0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dort s glazovanými pomeranči

Dort s glazovanými pomeranči
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort s glazovanými pomeranči

4.4 / 5. Počet hodnocení: 27
Více než hodinu Snadné Na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6634 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 874 g
Tuky 290 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pomeranče jsou v náplni, v těstě i na ozdobu. Dort proto báječně chutná i voní.

Suroviny

Na glazované pomeranče
pomeranč 2 ks
krupicový cukr 350 g
Na těsto
mouka pšeničná hladká 150 g
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
mandle 150 g
mleté
vejce 3 ks
krupicový cukr 175 g
Na pomerančový krém
pudinkový prášek 1 bal
v prášku
mléko 400 ml
pomeranč 1 ks
šťáva a nastrouhaná kůra
krupicový cukr 100 g
máslo 200 g

Postup

1

Předehřejte troubu na 170 °C. Na glazované pomeranče tence pokrájejte plody i s kůrou a dejte je do kastrolu s cukrem a 400 ml vody. Přiklopené vařte na středním ohni 20 minut, až budou vypadat jako skleněné. (Plátky, kterými vyložíte dno formy, můžete z glazury vylovit dříve, aby určitě zůstaly v celku.) Nechte vychladnout.

2

Vymažte a vyložte pečicím papírem 20cm dortovou formu. Sedm až jedenáct nejhezčích glazovaných plátků pomerančů rozložte na dno. Sceďte zbylé plátky, sirup zachyťte a uschovejte. Scezené pomeranče rozmixujte s 75 ml zachyceného sirupu.

3

Na těsto v misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, mleté mandle. Zvlášť ušlehejte vejce s cukrem do pěny a opatrně do nich pomocí stěrky zapravte rozmixované pomeranče.

4

Jemně přimíchejte i suché ingredience a opatrně navrstvěte do dortové formy. Pečte v troubě čtyřicet až pětačtyřicet minut dozlatova. Vyzkoušejte, jestli zapíchnutou špejli vytáhnete z těsta čistou. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout ve formě.

5

Během pečení a chladnutí si připravte krém. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Nechte ho za občasného zamíchání vychladnout. Pak ho rozšlehejte elektrickým šlehačem s pomerančovou kůrou a šťávou; postupně do krému zašlehávejte změklé máslo.

6

Vyklopte dort z formy tak, aby glazované pomeranče byly navrchu. Prořízněte ho vodorovně na tři díly. Pokapejte spodní a střední díl částí zbylého pomerančového sirupu a rozetřete na ně krém; složte zpět na sebe jako dort. Povrch pokapejte zbytkem sirupu a nechte dort odpočinout několik hodin v chladu – chutě se krásně prolnou. V lednici vydrží až 3 dny.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč