0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Horká rajčata na vychlazeném jogurtu a chléb lavaš

Horká rajčata na vychlazeném jogurtu a chléb lavaš
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Horká rajčata na vychlazeném jogurtu a chléb lavaš

5/5 Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby jako předkrm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 912 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 60 g
Tuky 50 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept z kuchařky Simple populárního izraelsko-britského šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho se stal naším letním jídlem číslo jedna. My jsme navíc jogurt obohatili o ‚severský motiv‘ v podobě skyru. 

Suroviny

rajčata cherry 350 g
zralá, směs žlutých a červených
olivový olej 3 PL
římský kmín ¾ ČL
celý
hnědý cukr 1 ČL
nebo méně – podle chuti a sladkosti rajčat
česnek 3 stroužky
podrcené
tymián 3 snítky
oregano 3 snítky
+ lístky k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý
tuhý, smetanový, důkladně vychlazený
skyr 150 g
neochucený, vychlazený
čerstvé jedlé květy
na ozdobení
chilli
nitky, na ozdobení

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C. Promíchejte v nízké zapékací nádobě, kam se rajčata akorát vejdou v jedné vrstvě, rajčátka, olivový olej, římský kmín, cukr, česnek, snítky tymiánu i oregana, sůl a čerstvě mletý pepř. Z jedné poloviny citronu oloupejte tři tenčí pruhy kůry (pouze žlutou část) a přidejte k rajčatům. Vložte do trouby a pečte 20 minut, až na rajčatech naskočí puchýřky a šťáva začne bublat. Pak přepněte na gril a grilujte 6–8 minut, hlídejte, ať se rajčata nespálí.

2

Zatímco jsou rajčata v troubě, prošlehejte společně jogurt a skyr a vmíchejte do směsi 1/4 lžičky soli a jemně nastrouhanou citronovou kůru z druhé poloviny citronu. Uložte zpět do lednice do doby, než budou hotová rajčata. 

3

Vychlazený jogurt se skyrem rozetřete na talíř s vyšším okrajem nebo mělkou mísu. Udělejte ve středu jogurtu mírnou prohlubeň a dejte do ní rajčata se šťávou. Posypte lístky oregana, jedlými kvítky, chilli nitkami a jezte s natrhaným chlebem lavaš

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč