Nádech medu a zázvoru udělá z rizota opravdový hřejivý podzimní hit!
Suroviny
Postup
Zahřejte troubu na 220 °C.
Dýni dejte v jedné vrstvě na plech a pokapejte 2 lžícemi oleje. Osolte a opepřete. Pečte ji 15 minut, pak ji vyndejte a zakapejte 1/2 lžíce medu.
Plech vraťte do trouby a pečte ještě 15 minut, aby byla dýně měkká a zlatá. Vývar nechte mírně bublat v rendlíku na nízkém plameni.
Zbývající olej zahřejte v těžkém hrnci na nízkém plameni. Vsypte cibuli a 2–3 minuty ji opékejte doměkka.
Přidejte celerové řapíky a ještě minutu opékejte, pak přidejte zázvor a rýži a další minutu míchejte, aby se všechna zrnka rýže obalila. Zvyšte plamen na střední, vlijte víno a vařte, dokud se neodpaří.
Pak po naběračkách přilévejte vývar, vždy počkejte, až se vstřebá. Pokračujte 15 minut, nebo dokud rýže nebude uvařená, ale přitom ještě pevná na skus.
Přidejte citronovou šťávu, dýni a petrželku. Osolte a opepřete, vmíchejte mascarpone.
Podávejte posypané petrželkou a ozdobené kopečkem mascarpone.
Komentáře
Výborné rizoto!
Ja som si ho trošku prerobila a inšpirovala sa týmto, hlavne keď varím pre deti nepridávam víno a tento recept je časovo menej náročný
Naprostá delikatesa! Místo pečené dýně jsem použila kupováný dýňový protlak.