Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí chléb
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 43
Do 75 minut Velmi snadné Na 2 bochníky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4144 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 701 g
Tuky 55 g
Vláknina 110 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vůně čerstvého chleba připomíná domov. Nejlíp chutná ještě teplý, namazaný máslem! Recept je rovnou na dva bochníky. A nepotřebujete ani váhu. Tento jednoduchý hrníčkový domácí chleba z žitné mouky zmizí z vašeho chlebníku tak rychle, že budete muset brzy zadělat těsto na další.

Související recepty

Suroviny

mouka žitná hladká 2 hrnky
pivo světlé 1,75 hrnku
425 ml
droždí sušené 7 g
vejce 1 ks
olivový olej extra panenský 2 PL
třtinový cukr 2 PL
sůl 1 PL
bylinky 2 hrsti
nasekané, lze nahradit semínky podle chuti, lze vynechat

Postup

1

V míse smíchejte žitnou mouku, pivo a droždí a nechte na teplém místě zakryté kynout zhruba 1 hodinu.

2

Do vykynutého těsta zapracujte vejce, olivový olej, cukr, sůl a hladkou mouku. Pokud chcete, přidejte nadrobno nasekané bylinky a semínka. Těsto pořádně zpracujte na válu – správně propracované je vláčné, hladké a nelepí se.

3

Hotové těsto rozdělte na dvě stejně velké části a položte je do misek vymazaných olejem, kde budou další hodinu kynout. Poté je znovu propracujte a pak z nich vytvarujte bochníky, ty položte na moukou vysypaný plech a opět nechte kynout minimálně hodinu. Bochníky můžete nahoře naříznout do křížku, budou lépe kynout. Povrch posypte semínky.

4

Chleby pečte v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 40 minut. Aby byla kůrka pěkně křupavá, potírejte chleby před a při pečení vodou.

NĚCO NAVÍC

Pokud máte rádi slanou kůrku, do vody k potírání přisypte lžíci soli. Recept máme od Aleny Thomas, autorky blogů Home-made.cz a Delamesitosami.cz. Alena si umí sama vyrobit spoustu věci, od jogurtů přes prací prášek až po pleťový krém. Říká, že výroba domácích produktů je jednodušší a časově méně náročná, než by se mohlo zdát. Zkuste to taky!

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Apetit magazín