3 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Na 1 větší a hlubší plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6553 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 914 g
Tuky 243 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Je tak snadný, vláčný a vůbec báječný, že jiný perník už nepeču,“ říká cukrářka Markéta Krajčovičová, která se s námi o recept podělila. A navíc ho lze připravit bez vážení! Děti vám tak mohou asistovat nejen při zdobení.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 2 hrnky
mouka pšeničná polohrubá 1 hrnek
krupicový cukr 1.5 hrnku
čokoládový pudink 1 bal
kypřicí prášek do perníku 1 bal
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
vanilkový cukr 1 bal
kakao 3 PL
skořice 1 ČL
vejce 2 ks
švestková povidla 3 PL
lze nahradit marmeládou
mléko 2 hrnky
olej 1 hrnek
fondán (potahová hmota)
zelený, na ozdobení
lentilky
červené, na ozdobení
bonbóny
cukrové tyčinky na ozdobení
cukrové a čokoládové zdobení

1 Troubu rozehřejte na 160 °C. V jedné míse smíchejte všechny sypké suroviny a do druhé mísy nalijte všechny tekuté. Prošlehejte je a vmíchejte do mísy se sypkou směsí. Dobře promíchejte. 

2 Plech vyložte pečicím papírem, vlijte na něj těsto a pečte zhruba 40 minut. Vyndejte perník z plechu a nechte úplně vychladnout.

3 Vychladlý perník nakrájejte nožem do tvaru vánočního stromečku nebo z něj stromečky vykrájejte pomocí formiček (budete mít víc ‚odpadu‘) a ozdobte podle fantazie.

NĚCO NAVÍC
Nechcete-li perník zdobit, můžete ho proříznout, promazat džemem a pocukrovat, nebo polít čokoládovou polevou a posypat kokosem či sekanými ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit