0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Domácí chléb

Domácí chléb

4.1/5 Počet hodnocení: 30
Do 30 minut Velmi snadné Na 2 bochníky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4146 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 700 g
Tuky 55 g
Vláknina 108 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vůně čerstvého chleba připomíná domov. Nejlíp chutná ještě teplý, namazaný máslem! 

Suroviny

mouka žitná hladká 2 hrnek
pivo světlé 1,75 hrnek
425 ml
7 g
sušené droždí
vejce 1 ks
olivový olej 2 PL
extra panenský
třtinový cukr 2 PL
sůl 1 PL
mouka pšeničná hladká 3 hrnky
bylinky 2 hrsti
nasekané, lze nahradit semínky podle chuti, lze vynechat

1 V míse smíchejte žitnou mouku, pivo a droždí a nechte na teplém místě zakryté kynout zhruba 1 hodinu.

2 Do vykynutého těsta zapracujte vejce, olivový olej, cukr, sůl a hladkou mouku. Pokud chcete, přidejte nadrobno nasekané bylinky a semínka. Těsto pořádně zpracujte na válu – správně propracované je vláčné, hladké a nelepí se.

3 Hotové těsto rozdělte na dvě stejně velké části a položte je do misek vymazaných olejem, kde budou další hodinu kynout. Poté je znovu propracujte a pak z nich vytvarujte bochníky, ty položte na moukou vysypaný plech a opět nechte kynout minimálně hodinu. Bochníky můžete nahoře naříznout do křížku, budou lépe kynout. Povrch posypte semínky.

Chleby pečte v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 40 minut. Aby byla kůrka pěkně křupavá, potírejte chleby před a při pečení vodou.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud máte rádi slanou kůrku, do vody k potírání přisypte lžíci soli. 
  • Recept máme od Aleny Thomas, autorky blogů Home-made.cz a Delamesitosami.cz. Alena si umí sama vyrobit spoustu věci, od jogurtů přes prací prášek až po pleťový krém. Říká, že výroba domácích produktů je jednodušší a časově méně náročná, než by se mohlo zdát. Zkuste to taky!

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč