Frikasé z perličky

Frikasé z perličky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2760 kcal
Bílkoviny 106 g
Cukr 113 g
Tuky 192 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

V tomhle geniálním jídle z jednoho hrnce vynikne díky jemné smetanové omáčce skvěle chuť perličky.

Suroviny

perlička 1 ks
rozporcovaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 2 PL
olivový olej 1 PL
máslo 1 PL
cibule 2 ks
na plátky
mrkev 2 ks
nebo 3 (podle velikosti), na silné plátky
žampiony 150 g
drobné, nakrájené na plátky
česnek 2 stroužky
drcený
víno bílé 125 ml
suché
vývar kuřecí 750 ml
estragon 2 ČL
čerstvý, nasekaný
žloutek 3 ks
smetana ke šlehání 200 ml
citronová štáva 2 ČL
tymián 2 snítky
na ozdobení
bageta
lze nahradit rýží, k podávání

1 Troubu předehřejte na 170 °C. Porce perličky osolte, opepřete a zlehka obalte v hladké mouce, přebytečnou oklepněte. V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej a na středním plameni opékejte maso 2–3 minuty po každé straně dozlatova. Přendejte na talíř.

2 Do uvolněného kastrolu dejte máslo, cibuli a mrkev. Opékejte 5 minut, až cibule zesklovatí a změkne. Přidejte žampiony a česnek a míchejte dalších 3–5 minut. Zalijte vínem, vraťte perličku a přiveďte k varu. Vařte asi 2 minuty, až se víno téměř vyvaří. Zalijte vývarem a znovu přiveďte k varu. Přendejte do trouby a pečte 45 minut až hodinu, až bude maso měkké.

3 Měkké maso vyberte děrovanou lžící, dejte stranou a uchovejte horké. Ve vhodné nádobě prošlehejte estragon, žloutky a smetanu. Kastrol zahřívejte na mírném plameni a za stálého míchání přilijte žloutkovou směs. Míchejte 5 minut do zhoustnutí. Omáčka se však nesmí vařit, aby se nesrazila. Dochuťte citronovou šťávou, dosolte a případně opepřete. Maso vraťte do omáčky. Ozdobte tymiánem a podávejte s bagetou nebo dušenou rýží.

JAK PORCOVAT

Perlička se porcuje podobně jako kuře. Protože však na stehnech a prsou nebývá maso rozložené rovnoměrně, nevyplatí se dělit ji na osminky. Stačí ji tedy naporcovat na čtvrtky. Jak na to? Nejdřív perličku položte prsíčky vzhůru. Ostrým nožem odřízněte maso na jedné straně od hrudní a klíční kosti. Veďte nůž tak blízko kosti, jak jen to půjde. Prstem maso odtlačte a pak postupně odřezávejte od hrudního koše. Ze získaného prsního řízku odřízněte od okrajů přebytečnou kůži. Nyní odtlačte stehno od páteře a uvolněte kloub. Pak po obou stranách od páteře odřízněte. Opakujte na druhé straně. Vykruťte a pak nožem oddělte křídla. Odřízněte poslední špičatý článek bez masa. 

VYPLATÍ SE VĚDĚT

  • Na talíři perlička připomíná kuře, ale její maso je trochu tmavší a má výraznější chuť. Můžete s ní nakládat stejně jako s kuřetem, ale také ji upravit podobně jako pernatou zvěřinu nebo kachnu či husu. Inspiraci hledejte u Italů či Francouzů, kteří perličky konzumují doslova po hejnech!
     
  • K perličce se hodí jak výrazná bílá vína, například pinot blanc, pinot grigio či sauvignon blanc, tak lehčí červená, jako je třeba chianti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...

Obchod Apetit