0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Halušky s brynzou a slaninou

Halušky s brynzou a slaninou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Halušky s brynzou a slaninou

3.8 / 5. Počet hodnocení: 19
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7208 kcal
Bílkoviny 224 g
Sacharidy 746 g
Tuky 349 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Prosté, jednoduché, a přitom delikátní. Takové jsou halušky s brynzou a slaninou ve své originální podobě. Udělejte si doma nejtypičtější slovenské jídlo tak, jak je vaří na východním Slovensku. Stanislav Bakalár vás naučí správný postup, přidá vychytané tipy a vysvětlí, jaké suroviny použít.

Suroviny

brambory 3 kg
moučné, omyté, oloupané
mouka pšeničná hladká 250 g
množství závisí na druhu brambor
uzená slanina 300 g
prorostlá, nejlépe gazdovská
rostlinný olej 3 PL
brynza 500 g
kvalitní
sůl

Postup

1

Nastrouhejte oloupané brambory na jemném struhadle s hroty. Jen tak vznikne škrobnaté pyré, které je ideálním základem těsta.

 
2

Na čistou mísu položte cedník, vyložte ho čistou utěrkou a do té vyklopte bramborovou hmotu. Chyťte volné konce a vymačkejte část vody.

3

Mačkání brambor nepřežeňte. „Hmota nesmí být suchá, ale zároveň nesmí téct,“ radí Stano Bakalár. Vodu vylijte a obsah utěrky vyklopte do mísy.

příprava brambor na halušky

4

Postupně do brambor zapracujte mouku spolu se solí. Nejlépe to jde ručně. Těsto má být vláčné (zkuste kousek, jestli se nerozváří).

5

Protlačte část těsta vařečkou přes haluškové síto do vroucí vody. Je-li spodek síta nad vodou a nenamočí se, halušky se na něj nelepí.

6

Jakmile začne voda opět vřít, halušky zamíchejte. Vařte asi 2 minuty, a když vyplavou na hladinu, vylovte je cedníkem a uvařte další.

7

Slaninu nakrájejte napříč na plátky a pak na proužky. Opečte ji v pánvi na oleji dokřupava a dozlatova. Nezapomeňte přitom, že v horké pánvi slanina ještě dojde.

8

Vodu po poslední várce halušek slijte přes cedník, usazeninu vyklopte do mísy k haluškám, přidejte nadrobenou brynzu a pořádně promíchejte.

vaření halušek

JAK HALUŠKY PODÁVAT

Brynza se vmícháním do teplých halušek rozpustí, ničím ji neřeďte, změnila by se pak chuť. Vodu na vaření halušek raději nesolte, brynza je slaná dost a celková chuť je takto dokonale harmonická. Halušky podávejte ideálně na nahřátých talířích, opečenou slaninou dílo korunujte a halušky podle chuti omastěte olejem s vypečeným tukem ze slaniny. Slanina ani tuk se v originálním podání do halušek nevmíchávají, dávají se pouze navrch pokrmu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/5

Komentáře

Martina Zajícová

Dobrý den, já myslím, že určitě šla, ale musíte být připravená na to, že halušky budou chutnat jinak. Navíc jí bude potřeba jiné množství, protože trochu jinak váže vodu. Přidávejte jí proto postupně po menších dávkách.
Mějte se moc hezky,
Martina

Apetit magazín

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit