Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Domácí lízátka
Domácí lízátka
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Domácí lízátka

4.9/5 Počet hodnocení: 9
Do 30 minut Pro zkušené Na cca 24 lízátek (dle velikosti)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1008 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 251 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výroba domácích lízátek je vyšší dívčí, o to cennější dárek ale ponesete. Základní výbavou je cukrářský teploměr, silikonová podložka a tyčinky na lízátka. S jejich barevností si můžete vyhrát, stejně jako s barevností Vitacitu. Domácí lízátka jsou dárek, který vás vrátí do mládí.

Suroviny

vinný kámen ½ ČL
seženete v cukrářských potřebách
nebo lépe citronový
Na namáčení
150 g
neperlivý instantní nápoj v prášku (Vitacit)

Postup

1

Cukr a vinný kámen vsypte do rendlíku a přilijte 100 ml vody. Zvolna zahřívejte, aby se všechen cukr rozpustil. Zvyšte plamen a vařte, dokud směs na teploměru  nedosáhne 152 °C. Sejměte z ohně a vmíchejte extrakt z citronu.

2

Opatrně, ale rychle tvořte pomocí lžíce kolečka na silikonové podložce (nebo směs vlijte do formiček, máte-li je). Vždy naberte lžíci vroucího sirupu a vlijte na podložku – směs se krásně rozleje. Pracujte rychle. Poté vtiskněte do každého kolečka lízátkovou tyčku (viz Něco navíc) a nechte 2 hodiny ztuhnout.

3

Hotová lízátka uchovejte ve vzduchotěsné nádobě a co nejdříve darujte (cukr rád natahuje vlhkost ze vzduchu a lízátko se může začít rozpouštět). Ke každému přibalte malý sáček s Vitacitem, do kterého si pak obdarovaný může lízátko namáčet.

NĚCO NAVÍC
Papírové nebo plastové tyčinky na lízátka koupíte pohodlně online, například na Dortisimo.cz (49 Kč za 50 ks) nebo na Mall.cz (72 Kč za 50 ks). Namísto Vitacitu můžete k lízátkům přibalit i práskací cukrovinkový prášek.

Zdroj: Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín