Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cuketové želé s citronem a zázvorem
Cuketové želé s citronem a zázvorem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Cuketové želé s citronem a zázvorem

5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Na cca 2 sklenice o objemu 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2408 kcal
Bílkoviny 13 g
Sacharidy 565 g
Tuky 0 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pikantní želé se skvěle se hodí například k sýrům nebo ke grilovanému masu.

Suroviny

cuketa 1,2 kg
citrusový pektin 10 g
zázvor (čerstvý) 30 g
oloupaný a nastrouhaný

Postup

1

Dva citrony oloupejte, nejlépe škrabkou na brambory nebo ostrým nožem tak, abyste měli kůru bez bílé části. Nakrájejte ji na drobné proužky. Všechny citrony vymačkejte. Kůru, šťávu a 125 ml vody dejte do menšího rendlíku a nechte nejlépe přes noc louhovat. Poté zvolna svařte na polovinu.

2

Cukety oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Pokud jsou starší (větší), vydlabejte středy se semínky. Cukety vsypte do velkého hrnce, podlijte trochou vody, přidejte třetinu cukru a na mírném plameni pod pokličkou 20–30 minut duste, aby zprůhledněly a aby se tekutina, kterou pustí, odvařila. Přilijte svařenou citronovou šťávu a kůru. Zbylý cukr promíchejte s pektinem a vsypte k cuketě. Přidejte zázvor a vše promíchejte. Zvyšte plamen a zprudka vařte 8–10 minut do zhoustnutí. Máte-li teploměr, měl by vám ukazovat 104 °C. Pokud teploměr nemáte, dejte trochu směsi na studený talířek a pozorujte, jestli tuhne. Hotové želé plňte do čistých vyvařených sklenic, zavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.

TIP REDAKCE
Želé užijete hned, jak jej uvaříte – je skvělé jako příloha ke grilování, můžete ho podávat jen tak nebo jím ochutit nejrůznější dipy či majonézy. Co si v létě nacvičíte, o silvestrovských či narozeninových oslavách během roku jako když najdete. Cuketové želé bude skvělé třeba k sýrovému prkénku.

  • Smíchejte 100 ml majonézy, 1–2 lžíce cuketového želé a 1–2 lžičky zelené nebo červené kari pasty. Podávejte jako dip (třeba ke grilovaným kuřecím špízkům či masovým kuličkám), použijte jako omáčku k hotdogu nebo do hamburgeru.
  • Cuketové želé můžete využít obdobně jako mangové čatní. Je totiž obdobně sladkopikantní.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín