
Karibské rybí kari
Konec prázdnin a babí léto znamenají jediné – pestrost barev i chutí! Vychutnejte si třeba voňavé rybí kari s červenou paprikou.
Ingredience
- 4 velké filety z bělomasé ryby, bez kůže
- šťáva z 1/2 citronu
- 2 lžíce jemného karibského kari koření (k dostání např. na www.orient-food.cz, lze nahradit jemným indickým kari kořením)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce arašídového oleje
- 1 svazek jarní cibulky, na kolečka
- malý kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaný najemno
- 2 stroužky česneku, drcené
- 1 chilli paprička Scotch Bonnet, nakrájená nadrobno (viz Něco navíc)
- 1 červená paprika, nakrájená na kousky
- 1 lžička lístků tymiánu + k podávání
- 400 g konzerva kokosového mléka
- vařená rýže k podávání
Příprava jídla
1 Do ryby vetřete citronovou šťávu, lžičku kari koření a trochu soli a pepře. Odložte.
2 V mělkém kastrolu či hluboké pánvi s poklicí rozehřejte olej. Vsypte jarní cibulku, zázvor, česnek, chilli papričku a papriku a opékejte 5 minut. Pak vmíchejte zbývající kari koření a tymián, opékejte další 1 minutu. Vlijte kokosové mléko a nepřiklopené zvolna vařte 10 minut, aby omáčka zhoustla. Vložte rybu, vtiskněte ji do omáčky, přiklopte a jemně vařte 8–10 minut, aby se ryba snadno dělila na ,vločky‘. Před podáváním posypte čerstvým tymiánem a podávejte s rýží.
NĚCO NAVÍC
Scotch Bonnet patří mezi hodně pálivé chilli papričky. Raději si na práci s ní vezměte gumové rukavice. Můžete ji nahradit i jemnějším druhem.
Foto: Charlotte Tolhurst
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář