Elegantní způsob, jak se zbavit přebytků cuket s velkou slávou. Až pak tuhle směs na topinky promícháte se sýrem a uzeninou, příští rok vám cukety nebudou stačit. Podávejte na opečeném toustu nebo poctivé topince.
Suroviny
olivový olej
125
ml
cibule
4
ks
na plátky
česnek
7
stroužků
na plátky
cuketa
1,5
kg
nahrubo nastrouhaná
sůl
3
ČL
krupicový cukr
3
PL
vinný ocet červený
2
PL
rajčatový protlak
400
g
worcesterská omáčka
5
PL
kapary
1,5
PL
chilli sušené
½
ČL
drcené
Postup
1
Na oleji zpěňte cibuli a česnek.
2
Přidejte cuketu, osolte a míchejte další 3 minuty. Přidejte ostatní přísady a dejte do trouby předehřáté na 200 °C na zhruba 40 minut. Občas zamíchejte.
3
Mažte na topinky teplé nebo studené. Případně směs plňte do horkých sklenic, zavíčkujte a uchovejte v chladu na pozdeji.
S ČÍM SI TO DÁT
Podávejte na toustu nebo topince se sýrem (třeba čedarem) a chorizem či čabajkou nebo zamíchejte do těstovin.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Topinky: Dejte šanci staršímu chlebu a proměňte ho v rychlou večeři nebo chuťovku k pivu(26 receptů )
- 44 receptů s cuketami, kterým jen těžko odoláte(45 receptů )
- Do skla! Skvělé recepty na nakládanou zeleninu(36 receptů )
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů )
Komentáře
Dobrý den,hodlám letos tento tecept vyzkoušet ale zajímá mě jak dlouho to v těch sklenicích vydrži když se to nezavařuje.Díky
Naprosto senzační a chutný recept. S radostí ho brzy zopakuji a pokusím se ho vylepšit o hlívu ústřičnou ap.
Dobrý den, mohu se zeptat jak dlouho to vydrží v těch sklenicích když se to nezavařuje.Děkuji
Dobrý den, paní Gronská,
pokud byste chtěla sklenice s cuketovou bombou skladovat dlouhodobě, určitě doporučujeme je zavařit. Když je naplníte zahorka do vyvařených sklenic, mohou vydržet velmi dlouho, ale bohužel také nemusí. Takže nezavařené bychom je neotevřené uchovávali v lednici maximálně cca 14 dnů. Po otevření slouží k okamžité spotřebě.
Krásný den, redakce Apetitu
In reply to Dobrý den, paní Gronská, by martina.kojzarova
In reply to Dobry den, prosim, ako dlho… by luck
Dobrý den, paní Boriková,
musíme přiznat, že se zavařováním topinkové bomby nemáme zkušenost, vždy jsme používali pasteraci mimo obal, což je přesně plnění vařicí směsi do horkých sterilizovaných sklenic, ideálně nových (po předchozím použití samozřejmě bohužel může někde zůstat nedomytá, zaschlá spora mikroorganismů).
Konzultovali jsme konzervaci nekyselých výrobků s literaturou a lze ji provádět zásadně dvojím způsobem - sterilací, tj. ohřevem přes 100°C, nejčastěji za přetlaku v tlakových nádobách, nebo přesušovanou pasterací, tj dvojím ohřevem do 100°C, opakovaným obvykle po 24 hodinách.
První způsob je doma mimo hru, ale u druhého doporučují horkou zeleninou opět naplnit sklenice a poté sterilovat 50 minut ve vodě při 95°C a opakuvat pak druhý den při stejné teplotě do dobu 30 minut. Bohužel bližší informaci o troubě jsme nenašli.
Pokud byste si chtěla být zcela jistá, doporučujeme kontaktovat odborníky z VŠCHT nebo ČZU (se zavařováním paštik nám např. radili Ing. Pavel Nový, Ph.D., z katedry kvality zemědělských produktů České zemědělské univerzity a doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D., z Ústavu konzervace potravin VŠCHT).
Přejeme krásné léto, redakce Apetitu
In reply to Dobrý den, mohu se zeptat jak by Michaela Gronska
Vzdy sa tesim na kazdorocnu nadurodu cukiet aj kvoli tomuto receptu! Nazov hovori naozaj za seba,je to topinkova bomba! Mnam!