Rizoto s medovou dýní

Rizoto s medovou dýní

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1540 kcal
Bílkoviny 30 g
Cukr 172 g
Tuky 67 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Nádech medu a zázvoru udělá z rizota opravdový hřejivý podzimní hit!

Suroviny

dýně 900 g
oloupaná a na 1cm kostičky
olivový olej 60 ml
med 0.5 PL
plus na pokapání
vývar zeleninový 850 ml
nebo kuřecí
cibule 1 ks
nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nadrobno
zázvor (čerstvý)
nastrouhaný malý kousek
220 g
kulatozrnná rýže arborio
víno bílé 160 ml
nebo další vývar
citron 0.5 ks
šťáva
petrželka 3 hrsti
nasekaná hladkolistá, plus na ozdobu
mascarpone 2 PL
plus k podávání
sůl
pepř

1 Zahřejte troubu na 220 °C. Dýni dejte v jedné vrstvě na plech a pokapejte 2 lžícemi oleje. Osolte a opepřete. Pečte ji 15 minut, pak ji vyndejte a zakapejte 1/2 lžíce medu. Plech vraťte do trouby a pečte ještě 15 minut, aby byla dýně měkká a zlatá. Vývar nechte mírně bublat v rendlíku na nízkém plameni.

2 Zbývající olej zahřejte v těžkém hrnci na nízkém plameni. Vsypte cibuli a 2–3 minuty ji opékejte doměkka. Přidejte celerové řapíky a ještě minutu opékejte, pak přidejte zázvor a rýži a další minutu míchejte, aby se všechna zrnka rýže obalila. Zvyšte plamen na střední, vlijte víno a vařte, dokud se neodpaří. Pak po naběračkách přilévejte vývar, vždy počkejte, až se vstřebá. Pokračujte 15 minut, nebo dokud rýže nebude uvařená, ale přitom ještě pevná na skus. Přidejte citronovou šťávu, dýni a petrželku. Osolte a opepřete, vmíchejte mascarpone.

3 Podávejte posypané petrželkou a ozdobené kopečkem mascarpone.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...

Obchod Apetit