Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort s glazovanými pomeranči
Dort s glazovanými pomeranči
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort s glazovanými pomeranči

4.2/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Snadné Na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6634 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 874 g
Tuky 290 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pomeranče jsou v náplni, v těstě i na ozdobu. Dort proto báječně chutná i voní.

Suroviny

Na glazované pomeranče
Na těsto
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
mandle 150 g
mleté
vejce 3 ks
Na pomerančový krém
v prášku
mléko 400 ml
šťáva a nastrouhaná kůra
máslo 200 g

Postup

1

Předehřejte troubu na 170 °C. Na glazované pomeranče tence pokrájejte plody i s kůrou a dejte je do kastrolu s cukrem a 400 ml vody. Přiklopené vařte na středním ohni 20 minut, až budou vypadat jako skleněné. (Plátky, kterými vyložíte dno formy, můžete z glazury vylovit dříve, aby určitě zůstaly v celku.) Nechte vychladnout.

2

Vymažte a vyložte pečicím papírem 20cm dortovou formu. Sedm až jedenáct nejhezčích glazovaných plátků pomerančů rozložte na dno. Sceďte zbylé plátky, sirup zachyťte a uschovejte. Scezené pomeranče rozmixujte s 75 ml zachyceného sirupu.

3

Na těsto v misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, mleté mandle. Zvlášť ušlehejte vejce s cukrem do pěny a opatrně do nich pomocí stěrky zapravte rozmixované pomeranče.

4

Jemně přimíchejte i suché ingredience a opatrně navrstvěte do dortové formy. Pečte v troubě čtyřicet až pětačtyřicet minut dozlatova. Vyzkoušejte, jestli zapíchnutou špejli vytáhnete z těsta čistou. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout ve formě.

5

Během pečení a chladnutí si připravte krém. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Nechte ho za občasného zamíchání vychladnout. Pak ho rozšlehejte elektrickým šlehačem s pomerančovou kůrou a šťávou; postupně do krému zašlehávejte změklé máslo.

6

Vyklopte dort z formy tak, aby glazované pomeranče byly navrchu. Prořízněte ho vodorovně na tři díly. Pokapejte spodní a střední díl částí zbylého pomerančového sirupu a rozetřete na ně krém; složte zpět na sebe jako dort. Povrch pokapejte zbytkem sirupu a nechte dort odpočinout několik hodin v chladu – chutě se krásně prolnou. V lednici vydrží až 3 dny.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč