Italská kuchyně je proslulá svou jednoduchostí a důrazem na sezonní a lokální suroviny. A Italové jsou zase proslulí láskou k jídlu – dokážou nad ním vést vášnivé debaty, jídlo si dovedou vychutnat a u stolu umějí sedět hodiny... Ono také projíst se antipasti, primi piati a secondi piati až k dolce chvíli trvá. A v Itálii se zásadně nespěchá.
Suroviny
1 V míse smíchejte mouku, droždí, vodu, olivový olej a vypracujte hladké a elastické těsto, v robotu s hákem to bude trvat asi 8–10 minut.
2 Těsto vytvarujte do koule a dejte do olejem vymazané mísy. Nechte kynout asi hodinu.
3 Troubu předehřejte na 230°C. Těsto stlačte pěstí, přisypte sůl a krátce na pracovní ploše prohněťte, jen aby se sůl zapracovala. Těsto rozdělte na 3 díly a z každého vytvarujte placku o síle 1–2 cm. Do placek vtiskněte nakrájenou cibuli. Nechte zhruba půl až hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí výšku. Potřete olejem, posypte rozmarýnem a pečte 20–25 minut.
4 Vyjměte z trouby, znovu potřete olivovým olejem, posypte solí (ideálně vločkovou) a podávejte nejlépe ještě za tepla.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Neodolatelné domácí pečivo: 35 ověřených receptů(35 receptů)
- Kulinární jízda Evropou: 59 ověřených receptů(59 receptů)