Ostré a průrazné rizoto patří k nejoblíbenějším africkým jídlům a je známé jako ,rýže Jolloff‘. Jeho kořeněný základ se hodí i do polévek a omáček.
Suroviny
Postup
Kuřecí kousky osolte a opepřete. Opečte na dvou lžících oleje v hluboké pánvi, asi pět minut. Vyjměte z pánve.
Do pánve vlijte zbylý olej a osmažte na něm cibuli, až zvláční; asi pět minut. Dohladka rozmixujte všechny ingredience na kořeněný základ.
K cibuli do pánve přidejte rajčatové pyré a po dvou minutách i rozmixovanou směs. Rozdrobte do pánve bujonovou kostku, promíchejte a přilijte 600 ml vroucí vody. Vraťte kuře, promíchejte a nechte na mírném ohni čtvrt hodiny vařit.
Rýži ve velké míse zalijte studenou vodou a rukama dobře promněte. Vodu opatrně slijte a proces dvakrát třikrát zopakujte, až bude voda čirá. Rýži přidejte do pánve k ostatnímu, promíchejte, obsah překryjte alobalem a pak pokličkou a na co nejmírnějším plameni vařte 20 minut.
Sejměte poklici i alobal a povrch posypte kousky papriky a okry (fazolek). Znovu zakryjte a vařte ještě 10 minut, až zelenina i rýže změknou. Těsně před podáváním vše promíchejte a posypte koriandrem.
Komentáře
Dobrý den,
včera jsem uvařil jídlo k večeři, dle receptu - rýže byla již hodně změklá. Myslím že 15 - 20 minut by ji stačilo.