0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená perlička s čočkou

Pečená perlička s čočkou

4.8 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2183 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 212 g
Tuky 97 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nápad nasypat čočku bez předváření do základu pod perličku a celý pekáč strčit do trouby nás dostal!

Suroviny

perlička 1 ks
sůl mořská
paprika mletá uzená 2 ČL
mletá
hořčice hrubozrnná 1 PL
+ na dokončení
med 1 PL
máslo 2 PL
rozpuštěné
olivový olej 2 PL
chorizo 100 g
na plátky
mrkev 1 ks
na kostičky
cibule červená 1 ks
na tenké měsíčky
řapíkatý celer 2 ks
na plátky
bobkový list 2 ks
sherry 100 ml
lze nahradit portským vínem
vývar kuřecí 250 ml
šalvěj 2 PL
nasekaná
petrželka 1 hrst
nasekaná
rýže
lze nahradit bagetou, k podávání

1 Troubu předehřejte na 170 °C. Perličku řádně osolte. Smíchejte uzenou papriku, hořčici, med a rozpuštěné máslo a perličku touto směsí potřete zevně i uvnitř.

2 V litinovém kastrolu nebo pekáčku vhodném do trouby opékejte na oleji 3 minuty chorizo. Pak přidejte mrkev, cibuli, řapíkatý celer a bobkový list. Míchejte 8 minut, až zelenina změkne. Přidejte propláchnutou čočku, zalijte sherry nebo portským a dolijte drůbežím vývarem tak, aby bylo vše těsně ponořené. Nakonec posypte šalvějí.

3 Připravenou perličku položte do pekáčku k čočce prsíčky nahoru, přiklopte a pečte 1 hodinu doměkka.  

4 Zvyšte teplotu na 220 °C, odklopte, přelijte šťávou a zhruba 10 minut dopékejte dozlatova.

5 Pak vyjměte perličku na prkénko a do čočky vmíchejte petrželku, případně čočku dochuťte lžící hrubozrnné hořčice a solí. Perličku rozporcujte a podávejte s čočkou a bagetou nebo dušenou rýží.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/6

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč