Dýňové máslo je skvělé jen tak namazané na čerstvém pečivu, ale můžete jej použít jako náplň do šátečků (v kombinaci s tvarohem bude boží) nebo si jím vylepšit bílý jogurt.
Suroviny
1 Dýni rozkrojte napůl, vyberte z ní semínka, dejte ji na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 45 minut. Nechte vychladnout a potom z dýně sloupněte slupku.
2 Dužinu vložte do mixéru, přilijte jablečný mošt a rozmixujte dohladka, postupně přidávejte cukr, skořici a muškátový oříšek.
3 Dokonale hladkou směs přesuňte do hrnce a přiveďte těsně pod bod varu. Poté snižte plamen a ještě 5 minut za častého míchání vařte. Směs má tendenci prskat z hrnce, předejdete tomu právě mícháním a také částečným zakrytím pokličkou. Po 5 minutách odstavte, vmíchejte vanilku, citronovou šťávu a špetku soli.
4 Hotové dýňové máslo přemístěte do vyvařených čtvrtlitrových zavařovaček a uchovávejte v chladu. Vydrží vám 2 až 4 týdny.
NĚCO NAVÍC
Recept máme od Aleny Thomas, autorky blogů Home-made.cz a Delamesitosami.cz. Alena si umí sama vyrobit spoustu věci, od jogurtů přes prací prášek až po pleťový krém. Říká, že výroba domácích produktů je jednodušší a časově méně náročná, než by se mohlo zdát. Zkuste to taky!