Frikasé z perličky

Frikasé z perličky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2760 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 113 g
Tuky 192 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V tomhle geniálním jídle z jednoho hrnce vynikne díky jemné smetanové omáčce skvěle chuť perličky.

Související recepty

Suroviny

perlička 1 ks
rozporcovaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
mouka pšeničná hladká 2 PL
olivový olej 1 PL
máslo 1 PL
cibule 2 ks
na plátky
mrkev 2 ks
nebo 3 (podle velikosti), na silné plátky
žampiony 150 g
drobné, nakrájené na plátky
česnek 2 stroužky
drcený
víno bílé 125 ml
suché
vývar kuřecí 750 ml
estragon 2 ČL
čerstvý, nasekaný
žloutek 3 ks
smetana ke šlehání 200 ml
citronová štáva 2 ČL
tymián 2 snítky
na ozdobení
bageta
lze nahradit rýží, k podávání

1 Troubu předehřejte na 170 °C. Porce perličky osolte, opepřete a zlehka obalte v hladké mouce, přebytečnou oklepněte. V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olej a na středním plameni opékejte maso 2–3 minuty po každé straně dozlatova. Přendejte na talíř.

2 Do uvolněného kastrolu dejte máslo, cibuli a mrkev. Opékejte 5 minut, až cibule zesklovatí a změkne. Přidejte žampiony a česnek a míchejte dalších 3–5 minut. Zalijte vínem, vraťte perličku a přiveďte k varu. Vařte asi 2 minuty, až se víno téměř vyvaří. Zalijte vývarem a znovu přiveďte k varu. Přendejte do trouby a pečte 45 minut až hodinu, až bude maso měkké.

3 Měkké maso vyberte děrovanou lžící, dejte stranou a uchovejte horké. Ve vhodné nádobě prošlehejte estragon, žloutky a smetanu. Kastrol zahřívejte na mírném plameni a za stálého míchání přilijte žloutkovou směs. Míchejte 5 minut do zhoustnutí. Omáčka se však nesmí vařit, aby se nesrazila. Dochuťte citronovou šťávou, dosolte a případně opepřete. Maso vraťte do omáčky. Ozdobte tymiánem a podávejte s bagetou nebo dušenou rýží.

JAK PORCOVAT

Perlička se porcuje podobně jako kuře. Protože však na stehnech a prsou nebývá maso rozložené rovnoměrně, nevyplatí se dělit ji na osminky. Stačí ji tedy naporcovat na čtvrtky. Jak na to? Nejdřív perličku položte prsíčky vzhůru. Ostrým nožem odřízněte maso na jedné straně od hrudní a klíční kosti. Veďte nůž tak blízko kosti, jak jen to půjde. Prstem maso odtlačte a pak postupně odřezávejte od hrudního koše. Ze získaného prsního řízku odřízněte od okrajů přebytečnou kůži. Nyní odtlačte stehno od páteře a uvolněte kloub. Pak po obou stranách od páteře odřízněte. Opakujte na druhé straně. Vykruťte a pak nožem oddělte křídla. Odřízněte poslední špičatý článek bez masa. 

VYPLATÍ SE VĚDĚT

  • Na talíři perlička připomíná kuře, ale její maso je trochu tmavší a má výraznější chuť. Můžete s ní nakládat stejně jako s kuřetem, ale také ji upravit podobně jako pernatou zvěřinu nebo kachnu či husu. Inspiraci hledejte u Italů či Francouzů, kteří perličky konzumují doslova po hejnech!
     
  • K perličce se hodí jak výrazná bílá vína, například pinot blanc, pinot grigio či sauvignon blanc, tak lehčí červená, jako je třeba chianti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/6

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit