Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Na 1 větší a hlubší plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6435 kcal
Bílkoviny 124 g
Cukr 898 g
Tuky 242 g
Vláknina 76 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Je tak snadný, vláčný a vůbec báječný, že jiný perník už nepeču,“ říká cukrářka Markéta Krajčovičová, která se s námi o recept podělila. A navíc ho lze připravit bez vážení! Děti vám tak mohou asistovat nejen při zdobení.

 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 2 hrnek
mouka pšeničná polohrubá 1 hrnek
krupicový cukr 1.5 hrnek
čokoládový pudink 1 bal
1 ks
prášek do perníku
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
vanilkový cukr 1 bal
kakao 3 PL
skořice 1 ČL
vejce 2 ks
švestková povidla 3 PL
lze nahradit marmeládou
mléko 2 hrnek
olej 1 hrnek
zelený fondán na ozdobení
červené lentilky na ozdobení
cukrové tyčinky na ozdobení
cukrové a čokoládové zdobení

1 Troubu rozehřejte na 160 °C. V jedné míse smíchejte všechny sypké suroviny a do druhé mísy nalijte všechny tekuté. Prošlehejte je a vmíchejte do mísy se sypkou směsí. Dobře promíchejte. 

2 Plech vyložte pečicím papírem, vlijte na něj těsto a pečte zhruba 40 minut. Vyndejte perník z plechu a nechte úplně vychladnout.

3 Vychladlý perník nakrájejte nožem do tvaru vánočního stromečku nebo z něj stromečky vykrájejte pomocí formiček (budete mít víc ‚odpadu‘) a ozdobte podle fantazie.

NĚCO NAVÍC
Nechcete-li perník zdobit, můžete ho proříznout, promazat džemem a pocukrovat, nebo polít čokoládovou polevou a posypat kokosem či sekanými ořechy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit