Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Cuketová čalamáda

Hitovka, která se podle nás hodí skoro ke všemu – od doprovodu ke grilovanému či pečenému masu až po omáčku k těstovinám nebo k namazání na toust. Až okusíte, pochopíte!

Vydání: 2019/7
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 2 litry
Doba přípravy: Do 20 minut
+ odležení
PT45M
Vaření 0:45
Studená omáčka a dip Česká

Ingredience

    • 1 kg cuket, nakrájených na větší kusy
    • 300 g cibule, oloupané a rozpůlené
    • 1 lžíce (nejodidované) soli
    • 300 g krupicového cukru
    • 300 ml bílého vinného či jablečného octa
    • 1/2 lžíce chilli vloček nebo chilli koření
    • 1 lžíce mleté papriky, 1 : 1 sladké a pálivé
    • 1 lžíce plnotučné hořčice
    • 1 tuba rajčatové pasty (prodává například dm drogerie)
    • 3–4 lžíce kukuřičného škrobu

Příprava jídla

1 Cukety a cibuli rozsekejte v robotu se sekacím nástavcem na zhruba půlcentimetrové kousky (můžete je i nakrájet). Pak je v hrnci promíchejte se solí. Nechte krátce (10–15 minut) odležet.

2 Přidejte ostatní suroviny, promíchejte, přiveďte k varu na středním až silném ohni, poté zmírněte oheň a zvolna vařte doměkka 45 minut, ale klidně i o trochu déle, často míchejte. Horké rozdělte do šroubovacích sklenic, uzavřete. Nechte vychladnout a uchovávejte v chladničce.

NĚCO NAVÍC
Chcete-li skrýt, z čeho je omáčka vyrobená, rozmixujte ji na pyré – a máte cuketový ,kečup‘.

TIPY & TRIKY

  • NEJODIDOVANÁ SŮL Jód či jiná aditiva ze soli mohou způsobit neočekávané změny barvy zeleniny, proto je lépe používat k nakládání i při fermentování sůl přírodní.
  • STERILIZACE A STERILOVÁNÍ Sklenice důkladně umyjte a pak je 10 minut při 100°C zahřívejte v troubě na plechu s vodou, jako byste zavařovali. Anebo je jen stačí umýt v horké vodě se saponátem či v myčce na co nejvyšší teplotu a pak prolít horkou vodou. To platí i pro víčka. Nechte uschnout. Sterilovat naplněné sklenice lze v zavařovacím hrnci s použitím teploměru, nebo můžete sklenice postavit do pekáče na utěrku, vlít horkou vodu a na 20 minut dát do trouby vyhřáté na 100°C.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nektarinkovo-fenyklové čatní

Kvašená zelenina

Květák s mrkví v kari nálevu

Jak na domácí zavařování?

REKLAMA

Přidat komentář