0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Focaccia s červenou řepou a kozím sýrem

Focaccia s červenou řepou a kozím sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Focaccia s červenou řepou a kozím sýrem

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2756 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 423 g
Tuky 60 g
Vláknina 79 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejste-li vegetariáni, není úplně od věci, když olivový olej nahradíte pro tentokrát voňavým domácím sádlem – nechte ho napřed hodně změknout při pokojové teplotě.

Suroviny

droždí sušené 7 g
krupicový cukr 1 ČL
mouka pšeničná hladká 450 g
+ na podsypání
sůl mořská 2 ČL
olivový olej 2 PL
+ na vymazání
červená řepa 750 g
sůl vločková
na posypání
kozí sýr 120 g
salát
zelený nebo zelené listy k podávání
NA SIRUP
jablečná šťáva 80 g
s červenou řepou (kupované nebo z odšťavňovače)
krupicový cukr 50 g
citronová štáva ½ ČL

1 V misce smíchejte droždí, cukr a 60 ml vlažné vody. Na 10 minut odložte na teplé místo, až se na povrchu objeví pěna a kvásek vzejde. Ve velké míse promíchejte mouku se solí. Uprostřed udělejte důlek. Vlijte do něj vzešlý kvásek, dalších cca 270 ml vlažné vody a 1 lžíci oleje. Rukama propracujte, aby těsto začalo držet pohromadě (podle potřeby můžete přidat víc vody), pak ho vyklopte na čistou pracovní plochu poprášenou trochou mouky. Hněťte 10 minut, až je těsto hladké a pružné. Mísu vytřete trochou oleje, vložte do ní těsto a zakryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě bez průvanu asi 1 hodinu, až těsto zdvojnásobí objem.

2 Mezitím uvařte důkladně vydrhnutou řepu doměkka ve velkém rendlíku (podle velikosti a pokročilosti roční doby, a tedy i délky skladování, to může trvat něco mezi 25 a 60 minutami). Sceďte a oloupejte pod studenou tekoucí vodou. Řepu nakrájejte na klínky.

3 Velký pekáč mírně vymažte trochou dalšího oleje. Doprostřed opatrně položte těsto a roztáhněte ho na ovál cca 18 x 30 cm (těsto také můžete rozdělit a připravit 2 menší placky). Nechte kynout ještě 45 minut, aby placka mírně nabyla. Těsto opatrně poskládejte na třetiny a obraťte vzhůru nohama, pak ho zmáčkněte, aby vznikl o něco větší ovál. Pevně do něj vtiskněte klínky řepy. Zakryjte a nechte kynout dalších 30 minut.

4 Mezitím předehřejte troubu na 250°C, horkovzdušnou na 230°C. Dolů do trouby dejte další pekáč s horkou vodou. Zbývajícím olejem pokropte focacciu a posypte ji vločkovou solí. Pečte v nejvyšší poloze asi 20 minut dozlatova a tak, aby při poklepání zespodu zněla focaccia dutě. Odložte a nechte vychladnout.

5 Na sirup svařte cca 5 minut v malém rendlíčku na mírném ohni řepno-jablečnou šťávu a cukr. Až se cukr rozpustí, zesilte oheň a zprudka vařte asi 5–6 mi- nut, až směs zhoustne a vznikne sirup. Vmíchejte citronovou šťávu.

6 Focacciu podávejte posypanou kozím sýrem a mladými řepnými či šťovíkovými listy a/nebo řepnými výhonky a pokropenou svařeným sirupem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč