Na první pohled neobvyklá kombinace surovin, která si ale nakonec získala všechny, kdo ochutnali.
Suroviny
Postup
Na těsto rozdrobte do hrnku droždí a rozmíchejte s trochou vlažné vody a 1/4 lžičky krupicového cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte polohrubou nebo hladkou mouku na pizzu, 1/2 lžičky soli, vzešlý kvásek a olivový olej. Postupně přilévejte asi 150 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. To přemístěte na pomoučněný vál a důkladně prohněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, dejte do mísy, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem.
Půl hodiny předem začněte předehřívat troubu na 240°C. Deset minut předem si dejte do trouby předehřát plech.
Až bude trouba dostatečně předehřátá a těsto vykynuté, na mírně pomoučněném válu či přímo na pečicím papíru z něj vyválejte či roztáhněte oválnou placku (nepravidelnost tvaru není na škodu) velkou tak, aby se vešla na plech.
Těsto kromě asi 2,5cm okrajů rovnoměrně pokapejte olivovým olejem a poklaďte gorgonzolou, fenyklem a ostružinami. Posypte tymiánem a oříšky a pečte, aby se sýr roztekl, okraje zkřupavěly a těsto bylo uvnitř hotové, trvá to 8–12 minut.
Vyjměte z trouby, podle chuti osolte, opepřete a pokapejte medem. Nechte pár minut stát, pak ještě zahorka ozdobte fenyklovou natí a snítky tymiánu, nakrájejte a podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 26 receptů s fenyklem(28 receptů )