Focaccia s červenou řepou a kozím sýrem

Focaccia s červenou řepou a kozím sýrem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2732 kcal
Bílkoviny 103 g
Cukr 422 g
Tuky 60 g
Vláknina 77 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Nejste-li vegetariáni, není úplně od věci, když olivový olej nahradíte pro tentokrát voňavým domácím sádlem – nechte ho napřed hodně změknout při pokojové teplotě.

Suroviny

2 ČL
sušené droždí (7g sáček)
krupicový cukr 1 ČL
mouka pšeničná hladká 450 g
cca, 00 nebo světlé chlebové mouky + na podsypání
sůl mořská 2 ČL
olivový olej 2 PL
+ na vymazání
červená řepa 750 g
cca
vločková mořská sůl na posypání
kozí sýr 120 g
(válečku nebo válce)
mladé řepné listy lze nahradit šťovíkovými, a/nebo výhonky červené řepy k podávání (nemusí být)
NA SIRUP
jablečná šťáva 80 g
s červenou řepou (kupované nebo z odšťavňovače)
krupicový cukr 50 g
citronová štáva 0.5 ČL

1 V misce smíchejte droždí, cukr a 60 ml vlažné vody. Na 10 minut odložte na teplé místo, až se na povrchu objeví pěna a kvásek vzejde. Ve velké míse promíchejte mouku se solí. Uprostřed udělejte důlek. Vlijte do něj vzešlý kvásek, dalších cca 270 ml vlažné vody a 1 lžíci oleje. Rukama propracujte, aby těsto začalo držet pohromadě (podle potřeby můžete přidat víc vody), pak ho vyklopte na čistou pracovní plochu poprášenou trochou mouky. Hněťte 10 minut, až je těsto hladké a pružné. Mísu vytřete trochou oleje, vložte do ní těsto a zakryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě bez průvanu asi 1 hodinu, až těsto zdvojnásobí objem.

2 Mezitím uvařte důkladně vydrhnutou řepu doměkka ve velkém rendlíku (podle velikosti a pokročilosti roční doby, a tedy i délky skladování, to může trvat něco mezi 25 a 60 minutami). Sceďte a oloupejte pod studenou tekoucí vodou. Řepu nakrájejte na klínky.

3 Velký pekáč mírně vymažte trochou dalšího oleje. Doprostřed opatrně položte těsto a roztáhněte ho na ovál cca 18 x 30 cm (těsto také můžete rozdělit a připravit 2 menší placky). Nechte kynout ještě 45 minut, aby placka mírně nabyla. Těsto opatrně poskládejte na třetiny a obraťte vzhůru nohama, pak ho zmáčkněte, aby vznikl o něco větší ovál. Pevně do něj vtiskněte klínky řepy. Zakryjte a nechte kynout dalších 30 minut.

4 Mezitím předehřejte troubu na 250°C, horkovzdušnou na 230°C. Dolů do trouby dejte další pekáč s horkou vodou. Zbývajícím olejem pokropte focacciu a posypte ji vločkovou solí. Pečte v nejvyšší poloze asi 20 minut dozlatova a tak, aby při poklepání zespodu zněla focaccia dutě. Odložte a nechte vychladnout.

5 Na sirup svařte cca 5 minut v malém rendlíčku na mírném ohni řepno-jablečnou šťávu a cukr. Až se cukr rozpustí, zesilte oheň a zprudka vařte asi 5–6 mi- nut, až směs zhoustne a vznikne sirup. Vmíchejte citronovou šťávu.

6 Focacciu podávejte posypanou kozím sýrem a mladými řepnými či šťovíkovými listy a/nebo řepnými výhonky a pokropenou svařeným sirupem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit