Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort s glazovanými pomeranči
Dort s glazovanými pomeranči
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort s glazovanými pomeranči

4.2/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Snadné Na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6634 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 874 g
Tuky 290 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pomeranče jsou v náplni, v těstě i na ozdobu. Dort proto báječně chutná i voní.

Suroviny

Na glazované pomeranče
Na těsto
kypřicí prášek do pečiva 1,5 ČL
mandle 150 g
mleté
vejce 3 ks
Na pomerančový krém
v prášku
mléko 400 ml
šťáva a nastrouhaná kůra
máslo 200 g

Postup

1

Předehřejte troubu na 170 °C. Na glazované pomeranče tence pokrájejte plody i s kůrou a dejte je do kastrolu s cukrem a 400 ml vody. Přiklopené vařte na středním ohni 20 minut, až budou vypadat jako skleněné. (Plátky, kterými vyložíte dno formy, můžete z glazury vylovit dříve, aby určitě zůstaly v celku.) Nechte vychladnout.

2

Vymažte a vyložte pečicím papírem 20cm dortovou formu. Sedm až jedenáct nejhezčích glazovaných plátků pomerančů rozložte na dno. Sceďte zbylé plátky, sirup zachyťte a uschovejte. Scezené pomeranče rozmixujte s 75 ml zachyceného sirupu.

3

Na těsto v misce promíchejte mouku, kypřicí prášek, mleté mandle. Zvlášť ušlehejte vejce s cukrem do pěny a opatrně do nich pomocí stěrky zapravte rozmixované pomeranče.

4

Jemně přimíchejte i suché ingredience a opatrně navrstvěte do dortové formy. Pečte v troubě čtyřicet až pětačtyřicet minut dozlatova. Vyzkoušejte, jestli zapíchnutou špejli vytáhnete z těsta čistou. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout ve formě.

5

Během pečení a chladnutí si připravte krém. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink. Nechte ho za občasného zamíchání vychladnout. Pak ho rozšlehejte elektrickým šlehačem s pomerančovou kůrou a šťávou; postupně do krému zašlehávejte změklé máslo.

6

Vyklopte dort z formy tak, aby glazované pomeranče byly navrchu. Prořízněte ho vodorovně na tři díly. Pokapejte spodní a střední díl částí zbylého pomerančového sirupu a rozetřete na ně krém; složte zpět na sebe jako dort. Povrch pokapejte zbytkem sirupu a nechte dort odpočinout několik hodin v chladu – chutě se krásně prolnou. V lednici vydrží až 3 dny.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...