Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Focaccia s ostružinami a fenyklem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2315 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 300 g
Tuky 93 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na první pohled neobvyklá kombinace surovin, která si ale nakonec získala všechny, kdo ochutnali.

Suroviny

droždí čerstvé 10 g
1/4 kostky
voda 200 ml
vlažná
nebo 275 g hladké mouky na pizzu + další na pomoučnění válu a poprášení
sůl ½ ČL
olivový olej panenský 2,5 PL
Na obložení
olivový olej panenský 1 ČL
či jiný sýr s modrou plísní
menší bulva nakrájená na plátky (nať uschovejte na ozdobení)
tymián 2 PL
čerstvé lístky + snítky na ozdobení
lískové oříšky 50 g
loupané, nasekané
sůl
pepř
čerstvě mletý
med 1 PL
nemusí být

Postup

1

Na těsto rozdrobte do hrnku droždí a rozmíchejte s trochou vlažné vody a 1/4 lžičky krupicového cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte polohrubou nebo hladkou mouku na pizzu, 1/2 lžičky soli, vzešlý kvásek a olivový olej. Postupně přilévejte asi 150 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. To přemístěte na pomoučněný vál a důkladně prohněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, dejte do mísy, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem.

2

Půl hodiny předem začněte předehřívat troubu na 240°C. Deset minut předem si dejte do trouby předehřát plech. 

3

Až bude trouba dostatečně předehřátá a těsto vykynuté, na mírně pomoučněném válu či přímo na pečicím papíru z něj vyválejte či roztáhněte oválnou placku (nepravidelnost tvaru není na škodu) velkou tak, aby se vešla na plech.

4

Těsto kromě asi 2,5cm okrajů rovnoměrně pokapejte olivovým olejem a poklaďte gorgonzolou, fenyklem a ostružinami. Posypte tymiánem a oříšky a pečte, aby se sýr roztekl, okraje zkřupavěly a těsto bylo uvnitř hotové, trvá to 8–12 minut.

5

Vyjměte z trouby, podle chuti osolte, opepřete a pokapejte medem. Nechte pár minut stát, pak ještě zahorka ozdobte fenyklovou natí a snítky tymiánu, nakrájejte a podávejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/9

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč