketové želé bude skvělé třeba k sýrovému prkénku.

  • Smíchejte 100 ml majonézy, 1–2 lžíce cuketového želé a 1–2 lžičky zelené nebo červené kari pasty. Podávejte jako dip (třeba ke grilovaným kuřecím špízkům či masovým kuličkám), použijte jako omáčku k hotdogu nebo do hamburgeru.
  • Cuketové želé můžete využít obdobně jako mangové čatní. Je totiž obdobně sladkopikantní.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den
  • Tipy redakce

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč