5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 8-10 malých skleniček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2630 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 687 g
Tuky 1 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dýňové máslo je skvělé jen tak namazané na čerstvém pečivu, ale můžete jej použít jako náplň do šátečků (v kombinaci s tvarohem bude boží) nebo si jím vylepšit bílý jogurt.

Suroviny

dýně 4 kg
máslová
jablečná šťáva 60 ml
lze nahradit jablečnou šťávou
třtinový cukr 200 g
skořice 1 ČL
muškátový oříšek 0.5 ČL
citronová štáva 1 PL
vanilkový extrakt 1 PL
sůl mořská 1 špetka

1 Dýni rozkrojte napůl, vyberte z ní semínka, dejte ji na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 45 minut. Nechte vychladnout a potom z dýně sloupněte slupku.

2 Dužinu vložte do mixéru, přilijte jablečný mošt a rozmixujte dohladka, postupně přidávejte cukr, skořici a muškátový oříšek. 

3 Dokonale hladkou směs přesuňte do hrnce a přiveďte těsně pod bod varu. Poté snižte plamen a ještě 5 minut za častého míchání vařte. Směs má tendenci prskat z hrnce, předejdete tomu právě mícháním a také částečným zakrytím pokličkou. Po 5 minutách odstavte, vmíchejte vanilku, citronovou šťávu a špetku soli.

4 Hotové dýňové máslo přemístěte do vyvařených čtvrtlitrových zavařovaček a uchovávejte v chladu. Vydrží vám 2 až 4 týdny. 

NĚCO NAVÍC

Recept máme od Aleny Thomas, autorky blogů Home-made.cz a Delamesitosami.cz. Alena si umí sama vyrobit spoustu věci, od jogurtů přes prací prášek až po pleťový krém. Říká, že výroba domácích produktů je jednodušší a časově méně náročná, než by se mohlo zdát. Zkuste to taky!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/8

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit