Focaccia s červenou řepou a kozím sýrem

Focaccia s červenou řepou a kozím sýrem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2732 kcal
Bílkoviny 103 g
Cukr 422 g
Tuky 60 g
Vláknina 77 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejste-li vegetariáni, není úplně od věci, když olivový olej nahradíte pro tentokrát voňavým domácím sádlem – nechte ho napřed hodně změknout při pokojové teplotě.

Suroviny

2 ČL
sušené droždí (7g sáček)
krupicový cukr 1 ČL
mouka pšeničná hladká 450 g
cca, 00 nebo světlé chlebové mouky + na podsypání
sůl mořská 2 ČL
olivový olej 2 PL
+ na vymazání
červená řepa 750 g
cca
vločková mořská sůl na posypání
kozí sýr 120 g
(válečku nebo válce)
mladé řepné listy lze nahradit šťovíkovými, a/nebo výhonky červené řepy k podávání (nemusí být)
NA SIRUP
jablečná šťáva 80 g
s červenou řepou (kupované nebo z odšťavňovače)
krupicový cukr 50 g
citronová štáva 0.5 ČL

1 V misce smíchejte droždí, cukr a 60 ml vlažné vody. Na 10 minut odložte na teplé místo, až se na povrchu objeví pěna a kvásek vzejde. Ve velké míse promíchejte mouku se solí. Uprostřed udělejte důlek. Vlijte do něj vzešlý kvásek, dalších cca 270 ml vlažné vody a 1 lžíci oleje. Rukama propracujte, aby těsto začalo držet pohromadě (podle potřeby můžete přidat víc vody), pak ho vyklopte na čistou pracovní plochu poprášenou trochou mouky. Hněťte 10 minut, až je těsto hladké a pružné. Mísu vytřete trochou oleje, vložte do ní těsto a zakryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě bez průvanu asi 1 hodinu, až těsto zdvojnásobí objem.

2 Mezitím uvařte důkladně vydrhnutou řepu doměkka ve velkém rendlíku (podle velikosti a pokročilosti roční doby, a tedy i délky skladování, to může trvat něco mezi 25 a 60 minutami). Sceďte a oloupejte pod studenou tekoucí vodou. Řepu nakrájejte na klínky.

3 Velký pekáč mírně vymažte trochou dalšího oleje. Doprostřed opatrně položte těsto a roztáhněte ho na ovál cca 18 x 30 cm (těsto také můžete rozdělit a připravit 2 menší placky). Nechte kynout ještě 45 minut, aby placka mírně nabyla. Těsto opatrně poskládejte na třetiny a obraťte vzhůru nohama, pak ho zmáčkněte, aby vznikl o něco větší ovál. Pevně do něj vtiskněte klínky řepy. Zakryjte a nechte kynout dalších 30 minut.

4 Mezitím předehřejte troubu na 250°C, horkovzdušnou na 230°C. Dolů do trouby dejte další pekáč s horkou vodou. Zbývajícím olejem pokropte focacciu a posypte ji vločkovou solí. Pečte v nejvyšší poloze asi 20 minut dozlatova a tak, aby při poklepání zespodu zněla focaccia dutě. Odložte a nechte vychladnout.

5 Na sirup svařte cca 5 minut v malém rendlíčku na mírném ohni řepno-jablečnou šťávu a cukr. Až se cukr rozpustí, zesilte oheň a zprudka vařte asi 5–6 mi- nut, až směs zhoustne a vznikne sirup. Vmíchejte citronovou šťávu.

6 Focacciu podávejte posypanou kozím sýrem a mladými řepnými či šťovíkovými listy a/nebo řepnými výhonky a pokropenou svařeným sirupem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit