Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí dýňové máslo
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 8-10 malých skleniček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2630 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 687 g
Tuky 1 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dýňové máslo je skvělé jen tak namazané na čerstvém pečivu, ale můžete jej použít jako náplň do šátečků (v kombinaci s tvarohem bude boží) nebo si jím vylepšit bílý jogurt.

Suroviny

máslová
jablečná šťáva 60 ml
třtinový cukr 200 g
vanilkový extrakt 1 PL
sůl mořská 1 špetka

Postup

1

Dýni rozkrojte napůl, vyberte z ní semínka, dejte ji na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 45 minut. Nechte vychladnout a potom z dýně sloupněte slupku.

2

Dužinu vložte do mixéru, přilijte jablečný mošt a rozmixujte dohladka, postupně přidávejte cukr, skořici a muškátový oříšek. 

3

Dokonale hladkou směs přesuňte do hrnce a přiveďte těsně pod bod varu.

4

Poté snižte plamen a ještě 5 minut za častého míchání vařte. Směs má tendenci prskat z hrnce, předejdete tomu právě mícháním a také částečným zakrytím pokličkou.

5

Po 5 minutách odstavte, vmíchejte vanilku, citronovou šťávu a špetku soli.

6

Hotové dýňové máslo přemístěte do vyvařených čtvrtlitrových zavařovaček a uchovávejte v chladu. Vydrží vám 2 až 4 týdny. 

NĚCO NAVÍC
Recept máme od Aleny Thomas, autorky blogů Home-made.cz a Delamesitosami.cz. Alena si umí sama vyrobit spoustu věci, od jogurtů přes prací prášek až po pleťový krém. Říká, že výroba domácích produktů je jednodušší a časově méně náročná, než by se mohlo zdát. Zkuste to taky!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Apetit magazín