0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.8 / 5. Počet hodnocení: 17
Více než hodinu 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3386 kcal
Bílkoviny 178 g
Sacharidy 390 g
Tuky 115 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ostré a průrazné rizoto patří k nejoblíbenějším africkým jídlům a je známé jako ,rýže Jolloff‘. Jeho kořeněný základ se hodí i do polévek a omáček.

Suroviny

kuřecí stehenní řízky 8 ks
pokrájené
rostlinný olej 3 PL
cibule 1 ks
na plátky
rajčatová passata - pyré 3 PL
bujon kuřecí 1 kostka
rýže basmati 400 g
paprika 1 ks
červená, pokrájená
paprika 1 ks
žlutá, pokrájená
100 g
okra nebo zelené fazolky
koriandr čerstvý 1 svazek
čerstvý, nasekaný
sůl
na dochucení
pepř
na dochucení
Na kořeněný základ
česnek 2 stroužky
rajče 800 g
loupaná, konzerva
zázvor (čerstvý)
malý, čerstvý
chilli paprička 1 ks
bez semínek

1 Kuřecí kousky osolte a opepřete. Opečte na dvou lžících oleje v hluboké pánvi, asi pět minut. Vyjměte z pánve.

2 Do pánve vlijte zbylý olej a osmažte na něm cibuli, až zvláční; asi pět minut. Dohladka rozmixujte všechny ingredience na kořeněný základ.

3 K cibuli do pánve přidejte rajčatové pyré a po dvou minutách i rozmixovanou směs. Rozdrobte do pánve bujonovou kostku, promíchejte a přilijte 600 ml vroucí vody. Vraťte kuře, promíchejte a nechte na mírném ohni čtvrt hodiny vařit.

4 Rýži ve velké míse zalijte studenou vodou a rukama dobře promněte. Vodu opatrně slijte a proces dvakrát třikrát zopakujte, až bude voda čirá. Rýži přidejte do pánve k ostatnímu, promíchejte, obsah překryjte alobalem a pak pokličkou a na co nejmírnějším plameni vařte 20 minut.

5 Sejměte poklici i alobal a povrch posypte kousky papriky a okry (fazolek). Znovu zakryjte a vařte ještě 10 minut, až zelenina i rýže změknou. Těsně před podáváním vše promíchejte a posypte koriandrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/11

Komentáře

Miroslava Hemmerova

Recept jsem ještě nezkoušela, jen si ho teď přečetla, ale zaráží mě doba vaření- rýži basmati podle mých zkušeností obvykle stačí 15 min.,aby změkla, tady je celková doba vaření rýže třicet minut, nebude poté úplně rozvařená? Ráda bych tohle africké rizoto zkusila...ale mám trochu obavy, zda nebude z rýže kaše.

Anonym

Dobrý den,
včera jsem uvařil jídlo k večeři, dle receptu - rýže byla již hodně změklá. Myslím že 15 - 20 minut by ji stačilo.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit