0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rizoto s medovou dýní

Rizoto s dýní
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rizoto s medovou dýní

4.8/5 Počet hodnocení: 46
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2308 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 344 g
Tuky 67 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nádech medu a zázvoru udělá z rizota opravdový hřejivý podzimní hit!

Suroviny

dýně 900 g
oloupaná a na 1cm kostičky
olivový olej 60 ml
med ½ PL
plus na pokapání
vývar zeleninový 850 ml
nebo kuřecí
cibule 1 ks
nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nadrobno
zázvor (čerstvý)
nastrouhaný malý kousek
rýže arborio 220 g
nebo další vývar
citron ½ ks
šťáva
petrželka 3 hrsti
nasekaná hladkolistá, plus na ozdobu
plus k podávání
sůl
pepř

Postup

1

Zahřejte troubu na 220 °C.

2

Dýni dejte v jedné vrstvě na plech a pokapejte 2 lžícemi oleje. Osolte a opepřete. Pečte ji 15 minut, pak ji vyndejte a zakapejte 1/2 lžíce medu.

3

Plech vraťte do trouby a pečte ještě 15 minut, aby byla dýně měkká a zlatá. Vývar nechte mírně bublat v rendlíku na nízkém plameni.

4

Zbývající olej zahřejte v těžkém hrnci na nízkém plameni. Vsypte cibuli a 2–3 minuty ji opékejte doměkka.

5

Přidejte celerové řapíky a ještě minutu opékejte, pak přidejte zázvor a rýži a další minutu míchejte, aby se všechna zrnka rýže obalila. Zvyšte plamen na střední, vlijte víno a vařte, dokud se neodpaří.

6

Pak po naběračkách přilévejte vývar, vždy počkejte, až se vstřebá. Pokračujte 15 minut, nebo dokud rýže nebude uvařená, ale přitom ještě pevná na skus.

7

Přidejte citronovou šťávu, dýni a petrželku. Osolte a opepřete, vmíchejte mascarpone.

8

Podávejte posypané petrželkou a ozdobené kopečkem mascarpone.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Komentáře

Jolana Typltová

Naprostá delikatesa! Místo pečené dýně jsem použila kupováný dýňový protlak.

Lenka Marková

Výborné rizoto!
Ja som si ho trošku prerobila a inšpirovala sa týmto, hlavne keď varím pre deti nepridávam víno a tento recept je časovo menej náročný

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč