Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Domácí dýňové máslo

Dýňové máslo je skvělé jen tak namazané na čerstvém pečivu, ale můžete jej použít jako náplň do šátečků (v kombinaci s tvarohem bude boží) nebo si jím vylepšit bílý jogurt. 

Vydání: 2014/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 8-10 malých skleniček
Doba přípravy: Do 10 minut
PT1H
Vaření 1:00
Pomazánka Středomořská

Ingredience

    • 4 kg máslové dýně
    • 60 ml jablečného moštu nebo jablečné šťávy
    • 200 g třtinového cukru
    • 1 lžička skořice
    • 1/2 lžičky muškátového oříšku
    • 1 lžíce vymačkané šťávy z citronu 
    • 1 lžíce vanilkového extraktu 
    • špetka mořské soli 

Příprava jídla

1 Dýni rozkrojte napůl, vyberte z ní semínka, dejte ji na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 45 minut. Nechte vychladnout a potom z dýně sloupněte slupku.

2 Dužinu vložte do mixéru, přilijte jablečný mošt a rozmixujte dohladka, postupně přidávejte cukr, skořici a muškátový oříšek. 

3 Dokonale hladkou směs přesuňte do hrnce a přiveďte těsně pod bod varu. Poté snižte plamen a ještě 5 minut za častého míchání vařte. Směs má tendenci prskat z hrnce, předejdete tomu právě mícháním a také částečným zakrytím pokličkou. Po 5 minutách odstavte, vmíchejte vanilku, citronovou šťávu a špetku soli.

4 Hotové dýňové máslo přemístěte do vyvařených čtvrtlitrových zavařovaček a uchovávejte v chladu. Vydrží vám 2 až 4 týdny. 

NĚCO NAVÍC

Recept máme od Aleny Thomas, autorky blogů Home-made.cz a Delamesitosami.cz. Alena si umí sama vyrobit spoustu věci, od jogurtů přes prací prášek až po pleťový krém. Říká, že výroba domácích produktů je jednodušší a časově méně náročná, než by se mohlo zdát. Zkuste to taky!

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Domácí chléb

Ořechy v pomerančovo-skořicovém kabátku

Domácí levandulová sodovka

Nakládejte, zavařujte!

REKLAMA

Přidat komentář