Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Domácí chléb

Vůně čerstvého chleba připomíná domov. Nejlíp chutná ještě teplý, namazaný máslem! 

Vydání: 2014/8
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 2 bochníky
Doba přípravy: Do 30 minut
PT40M
Pečení 0:40
Chléb a pečivo

Ingredience

    • 2 hrnky žitné mouky
    • 1 a 3/4 hrnku světlého piva (425 ml)
    • 7 g sáček sušeného droždí
    • 1 vejce
    • 2 lžíce extra panenského olivového oleje 
    • 2 lžíce třtinového cukru
    • 1 lžíce soli
    • 3 hrnky hladké mouky
    • 2 hrsti nasekaných bylinky a/nebo semínka podle chuti (nemusí být) 

Příprava jídla

1 V míse smíchejte žitnou mouku, pivo a droždí a nechte na teplém místě zakryté kynout zhruba 1 hodinu.

2 Do vykynutého těsta zapracujte vejce, olivový olej, cukr, sůl a hladkou mouku. Pokud chcete, přidejte nadrobno nasekané bylinky a semínka. Těsto pořádně zpracujte na válu – správně propracované je vláčné, hladké a nelepí se.

3 Hotové těsto rozdělte na dvě stejně velké části a položte je do misek vymazaných olejem, kde budou další hodinu kynout. Poté je znovu propracujte a pak z nich vytvarujte bochníky, ty položte na moukou vysypaný plech a opět nechte kynout minimálně hodinu. Bochníky můžete nahoře naříznout do křížku, budou lépe kynout. Povrch posypte semínky.

Chleby pečte v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 40 minut. Aby byla kůrka pěkně křupavá, potírejte chleby před a při pečení vodou.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud máte rádi slanou kůrku, do vody k potírání přisypte lžíci soli. 
  • Recept máme od Aleny Thomas, autorky blogů Home-made.cz a Delamesitosami.cz. Alena si umí sama vyrobit spoustu věci, od jogurtů přes prací prášek až po pleťový krém. Říká, že výroba domácích produktů je jednodušší a časově méně náročná, než by se mohlo zdát. Zkuste to taky!
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Domácí dýňové máslo

Domácí levandulová sodovka

Ořechy v pomerančovo-skořicovém kabátku

REKLAMA

Přidat komentář