Gratinovaná dýně je skvělou podzimní přílohou k různým úpravám masa, ale obstojí i jen tak samotná jako hřejivá večeře.
Suroviny
smetana ke šlehání
300
ml
40%
150
ml
plnotučné mléko
hořčice dijonská
1
ČL
chilli sušené
1
špetka
nebo podle chuti
česnek
1
stroužek
drcený
šalvěj
1
hrst
lístky, nasekané
sůl
pepř
čerstvě mletý
1
kg
máslová dýně oloupaná, zbavená semínek, nakrájená na tenké klínky
Postup
1
Troubu předehřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Všechny suroviny až po šalvěj dejte do rendlíku, pořádně osolte a opepřete a ohřejte na středním ohni těsně pod bod varu. Odstavte.
2
Do mělké zapékací nádoby naskládejte klínky dýně a zalijte je tekutinou z rendlíku. Pečte 30-40 minut (v polovině pečení potopte dýni do tekutiny vařečkou či obracečkou), aby dýně změkla a povrch zezlátl a bublal. Před podáváním nechte 10 minut odpočívat.