0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Špaldovo-ořechové halušky s bazalkou

Špaldovo-ořechové halušky s bazalkou

3.7 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3129 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 312 g
Tuky 143 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zdravé a zároveň chutné halušky si dejte na večeři spolu s brynzou

Suroviny

Na těsto
krupice špaldová 200 g
celozrnná
mouka špaldová hladká 200 g
hrubá
vlašské ořechy 100 g
mleté
vejce 2 ks
bio
sůl 2 ČL
ořechový olej 1 PL
lze nahradit olivovým
Na ochucení
kozí sýr 200 g
kozí žervé lze nahradit ovčí brynzou
sušená bazalka 3 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
bazalka
lze nahradit řeřichou, k podávání
vlašské ořechy
opražené, k podávání

1 Do velkého hrnce dejte vařit vodu a osolte ji. V míse smíchejte mouku, vejce, sůl, mleté ořechy, lžíci oleje a postupně přilévejte 200–220 ml vody. Promíchejte na hladké těsto; mělo by být husté tak, abyste ho snadno protlačili sítem na halušky.

2 Těsto co nejdřív protlačte přes speciální síto do vroucí osolené vody; klidně ve dvou várkách. Počkejte, až halušky vyplavou na hladinu a voda bude opět vřít; od této chvíle vařte pět minut. Pak halušky vylovte cedníkem.

3 Scezené halušky dávejte do hrnce nebo mísy s kozím žervé či s brynzou a ještě horké promíchejte. Ochuťte bazalkou, solí, popřípadě troškou pepře a podávejte posypané opraženými vlašskými ořechy a čerstvými bylinkami.

 

TIPY & TRIKY

  • TEKUTINU do těsta na halušky přilévejte postupně. Příliš řídké těsto by totiž speciálním sítem protékalo, a vy byste místo halušek měli kapání.
  • ŠPALDA je jedna z nejstarších obilnin, neprošlechtěná praprababička dnešní pšenice. Skvěle chutná a voní, posiluje náš imunitní systém, přispívá k regeneraci buněk a je vhodná při některých alergiích.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit