Karibské rybí kari

Karibské rybí kari

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 420 kcal
Bílkoviny 12 g
Cukr 57 g
Tuky 15 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Konec prázdnin a babí léto znamenají jediné – pestrost barev i chutí! Vychutnejte si třeba voňavé rybí kari s červenou paprikou.

Suroviny

bílá ryba 4
bez kůže
citron 0.5 ks
šťáva
2 PL
karibské kari koření jemné, (k dostání např. na www.orient-food.cz, lze nahradit jemným indickým kari kořením)
sůl
pepř
čerstvě mletý
arašídový olej 1 PL
jarní cibulka 1 svazek
na kolečka
zázvor (čerstvý) 1 ks
malý kousek, čerstvý, nastrouhaný najemno
česnek 2 stroužek
drcený
1 ks
chilli paprička Scotch Bonnet nadrobno
paprika červená 1 ks
na kousky
tymián 1 ČL
lístky, navíc k podávání
kokosové mléko 400 g
konzerva
rýže
vařená, k podávání

1 Do ryby vetřete citronovou šťávu, lžičku kari koření a trochu soli a pepře. Odložte.

2 V mělkém kastrolu či hluboké pánvi s poklicí rozehřejte olej. Vsypte jarní cibulku, zázvor, česnek, chilli papričku a papriku a opékejte 5 minut. Pak vmíchejte zbývající kari koření a tymián, opékejte další 1 minutu. Vlijte kokosové mléko a nepřiklopené zvolna vařte 10 minut, aby omáčka zhoustla. Vložte rybu, vtiskněte ji do omáčky, přiklopte a jemně vařte 8–10 minut, aby se ryba snadno dělila na ,vločky‘. Před podáváním posypte čerstvým tymiánem a podávejte s rýží.

NĚCO NAVÍC
Scotch Bonnet patří mezi hodně pálivé chilli papričky. Raději si na práci s ní vezměte gumové rukavice. Můžete ji nahradit i jemnějším druhem.

Foto: Charlotte Tolhurst
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit