Domácí chléb

Domácí chléb

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na 2 bochníky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4146 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 700 g
Tuky 55 g
Vláknina 108 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vůně čerstvého chleba připomíná domov. Nejlíp chutná ještě teplý, namazaný máslem! 

Související recepty

Suroviny

mouka žitná hladká 2 hrnek
pivo světlé 1.75 hrnek
425 ml
7 g
sušené droždí
vejce 1 ks
olivový olej 2 PL
extra panenský
třtinový cukr 2 PL
sůl 1 PL
mouka pšeničná hladká 3 hrnky
bylinky 2 hrsti
nasekané, lze nahradit semínky podle chuti, lze vynechat

1 V míse smíchejte žitnou mouku, pivo a droždí a nechte na teplém místě zakryté kynout zhruba 1 hodinu.

2 Do vykynutého těsta zapracujte vejce, olivový olej, cukr, sůl a hladkou mouku. Pokud chcete, přidejte nadrobno nasekané bylinky a semínka. Těsto pořádně zpracujte na válu – správně propracované je vláčné, hladké a nelepí se.

3 Hotové těsto rozdělte na dvě stejně velké části a položte je do misek vymazaných olejem, kde budou další hodinu kynout. Poté je znovu propracujte a pak z nich vytvarujte bochníky, ty položte na moukou vysypaný plech a opět nechte kynout minimálně hodinu. Bochníky můžete nahoře naříznout do křížku, budou lépe kynout. Povrch posypte semínky.

Chleby pečte v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 40 minut. Aby byla kůrka pěkně křupavá, potírejte chleby před a při pečení vodou.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud máte rádi slanou kůrku, do vody k potírání přisypte lžíci soli. 
  • Recept máme od Aleny Thomas, autorky blogů Home-made.cz a Delamesitosami.cz. Alena si umí sama vyrobit spoustu věci, od jogurtů přes prací prášek až po pleťový krém. Říká, že výroba domácích produktů je jednodušší a časově méně náročná, než by se mohlo zdát. Zkuste to taky!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit