„Halušky jsou pokrm našeho dětství. Tehdy nás ale nenapadlo, že je to proto, že jsou levné. Navíc jsou jednoduché, rychlé, výživné a snadno obměnitelné. My jsme je milovali na všechny způsoby,“ prozrazují blogeři Marika a Jiří Kučovi (Kitchen Story).
Suroviny
Postup
Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Přidejte mouku, vejce, sůl a promíchejte, aby se všechny suroviny spojily v husté těsto. Pokud je moc řídké, přidejte ještě trochu mouky.
Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Těsto postupně protlačte přes síto na halušky do vroucí vody a nechte vařit 1–2 minuty. Těsto nevařte najednou, ale rozdělte si ho zhruba na třetiny a halušky tak vařte postupně.
Hotové halušky, které vyplavou nahoru, vyjměte děrovanou naběračkou či jemným sítkem. Nechte vždy lehce okapat a dejte je do mísy.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi rozpalte olej, přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji dozlatova. Osolte.
Halušky rozdělte do talířů, posypte rozdrobeným tvarohem a osmaženou cibulí.
NĚCO NAVÍC
Halušky, které nesníte, můžete využít jako přílohu k omáčkám, jako vložku do polévky, můžete je opéct na másle a podávat nasladko či je orestovat se zeleninou. Skvělé budou s kysaným zelím, se špenátem, s hráškem a šunkou nebo s houbami.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Halušky a strapačky: Patří do nich vejce a brambory? (9 receptů )