Halušky s brynzou a slaninou

Halušky s brynzou a slaninou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do hodiny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7208 kcal
Bílkoviny 224 g
Cukr 746 g
Tuky 349 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Prosté, jednoduché, a přitom delikátní. Takové jsou halušky s brynzou a slaninou ve své originální podobě. Udělejte si doma nejtypičtější slovenské jídlo tak, jak je vaří na východním Slovensku. Stanislav Bakalár vás naučí správný postup, přidá vychytané tipy a vysvětlí, jaké suroviny použít.

Suroviny

brambory 3 kg
moučné, omyté, oloupané
mouka pšeničná hladká 250 g
množství závisí na druhu brambor
uzená slanina 300 g
prorostlá, nejlépe gazdovská
rostlinný olej 3 PL
brynza 500 g
kvalitní
sůl



1 Nastrouhejte oloupané brambory na jemném struhadle s hroty. Jen tak vznikne škrobnaté pyré, které je ideálním základem těsta.

2 Na čistou mísu položte cedník, vyložte ho čistou utěrkou a do té vyklopte bramborovou hmotu. Chyťte volné konce a vymačkejte část vody.

3 Mačkání brambor nepřežeňte. „Hmota nesmí být suchá, ale zároveň nesmí téct,“ radí Stano Bakalár. Vodu vylijte a obsah utěrky vyklopte do mísy.




1 Postupně do brambor zapracujte mouku spolu se solí. Nejlépe
to jde ručně. Těsto má být vláčné (zkuste kousek, jestli se nerozváří).

2 Protlačte část těsta vařečkou přes haluškové síto do vroucí vody. Je-li spodek síta nad vodou a nenamočí se, halušky se na něj nelepí.

3 Jakmile začne voda opět vřít, halušky zamíchejte. Vařte asi 2 minuty, a když vyplavou na hladinu, vylovte je cedníkem a uvařte další.

4 Slaninu nakrájejte napříč na plátky a pak na proužky. Opečte ji v pánvi na oleji dokřupava a dozlatova. Nezapomeňte přitom, že v horké pánvi slanina ještě dojde.

5 Vodu po poslední várce halušek slijte přes cedník, usazeninu vyklopte do mísy k haluškám, přidejte nadrobenou brynzu a pořádně promíchejte.

JAK HALUŠKY PODÁVAT

Brynza se vmícháním do teplých halušek rozpustí, ničím ji neřeďte, změnila by se pak chuť. Vodu na vaření halušek raději nesolte, brynza je slaná dost a celková chuť je takto dokonale harmonická. Halušky podávejte ideálně na nahřátých talířích, opečenou slaninou dílo korunujte a halušky podle chuti omastěte olejem s vypečeným tukem ze slaniny. Slanina ani tuk se v originálním podání do halušek nevmíchávají, dávají se pouze navrch pokrmu.

 

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit