0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená perlička s čočkou

Pečená perlička s čočkou

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2183 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 212 g
Tuky 97 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nápad nasypat čočku bez předváření do základu pod perličku a celý pekáč strčit do trouby nás dostal!

Suroviny

perlička 1 ks
sůl mořská
paprika mletá uzená 2 ČL
mletá
hořčice hrubozrnná 1 PL
+ na dokončení
med 1 PL
máslo 2 PL
rozpuštěné
olivový olej 2 PL
chorizo 100 g
na plátky
mrkev 1 ks
na kostičky
cibule červená 1 ks
na tenké měsíčky
řapíkatý celer 2 ks
na plátky
bobkový list 2 ks
čočka zelená puy 100 g
sherry 100 ml
lze nahradit portským vínem
vývar kuřecí 250 ml
šalvěj 2 PL
nasekaná
petrželka 1 hrst
nasekaná
rýže
lze nahradit bagetou, k podávání

1 Troubu předehřejte na 170 °C. Perličku řádně osolte. Smíchejte uzenou papriku, hořčici, med a rozpuštěné máslo a perličku touto směsí potřete zevně i uvnitř.

2 V litinovém kastrolu nebo pekáčku vhodném do trouby opékejte na oleji 3 minuty chorizo. Pak přidejte mrkev, cibuli, řapíkatý celer a bobkový list. Míchejte 8 minut, až zelenina změkne. Přidejte propláchnutou čočku, zalijte sherry nebo portským a dolijte drůbežím vývarem tak, aby bylo vše těsně ponořené. Nakonec posypte šalvějí.

3 Připravenou perličku položte do pekáčku k čočce prsíčky nahoru, přiklopte a pečte 1 hodinu doměkka.  

4 Zvyšte teplotu na 220 °C, odklopte, přelijte šťávou a zhruba 10 minut dopékejte dozlatova.

5 Pak vyjměte perličku na prkénko a do čočky vmíchejte petrželku, případně čočku dochuťte lžící hrubozrnné hořčice a solí. Perličku rozporcujte a podávejte s čočkou a bagetou nebo dušenou rýží.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/6

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit