Cuketová čalamáda je hitovka, která se podle nás hodí skoro ke všemu – od doprovodu ke grilovanému či pečenému masu až po omáčku k těstovinám nebo k namazání na toust. Až okusíte, pochopíte! S tímto receptem už může cuketová sezóna v klidu začít.
Suroviny
Postup
Cukety a cibuli rozsekejte v robotu se sekacím nástavcem na zhruba půlcentimetrové kousky (můžete je i nakrájet). Pak je v hrnci promíchejte se solí. Nechte krátce (10–15 minut) odležet.
Přidejte ostatní suroviny, promíchejte, přiveďte k varu na středním až silném ohni, poté zmírněte oheň a zvolna vařte doměkka 45 minut, ale klidně i o trochu déle, často míchejte. Horké rozdělte do šroubovacích sklenic, uzavřete. Nechte vychladnout a uchovávejte v chladničce.
NĚCO NAVÍC
Chcete-li skrýt, z čeho je omáčka vyrobená, rozmixujte ji na pyré – a máte cuketový ‚kečup‘.
TIPY & TRIKY
NEJODIDOVANÁ SŮL Jód či jiná aditiva ze soli mohou způsobit neočekávané změny barvy zeleniny, proto je lépe používat k nakládání i při fermentování sůl přírodní.
STERILIZACE A STERILOVÁNÍ Sklenice důkladně umyjte a pak je 10 minut při 100 °C zahřívejte v troubě na plechu s vodou, jako byste zavařovali. Anebo je jen stačí umýt v horké vodě se saponátem či v myčce na co nejvyšší teplotu a pak prolít horkou vodou. To platí i pro víčka. Nechte uschnout. Sterilovat naplněné sklenice lze v zavařovacím hrnci s použitím teploměru, nebo můžete sklenice postavit do pekáče na utěrku, vlít horkou vodu a na 20 minut dát do trouby vyhřáté na 100 °C.