Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Špaldovo-ořechové halušky s bazalkou

Špaldovo-ořechové halušky s bazalkou

3.7/5 Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3129 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 312 g
Tuky 143 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zdravé a zároveň chutné halušky si dejte na večeři spolu s brynzou

Suroviny

Na těsto
krupice špaldová 200 g
celozrnná
mouka špaldová hladká 200 g
hrubá
mleté
vejce 2 ks
bio
sůl 2 ČL
ořechový olej 1 PL
lze nahradit olivovým
Na ochucení
kozí žervé lze nahradit ovčí brynzou
sušená bazalka 3 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
bazalka
lze nahradit řeřichou, k podávání
opražené, k podávání

1 Do velkého hrnce dejte vařit vodu a osolte ji. V míse smíchejte mouku, vejce, sůl, mleté ořechy, lžíci oleje a postupně přilévejte 200–220 ml vody. Promíchejte na hladké těsto; mělo by být husté tak, abyste ho snadno protlačili sítem na halušky.

2 Těsto co nejdřív protlačte přes speciální síto do vroucí osolené vody; klidně ve dvou várkách. Počkejte, až halušky vyplavou na hladinu a voda bude opět vřít; od této chvíle vařte pět minut. Pak halušky vylovte cedníkem.

3 Scezené halušky dávejte do hrnce nebo mísy s kozím žervé či s brynzou a ještě horké promíchejte. Ochuťte bazalkou, solí, popřípadě troškou pepře a podávejte posypané opraženými vlašskými ořechy a čerstvými bylinkami.

 

TIPY & TRIKY

  • TEKUTINU do těsta na halušky přilévejte postupně. Příliš řídké těsto by totiž speciálním sítem protékalo, a vy byste místo halušek měli kapání.
  • ŠPALDA je jedna z nejstarších obilnin, neprošlechtěná praprababička dnešní pšenice. Skvěle chutná a voní, posiluje náš imunitní systém, přispívá k regeneraci buněk a je vhodná při některých alergiích.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč