0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Horká rajčata na vychlazeném jogurtu a chléb lavaš

Horká rajčata na vychlazeném jogurtu a chléb lavaš
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Horká rajčata na vychlazeném jogurtu a chléb lavaš

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby jako předkrm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 912 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 60 g
Tuky 50 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept z kuchařky Simple populárního izraelsko-britského šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho se stal naším letním jídlem číslo jedna. My jsme navíc jogurt obohatili o ‚severský motiv‘ v podobě skyru. 

Suroviny

rajčata cherry 350 g
zralá, směs žlutých a červených
olivový olej 3 PL
římský kmín 0.75 ČL
celý
hnědý cukr 1 ČL
nebo méně – podle chuti a sladkosti rajčat
česnek 3 stroužky
podrcené
tymián 3 snítky
oregano 3 snítky
+ lístky k podávání
sůl
pepř
čerstvě mletý
citron 1 ks
jogurt bílý 200 g
tuhý, smetanový, důkladně vychlazený
skyr 150 g
neochucený, vychlazený
čerstvé jedlé květy
na ozdobení
chilli
nitky, na ozdobení

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C. Promíchejte v nízké zapékací nádobě, kam se rajčata akorát vejdou v jedné vrstvě, rajčátka, olivový olej, římský kmín, cukr, česnek, snítky tymiánu i oregana, sůl a čerstvě mletý pepř. Z jedné poloviny citronu oloupejte tři tenčí pruhy kůry (pouze žlutou část) a přidejte k rajčatům. Vložte do trouby a pečte 20 minut, až na rajčatech naskočí puchýřky a šťáva začne bublat. Pak přepněte na gril a grilujte 6–8 minut, hlídejte, ať se rajčata nespálí.

2

Zatímco jsou rajčata v troubě, prošlehejte společně jogurt a skyr a vmíchejte do směsi 1/4 lžičky soli a jemně nastrouhanou citronovou kůru z druhé poloviny citronu. Uložte zpět do lednice do doby, než budou hotová rajčata. 

3

Vychlazený jogurt se skyrem rozetřete na talíř s vyšším okrajem nebo mělkou mísu. Udělejte ve středu jogurtu mírnou prohlubeň a dejte do ní rajčata se šťávou. Posypte lístky oregana, jedlými kvítky, chilli nitkami a jezte s natrhaným chlebem lavaš

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/7

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit