Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rizoto s dýní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 49
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2308 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 344 g
Tuky 67 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nádech medu a zázvoru udělá z rizota opravdový hřejivý podzimní hit!

Suroviny

dýně 900 g
oloupaná a na 1cm kostičky
olivový olej 60 ml
med ½ PL
plus na pokapání
vývar zeleninový 850 ml
nebo kuřecí
nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nadrobno
zázvor (čerstvý)
nastrouhaný malý kousek
rýže arborio 220 g
nebo další vývar
citron ½ ks
šťáva
petrželka 3 hrsti
nasekaná hladkolistá, plus na ozdobu
plus k podávání
sůl
pepř

Postup

1

Zahřejte troubu na 220 °C.

2

Dýni dejte v jedné vrstvě na plech a pokapejte 2 lžícemi oleje. Osolte a opepřete. Pečte ji 15 minut, pak ji vyndejte a zakapejte 1/2 lžíce medu.

3

Plech vraťte do trouby a pečte ještě 15 minut, aby byla dýně měkká a zlatá. Vývar nechte mírně bublat v rendlíku na nízkém plameni.

4

Zbývající olej zahřejte v těžkém hrnci na nízkém plameni. Vsypte cibuli a 2–3 minuty ji opékejte doměkka.

5

Přidejte celerové řapíky a ještě minutu opékejte, pak přidejte zázvor a rýži a další minutu míchejte, aby se všechna zrnka rýže obalila. Zvyšte plamen na střední, vlijte víno a vařte, dokud se neodpaří.

6

Pak po naběračkách přilévejte vývar, vždy počkejte, až se vstřebá. Pokračujte 15 minut, nebo dokud rýže nebude uvařená, ale přitom ještě pevná na skus.

7

Přidejte citronovou šťávu, dýni a petrželku. Osolte a opepřete, vmíchejte mascarpone.

8

Podávejte posypané petrželkou a ozdobené kopečkem mascarpone.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Komentáře

16.03.2020 21:10

Výborné rizoto!
Ja som si ho trošku prerobila a inšpirovala sa týmto, hlavne keď varím pre deti nepridávam víno a tento recept je časovo menej náročný

28.02.2015 21:10

Naprostá delikatesa! Místo pečené dýně jsem použila kupováný dýňový protlak.

Apetit magazín