Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Guláš ze sojového masa

Guláš ze sojového masa

Hodnocení receptu
4/5 Počet hodnocení: 47
Do 30 minut Velmi snadné 4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 863 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 128 g
Tuky 0 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Guláš ze sojového masa potěší každého, kdo klasické maso nejí, anebo rád zkouší něco nového. Aby byl guláš ze sójových kostek celý veganský, nahraďte hovězí vývar vodou a přidejte víc koření. Sojový guláš podávejte s rýží, těstovinami nebo plátkem chleba.

Suroviny

sójové maso 100 g
olivový olej
nebo řepkový
koření na guláš
chilli sušené
kari koření
hořčice plnotučná 1 ČL
sójová omáčka 1 ČL
sůl
pepř
vývar hovězí
česnek 3 stroužky
majoránka (drhnutá)
koření
grilovací

Postup

1

Dopředu (nejlépe den předem) si uvařte sojové kostky podle návodu. Sceďte a po vychladnutí vymačkejte vodu. Kostky naložte do marinády z oleje, koření na guláš, chilli, kari, plnotučné hořčice, sojové omáčky, kečupu, soli, pepře a nechte minimálně 4 hodiny uležet (nejlépe přes noc).

2

Na oleji osmahněte cibuli, přidejte naložené kostky a cca 2 minuty restujte. Zalijte hovězím vývarem tak, aby byly kostky téměř ponořené, přidejte rajský protlak, trochu koření na guláš a nechte cca 15–25 minut pod pokličkou probublávat.  

3

Nakonec přidejte prolisované stroužky česneku a trochu majoránky. Dochuťte a podávejte s rýží nebo třeba těstovinami.

Autor: machetka

Apetit magazín

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty
  • Zajímavosti

Jak zubaři změnili svět sladkostí: Příběh vzniku cukrové vaty

Na žádném vinobraní, pouti ani jarmarku nesmí chybět sladké a nadýchané obláčky na špejli. Věděli jste, že cukrovou vatu vymyslel před více než sto lety zubař? Ten, který vám běžně říká, abyste se cukru vyhýbali? Sladký paradox, po kterém...
KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte kulinářské techniky?

Moderní gastronomii si dnes nelze představit bez správných technologických postupů při přípravě jídel. Tepelné úpravy patří mezi nejoblíbenější, protože zlepšují stravitelnost pokrmů a ničí škodlivé mikroorganismy. Připomeňte si s námi...