Pomeranče jsou v náplni, v těstě i na ozdobu. Dort proto báječně chutná i voní.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 170 °C. Na glazované pomeranče tence pokrájejte plody i s kůrou a dejte je do kastrolu s cukrem a 400 ml vody. Přiklopené vařte na středním ohni 20 minut, až budou vypadat jako skleněné. (Plátky, kterými vyložíte dno formy, můžete z glazury vylovit dříve, aby určitě zůstaly v celku.) Nechte vychladnout.
Vymažte a vyložte pečicím papírem 20cm dortovou formu. Sedm až jedenáct nejhezčích glazovaných plátků pomerančů rozložte na dno. Sceďte zbylé plátky, sirup zachyťte a uschovejte. Scezené pomeranče rozmixujte s 75 ml zachyceného sirupu.
Na těsto v misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, mleté mandle. Zvlášť ušlehejte vejce s cukrem do pěny a opatrně do nich pomocí stěrky zapravte rozmixované pomeranče.
Jemně přimíchejte i suché ingredience a opatrně navrstvěte do dortové formy. Pečte v troubě čtyřicet až pětačtyřicet minut dozlatova. Vyzkoušejte, jestli zapíchnutou špejli vytáhnete z těsta čistou. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout ve formě.
Během pečení a chladnutí si připravte krém. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Nechte ho za občasného zamíchání vychladnout. Pak ho rozšlehejte elektrickým šlehačem s pomerančovou kůrou a šťávou; postupně do krému zašlehávejte změklé máslo.
Vyklopte dort z formy tak, aby glazované pomeranče byly navrchu. Prořízněte ho vodorovně na tři díly. Pokapejte spodní a střední díl částí zbylého pomerančového sirupu a rozetřete na ně krém; složte zpět na sebe jako dort. Povrch pokapejte zbytkem sirupu a nechte dort odpočinout několik hodin v chladu – chutě se krásně prolnou. V lednici vydrží až 3 dny.