Ať už je sníte sami, nebo nabídnete hostům, můžete si být jisti, že kombinaci čokolády a pomeranče nikdo neodolá.
Suroviny
Postup
Vymažte formu hlubokou 4 cm. Máslo pomalu rozehřejte v hlubší pánvi s těžkým dnem, a až se rozpustí, přidejte cukr, sirup a slazené kondenzované mléko. Zahřívejte při střední teplotě a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Teploměrem ověřujte teplotu, asi po 10 minutách by měla dosáhnout 110 °C a karamel by měl být lehce nazlátlý. Přidejte čokoládu a míchejte do rozpuštění.
Teď zahřejte směs na 123 °C; bude to trvat asi 5 minut. Měla by dostat tmavě karamelovou barvu. Pánev sejměte z ohně a vmíchejte nastrouhanou kůru.
Karamel vlijte do připravené formy a nechte hodinu chladit. Pak nožem naznačte řezy a nechte úplně vychladnout. Druhý den karamel nakrájejte na kostky a každou hezky zabalte jako bonbon do povoskovaného papíru nebo do pevnějšího celofánu.
TIPY & TRIKYJe-li karamel moc tekutý, znovu ho zahřejte a přidejte 100 g čokolády.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 15x vánoční dekorace, na kterých si zaručeně pochutnáte(15 receptů )
- 12x domácí bonbonky(12 receptů )
- 29 nejlepších receptů na nepečené cukroví na poslední chvíli: Připravte si doutníčky, mozartovy koule, čertíky a dalších 29 druhů(29 receptů )
- Nepečené cukroví: Vosí hnízda, nepečené kuličky i čokoládovou tlačenku zvládnete na poslední chvíli i s miminem času a zkušeností(47 receptů )