Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Špaldovo-ořechové halušky s bazalkou

Špaldovo-ořechové halušky s bazalkou

3.4/5 Počet hodnocení: 9
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3129 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 312 g
Tuky 143 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zdravé a zároveň chutné halušky si dejte na večeři spolu s brynzou

Související recepty

Suroviny

Na těsto
krupice špaldová 200 g
celozrnná
mouka špaldová hladká 200 g
hrubá
mleté
vejce 2 ks
bio
sůl 2 ČL
ořechový olej 1 PL
lze nahradit olivovým
Na ochucení
kozí žervé lze nahradit ovčí brynzou
sušená bazalka 3 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
bazalka
lze nahradit řeřichou, k podávání
opražené, k podávání

Postup

1

Do velkého hrnce dejte vařit vodu a osolte ji. V míse smíchejte mouku, vejce, sůl, mleté ořechy, lžíci oleje a postupně přilévejte 200–220 ml vody. Promíchejte na hladké těsto; mělo by být husté tak, abyste ho snadno protlačili sítem na halušky.

2

Těsto co nejdřív protlačte přes speciální síto do vroucí osolené vody; klidně ve dvou várkách. Počkejte, až halušky vyplavou na hladinu a voda bude opět vřít; od této chvíle vařte pět minut. Pak halušky vylovte cedníkem.

3

Scezené halušky dávejte do hrnce nebo mísy s kozím žervé či s brynzou a ještě horké promíchejte. Ochuťte bazalkou, solí, popřípadě troškou pepře a podávejte posypané opraženými vlašskými ořechy a čerstvými bylinkami.

TIPY & TRIKY TEKUTINU do těsta na halušky přilévejte postupně. Příliš řídké těsto by totiž speciálním sítem protékalo, a vy byste místo halušek měli kapání. ŠPALDA je jedna z nejstarších obilnin, neprošlechtěná praprababička dnešní pšenice. Skvěle chutná a voní, posiluje náš imunitní systém, přispívá k regeneraci buněk a je vhodná při některých alergiích.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Apetit magazín