Focaccia s ostružinami a fenyklem

Focaccia s ostružinami a fenyklem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Focaccia s ostružinami a fenyklem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2315 kcal
Bílkoviny 53 g
Cukr 300 g
Tuky 93 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na první pohled neobvyklá kombinace surovin, která si ale nakonec získala všechny, kdo ochutnali.

Suroviny

droždí čerstvé 10 g
1/4 kostky
voda 200 ml
vlažná
krupicový cukr 0.25 ČL
mouka pšeničná polohrubá 250 g
nebo 275 g hladké mouky na pizzu + další na pomoučnění válu a poprášení
sůl 0.5 ČL
olivový olej panenský 2.5 PL
Na obložení
olivový olej panenský 1 ČL
gorgonzola 220 g
či jiný sýr s modrou plísní
fenykl 1 ks
menší bulva nakrájená na plátky (nať uschovejte na ozdobení)
ostružiny 250 g
tymián 2 PL
čerstvé lístky + snítky na ozdobení
lískové oříšky 50 g
loupané, nasekané
sůl
pepř
čerstvě mletý
med 1 PL
nemusí být

Postup

1

Na těsto rozdrobte do hrnku droždí a rozmíchejte s trochou vlažné vody a 1/4 lžičky krupicového cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte polohrubou nebo hladkou mouku na pizzu, 1/2 lžičky soli, vzešlý kvásek a olivový olej. Postupně přilévejte asi 150 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. To přemístěte na pomoučněný vál a důkladně prohněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, dejte do mísy, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem.

2

Půl hodiny předem začněte předehřívat troubu na 240°C. Deset minut předem si dejte do trouby předehřát plech. 

3

Až bude trouba dostatečně předehřátá a těsto vykynuté, na mírně pomoučněném válu či přímo na pečicím papíru z něj vyválejte či roztáhněte oválnou placku (nepravidelnost tvaru není na škodu) velkou tak, aby se vešla na plech.

4

Těsto kromě asi 2,5cm okrajů rovnoměrně pokapejte olivovým olejem a poklaďte gorgonzolou, fenyklem a ostružinami. Posypte tymiánem a oříšky a pečte, aby se sýr roztekl, okraje zkřupavěly a těsto bylo uvnitř hotové, trvá to 8–12 minut.

5

Vyjměte z trouby, podle chuti osolte, opepřete a pokapejte medem. Nechte pár minut stát, pak ještě zahorka ozdobte fenyklovou natí a snítky tymiánu, nakrájejte a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Učíme se od mistra: Poctivý hospodský guláš

Říká se, že na guláši si pochutnáte jen v hospodě. Přesvědčíme vás, že ho zvládnete uvařit i doma. S návodem krok za krokem připravíte pod vedením šéfkuchaře Zdeňka Marcína dokonale vyladěný guláš. Naučíte se opéct cibulku...
  • Novinky a zajímavosti

Vše o povidlech: Sladit či nesladit, péct či vařit?

Komu úroda přála, tomu se plní mísy švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant jsou pak bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava,...
  • Suroviny

Kapary: poupata i plody s dokonalou chutí

Na malé, zelené, oválné kuličky kyselé chuti zvané kapary narazíte především ve Středomoří nebo ve sklenici nakládaných sušených rajčat, oliv či ančoviček. Víte, co vlastně kapary jsou a jaké mají účinky na zdraví? ...
  • Tipy a triky

Jak zpracovat šípky? Zkuste čaj, džem nebo omáčku

Šípková, nebo také psí růže u nás roste planě nejčastěji podél polních cest. Že jsou šípky mimořádně cenné plody plné vitamínů, věděly nejen naše babičky, ale i naši pravěcí předkové, kteří je už tehdy sbírali. ...

Obchod Apetit