Nejste-li vegetariáni, není úplně od věci, když olivový olej nahradíte pro tentokrát voňavým domácím sádlem – nechte ho napřed hodně změknout při pokojové teplotě.
Suroviny
Postup
V misce smíchejte droždí, cukr a 60 ml vlažné vody. Na 10 minut odložte na teplé místo, až se na povrchu objeví pěna a kvásek vzejde. Ve velké míse promíchejte mouku se solí. Uprostřed udělejte důlek. Vlijte do něj vzešlý kvásek, dalších cca 270 ml vlažné vody a 1 lžíci oleje. Rukama propracujte, aby těsto začalo držet pohromadě (podle potřeby můžete přidat víc vody), pak ho vyklopte na čistou pracovní plochu poprášenou trochou mouky. Hněťte 10 minut, až je těsto hladké a pružné. Mísu vytřete trochou oleje, vložte do ní těsto a zakryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě bez průvanu asi 1 hodinu, až těsto zdvojnásobí objem.
Mezitím uvařte důkladně vydrhnutou řepu doměkka ve velkém rendlíku (podle velikosti a pokročilosti roční doby, a tedy i délky skladování, to může trvat něco mezi 25 a 60 minutami). Sceďte a oloupejte pod studenou tekoucí vodou. Řepu nakrájejte na klínky.
Velký pekáč mírně vymažte trochou dalšího oleje. Doprostřed opatrně položte těsto a roztáhněte ho na ovál cca 18 x 30 cm (těsto také můžete rozdělit a připravit 2 menší placky). Nechte kynout ještě 45 minut, aby placka mírně nabyla. Těsto opatrně poskládejte na třetiny a obraťte vzhůru nohama, pak ho zmáčkněte, aby vznikl o něco větší ovál. Pevně do něj vtiskněte klínky řepy. Zakryjte a nechte kynout dalších 30 minut.
Mezitím předehřejte troubu na 250°C, horkovzdušnou na 230°C. Dolů do trouby dejte další pekáč s horkou vodou. Zbývajícím olejem pokropte focacciu a posypte ji vločkovou solí. Pečte v nejvyšší poloze asi 20 minut dozlatova a tak, aby při poklepání zespodu zněla focaccia dutě. Odložte a nechte vychladnout.
Na sirup svařte cca 5 minut v malém rendlíčku na mírném ohni řepno-jablečnou šťávu a cukr. Až se cukr rozpustí, zesilte oheň a zprudka vařte asi 5–6 mi- nut, až směs zhoustne a vznikne sirup. Vmíchejte citronovou šťávu.
Focacciu podávejte posypanou kozím sýrem a mladými řepnými či šťovíkovými listy a/nebo řepnými výhonky a pokropenou svařeným sirupem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Neodolatelné domácí pečivo: 35 ověřených receptů(35 receptů )