Halušky s brynzou a slaninou

Halušky s brynzou a slaninou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7208 kcal
Bílkoviny 224 g
Sacharidy 746 g
Tuky 349 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Prosté, jednoduché, a přitom delikátní. Takové jsou halušky s brynzou a slaninou ve své originální podobě. Udělejte si doma nejtypičtější slovenské jídlo tak, jak je vaří na východním Slovensku. Stanislav Bakalár vás naučí správný postup, přidá vychytané tipy a vysvětlí, jaké suroviny použít.

Suroviny

brambory 3 kg
moučné, omyté, oloupané
mouka pšeničná hladká 250 g
množství závisí na druhu brambor
uzená slanina 300 g
prorostlá, nejlépe gazdovská
rostlinný olej 3 PL
brynza 500 g
kvalitní
sůl



1 Nastrouhejte oloupané brambory na jemném struhadle s hroty. Jen tak vznikne škrobnaté pyré, které je ideálním základem těsta.

2 Na čistou mísu položte cedník, vyložte ho čistou utěrkou a do té vyklopte bramborovou hmotu. Chyťte volné konce a vymačkejte část vody.

3 Mačkání brambor nepřežeňte. „Hmota nesmí být suchá, ale zároveň nesmí téct,“ radí Stano Bakalár. Vodu vylijte a obsah utěrky vyklopte do mísy.




1 Postupně do brambor zapracujte mouku spolu se solí. Nejlépe
to jde ručně. Těsto má být vláčné (zkuste kousek, jestli se nerozváří).

2 Protlačte část těsta vařečkou přes haluškové síto do vroucí vody. Je-li spodek síta nad vodou a nenamočí se, halušky se na něj nelepí.

3 Jakmile začne voda opět vřít, halušky zamíchejte. Vařte asi 2 minuty, a když vyplavou na hladinu, vylovte je cedníkem a uvařte další.

4 Slaninu nakrájejte napříč na plátky a pak na proužky. Opečte ji v pánvi na oleji dokřupava a dozlatova. Nezapomeňte přitom, že v horké pánvi slanina ještě dojde.

5 Vodu po poslední várce halušek slijte přes cedník, usazeninu vyklopte do mísy k haluškám, přidejte nadrobenou brynzu a pořádně promíchejte.

JAK HALUŠKY PODÁVAT

Brynza se vmícháním do teplých halušek rozpustí, ničím ji neřeďte, změnila by se pak chuť. Vodu na vaření halušek raději nesolte, brynza je slaná dost a celková chuť je takto dokonale harmonická. Halušky podávejte ideálně na nahřátých talířích, opečenou slaninou dílo korunujte a halušky podle chuti omastěte olejem s vypečeným tukem ze slaniny. Slanina ani tuk se v originálním podání do halušek nevmíchávají, dávají se pouze navrch pokrmu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/5

Komentáře

Martina Zajícová

Dobrý den, já myslím, že určitě šla, ale musíte být připravená na to, že halušky budou chutnat jinak. Navíc jí bude potřeba jiné množství, protože trochu jinak váže vodu. Přidávejte jí proto postupně po menších dávkách.
Mějte se moc hezky,
Martina

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit