Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Focaccia s ostružinami a fenyklem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2315 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 300 g
Tuky 93 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na první pohled neobvyklá kombinace surovin, která si ale nakonec získala všechny, kdo ochutnali.

Suroviny

droždí čerstvé 10 g
1/4 kostky
voda 200 ml
vlažná
nebo 275 g hladké mouky na pizzu + další na pomoučnění válu a poprášení
sůl ½ ČL
olivový olej panenský 2,5 PL
Na obložení
olivový olej panenský 1 ČL
či jiný sýr s modrou plísní
menší bulva nakrájená na plátky (nať uschovejte na ozdobení)
tymián 2 PL
čerstvé lístky + snítky na ozdobení
lískové oříšky 50 g
loupané, nasekané
sůl
pepř
čerstvě mletý
med 1 PL
nemusí být

Postup

1

Na těsto rozdrobte do hrnku droždí a rozmíchejte s trochou vlažné vody a 1/4 lžičky krupicového cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte polohrubou nebo hladkou mouku na pizzu, 1/2 lžičky soli, vzešlý kvásek a olivový olej. Postupně přilévejte asi 150 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. To přemístěte na pomoučněný vál a důkladně prohněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, dejte do mísy, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem.

2

Půl hodiny předem začněte předehřívat troubu na 240°C. Deset minut předem si dejte do trouby předehřát plech. 

3

Až bude trouba dostatečně předehřátá a těsto vykynuté, na mírně pomoučněném válu či přímo na pečicím papíru z něj vyválejte či roztáhněte oválnou placku (nepravidelnost tvaru není na škodu) velkou tak, aby se vešla na plech.

4

Těsto kromě asi 2,5cm okrajů rovnoměrně pokapejte olivovým olejem a poklaďte gorgonzolou, fenyklem a ostružinami. Posypte tymiánem a oříšky a pečte, aby se sýr roztekl, okraje zkřupavěly a těsto bylo uvnitř hotové, trvá to 8–12 minut.

5

Vyjměte z trouby, podle chuti osolte, opepřete a pokapejte medem. Nechte pár minut stát, pak ještě zahorka ozdobte fenyklovou natí a snítky tymiánu, nakrájejte a podávejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...