Pečená perlička je naprostá delikatesa a nápad nasypat čočku bez předváření do základu pod perličku a celý pekáč strčit do trouby nás dostal!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 170 °C. Perličku řádně osolte. Smíchejte uzenou papriku, hořčici, med a rozpuštěné máslo a perličku touto směsí potřete zevně i uvnitř.
V litinovém kastrolu nebo pekáčku vhodném do trouby opékejte na oleji 3 minuty chorizo. Pak přidejte mrkev, cibuli, řapíkatý celer a bobkový list. Míchejte 8 minut, až zelenina změkne. Přidejte propláchnutou čočku, zalijte sherry nebo portským a dolijte drůbežím vývarem tak, aby bylo vše těsně ponořené. Nakonec posypte šalvějí.
Připravenou perličku položte do pekáčku k čočce prsíčky nahoru, přiklopte a pečte 1 hodinu doměkka.
Zvyšte teplotu na 220 °C, odklopte, přelijte šťávou a zhruba 10 minut dopékejte dozlatova.
Pak vyjměte perličku na prkénko a do čočky vmíchejte petrželku, případně čočku dochuťte lžící hrubozrnné hořčice a solí. Perličku rozporcujte a podávejte s čočkou a bagetou nebo dušenou rýží.