Nadýchané suflé máme rádi nasladko i naslano. Tohle hráškové je prostě dokonalé. A ta barva!
Suroviny
Postup
Čtyři malé vydrhnuté květináčky zhruba 8cm v průměru (nebo jiné podobné ohni- vzdorné nádobky) vyložte pečicím papírem tak, aby nahoře přesahoval, ve výsledku o 2cm (na dno vystřihněte kolečko a stěny vyložte pruhem). Papír můžete přichytit trochou másla ke květináčku, ale hlavně jím spojte okraje pruhu papíru na stěnách. Hrášek rozmixujte na pyré a zatím odložte.
Troubu předehřejte na 200°C. V rendlíku rozpusťte máslo, zasypte moukou, asi minutu ji za stálého míchání opékejte, aniž by zhnědla. Postupně pomalu zašlehávejte mléko, až získáte hustou bílou omáčku (bešamel). Odstavte, zašlehejte žloutky a pak i čedar, kajenský pepř nebo papriku, hořčici podle chuti a trochu soli a pepře.
Z bílků ušlehejte sníh, který po vytažení metel tvoří měkké špičky. Lžící opatrně vmíchejte vrchovatou lžíci sněhu do hráškového pyré a pak ještě pár dalších. Pak obdobným způsobem přidejte zbývající sníh do sýrové omáčky – jen zlehka ho vmíchejte, vzdušná směs zvedne vaše suflé do výše. Pak lehkým krátkým pohybem smíchejte hráškovou i sýrovou směs s parmazánem a pažitkou. Rozdělte do připravených květináčků a pečte 20 minut v dobře vyhřáté troubě, aby suflé vyběhla a mírně zhnědla na povrchu. Ihned podávejte, ozdobené třeba řeřichou.