Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Cuketová čalamáda
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 130
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 2 litry

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1956 kcal
Bílkoviny 19 g
Sacharidy 430 g
Tuky 4 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Cuketová čalamáda je hitovka, která se podle nás hodí skoro ke všemu – od doprovodu ke grilovanému či pečenému masu až po omáčku k těstovinám nebo k namazání na toust. Až okusíte, pochopíte! S tímto receptem už může cuketová sezóna v klidu začít.

Suroviny

na větší kusy
cibule 300 g
oloupaná, rozpůlená
sůl 1 PL
nejodidovaná
vinný ocet bílý 300 ml
nebo jablečný ocet
chilli sušené ½ PL
vločky
paprika mletá pálivá ½ PL
hořčice plnotučná 1 PL
v tubě
škrob 3 PL
kukuřičný

Postup

1

Cukety a cibuli rozsekejte v robotu se sekacím nástavcem na zhruba půlcentimetrové kousky (můžete je i nakrájet). Pak je v hrnci promíchejte se solí. Nechte krátce (10–15 minut) odležet.

2

Přidejte ostatní suroviny, promíchejte, přiveďte k varu na středním až silném ohni, poté zmírněte oheň a zvolna vařte doměkka 45 minut, ale klidně i o trochu déle, často míchejte. Horké rozdělte do šroubovacích sklenic, uzavřete. Nechte vychladnout a uchovávejte v chladničce.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li skrýt, z čeho je omáčka vyrobená, rozmixujte ji na pyré – a máte cuketový ‚kečup‘.

TIPY & TRIKY

NEJODIDOVANÁ SŮL Jód či jiná aditiva ze soli mohou způsobit neočekávané změny barvy zeleniny, proto je lépe používat k nakládání i při fermentování sůl přírodní.
STERILIZACE A STERILOVÁNÍ Sklenice důkladně umyjte a pak je 10 minut při 100 °C zahřívejte v troubě na plechu s vodou, jako byste zavařovali. Anebo je jen stačí umýt v horké vodě se saponátem či v myčce na co nejvyšší teplotu a pak prolít horkou vodou. To platí i pro víčka. Nechte uschnout. Sterilovat naplněné sklenice lze v zavařovacím hrnci s použitím teploměru, nebo můžete sklenice postavit do pekáče na utěrku, vlít horkou vodu a na 20 minut dát do trouby vyhřáté na 100 °C.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...