0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí dýňové máslo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 8-10 malých skleniček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2630 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 687 g
Tuky 1 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dýňové máslo je skvělé jen tak namazané na čerstvém pečivu, ale můžete jej použít jako náplň do šátečků (v kombinaci s tvarohem bude boží) nebo si jím vylepšit bílý jogurt.

Suroviny

máslová
jablečná šťáva 60 ml
třtinový cukr 200 g
skořice 1 ČL
muškátový oříšek ½ ČL
citronová šťáva 1 PL
vanilkový extrakt 1 PL
sůl mořská 1 špetka

Postup

1

Dýni rozkrojte napůl, vyberte z ní semínka, dejte ji na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 45 minut. Nechte vychladnout a potom z dýně sloupněte slupku.

2

Dužinu vložte do mixéru, přilijte jablečný mošt a rozmixujte dohladka, postupně přidávejte cukr, skořici a muškátový oříšek. 

3

Dokonale hladkou směs přesuňte do hrnce a přiveďte těsně pod bod varu.

4

Poté snižte plamen a ještě 5 minut za častého míchání vařte. Směs má tendenci prskat z hrnce, předejdete tomu právě mícháním a také částečným zakrytím pokličkou.

5

Po 5 minutách odstavte, vmíchejte vanilku, citronovou šťávu a špetku soli.

6

Hotové dýňové máslo přemístěte do vyvařených čtvrtlitrových zavařovaček a uchovávejte v chladu. Vydrží vám 2 až 4 týdny. 

NĚCO NAVÍC
Recept máme od Aleny Thomas, autorky blogů Home-made.cz a Delamesitosami.cz. Alena si umí sama vyrobit spoustu věci, od jogurtů přes prací prášek až po pleťový krém. Říká, že výroba domácích produktů je jednodušší a časově méně náročná, než by se mohlo zdát. Zkuste to taky!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč