Dort s pome­ranči a mákem

Dort s pome­ranči a mákem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Více než hodinu 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8109 kcal
Bílkoviny 233 g
Cukr 700 g
Tuky 466 g
Vláknina 51 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Pomeranče se v zimě a v předjaří dostávají do vrcholné formy, proto je na podobný dezert ideální doba. A ta vůně! Zkrátka tenhle kousek je pro zimní odpoledne po všech stránkách to pravé.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 150 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
mandle 150 g
mlaté
mák celý 3 PL
vejce 3 ks
velká
tuk
na vymazání formy
krupicový cukr 100 g
Na podušení pomerančů
pomeranč 2 ks
voda 400 ml
krupicový cukr 350 g
Na pomerančový krém
žloutek 8 ks
pomenračová kůra z jednoho pomeranče
citron 1 ks
šťáva i kůra
krupicový cukr 100 g
máslo 100 g
pomerančová šťáva
z jednoho pomeranče
1. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Neloupané, ale velmi pečlivě omyté pomeranče nakrájejte ostrým nožem na půlcentimetrové plátky a vložte do kastrůlku. Zalijte vodou, přidejte cukr, uveďte do varu, zmírněte oheň a nechte dvacet minut ‚táhnout‘; bílá kůra ‚zesklovatí‘. Sejměte z ohně a nechte vychladnout.

2. Otevírací dortovou formu o průměru 20 cm vymastěte a vyložte pečicím papírem. Vyberte nejhezčí plátky dušených pomerančů a naklaďte je na dno (vejde se jich tam asi sedm). Zbylé pomeranče sceďte; sirup uchovejte zvlášť. 100 g pomerančové směsi pak rozmixujte se 70 ml sirupu (výborně vám poslouží ponorný tyčový mixér).

3. Připravte těsto: mouku, prášek do pečiva, mandle a mák promíchejte v míse a dejte stranou. V míse, nejlépe kovové, prošlehejte vejce s cukrem, až začne směs připomínat hustou smetanu; trvá to pět až sedm minut. Do vajec s cukrem okamžitě vmíchejte pomerančové pyré, nejlépe metličkou. Pracujte opatrně, aby pěna nespadla.

4. Rychle, ale opatrně a velmi lehce přimíchejte smíchané suché přísady. Vlijte směs do připravené formy, vložte do trouby a pečte 40–45 minut, až je těsto zlatavé a pružné. Otestujte vpíchnutím špejle – neměly by na ní ulpět vlhké drobečky. Dort nechte vychladnout ve formě, nejlépe na mřížce. Vyklopte, aby se pomeranče ocitly navrchu.

5. Na krém prošlehejte žloutky se šťávou z citrusů a přes sítko přeceďte do misky. Přidejte cukr, máslo a nastrouhanou kůru. V kastrůlku přiveďte vodu k varu, nechte mírně vařit. Nad hrnec posaďte misku s vaječnou směsí a promíchávejte ji, až hmota zhoustne tak, aby nestékala z obrácené lžíce. (Trpělivost: může to trvat až půl hodiny.)

6. Korpus dvakrát podélně rozkrojte, aby vznikly tři pláty. Dolní a prostřední potřete z obou stran zbylým sirupem a pak spojujte vychladlým krémem. Plát s pomeranči ještě potřete sirupem. Nechte aspoň dvě hodiny stát, aby se chuti a vůně náležitě spojily. Kdybyste dort snad nesnědli hned, v chladničce vydrží tři až čtyři dny.

Komentáře

Tento dort je u nás jasnou jedničkou. Na objednávku jsem ho za minulý rok pekla už minimálně 6x. Pozor, množství ingrediencí na korpus je nedostačující a upekli byste minidort. Suroviny na korpus vždy znásobím o 1/3 nebo o 1/2. Uváděné množství krému je dostačující i pokud zvětšíte objem korpusu, ale je to lahůdka, takže nic nezkazíte, když zbyde.

Dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu. Pisali ste, ze ste uspesne upiekli tuto tortu min. 6 x. Ja som tortu piekla cez vikend. Korpus sa podaril super, ale ten krem... absolutne mi nezhustol a to som bola /tak ako sa pise v recepte - trpezliva/. Krem som robila skoro hodinu a stale bol riedky. Viete mi prosim poradit, tj. podrobnejsie popisat ako treba robit tento typ kremu, aby mi zhustol... mozno je to iba nejaka drobnost, kde som urobila pri kreme chybu. Rada by som sa ho naucila robit. Dakujem Vam za odpoved.

Taky jsem ho zkoušela, nepovedl se akorát citronový krém "lemon card", příště bych ho nahradila asi kupovaným.

Táto torta sa stala jednou z mojich najobľúbenejších. Nemá chybu! Krásne vonia a, dokonale chutí. Po vyklopení sa zjavia navrchu pomarančové plátky a vyzerá to skvelo. Už ju nie je vôbec treba ďalej zdobiť. Vyzerá neskutočne elegantne. Pri pečení nevnikol takmer žiadny problém, akurát, že korpus je dosť malý, takže sa mi ho podarilo rozkrojiť len raz, ale nijako to nevadilo. Krém dostatočne stuhol, takže sa aj bezproblémovo krájala. Ja som tortu piekla pre 3 ľudí a zjedli sme ju ešte v ten deň :-) , ale ak chcete mať dosť pre viacero ľudí, navrhujem urobiť dvojnásobnú dávku - aj cesta, aj krému, alebo aspoň urobiť 1 a pol dávky cesta a množstvo krému ponechať. A ešte jedna vec: ja som sa korpus bála príliš veľa polievať sirupom, pretože som sa bála, že bude premočený, ale naozaj sa nemusíte báť. Vôbec sa nebojte, korpus je sám o sebe dosť suchý.

Kamila Hrbáčková

Dort je skutečně skvělý,ale taky jsem měla problém s velikostí korpusu a houstnutím krému.Nakonec jsem do něj vmíchala trochu maizeny, na chuti to nebylo skoro poznat a konzistence byla vynikající.Překvapivě mým ochutnávačům nechutnaly ozdobné pomeranče na povrchu,ačkoliv byly nádherně měkounké, tak při dalších pečeních už je nepoužívám.

Opravdu příjemná kombinace a originální vzhled. Korpus je opravdu třeba hodně provlhčit sirupem a krémem nešetřit. Výsledek byl dost sladký. Snad bych uvítala i osvěžení v podobě jedné vrstvy krému smíchané třeba s tvarohem. Korpus jsem rovnou udělala z o třetinu většího množství surovin. S houstnutím krému jsem opravdu neměla žádný problém, a to mám s výrobou krémů velmi malé zkušenosti. Škrob jsem měla pro jistotu v záloze, ale nebylo ho třeba. Ve dvoustěnném hrnci jsem dosáhla adekvátní hustoty do deseti minut.

Vzhledem k časové i surovinové náročnosti mne výsledek zklamal. Strávila jsem přípravou několik hodin a dort je nakonec chuťově nic moc, já ho nejím vůbec, manžel říká, že je ok, ale žádné ultranadšení se také nekoná. Podruhé už ho určitě vařit nebudu.

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit