Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Špaldové halušky se zelím a špekem

Špaldové halušky se zelím a špekem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.8 ()
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1576 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 175 g
Tuky 41 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle stoprocentně zdravé biojídlo je přímo nabité senzačními chutěmi. Uzený tempeh (lisovaný sójový tvaroh) nahradí špek – a výrazná chuť špaldové mouky dodá haluškám nový půvab.

Suroviny

olej
kvalitní, např. sezamový
celer 1 ks
malý, oloupaný, nakrájený na kostky
tempeh 300 g
jarní cibulka 1 ks
nakrájená
zelí bílé 250 g
nakrájené
sůl
na dochucení
ocet
na dochucení
cukr
na dochucení
máslo
přepuštěné, nemusí být
Na halušky
mouka špaldová hladká 100 g
hladké, celozrnné
mouka špaldová hladká 100 g
hrubá, celozrnná, lze nahradit špaldovou krupicí
vejce 1 ks
sůl 1 špetka
muškátový oříšek 1 špetka
strouhaný

1 Na lžíci oleje osmahněte v pánvi celer a uzený tempeh. Dejte stranou.

 

2 Do pánve vsypte nakrájenou cibulku a osmahněte na ní zelí. Osolte a krátce poduste; chuť případně dotáhněte trochou octa a cukru.

 

3 Ve velkém hrnci dejte vařit vodu a v míse smíchejte suroviny na halušky a tolik vody, aby vzniklo velmi husté těsto. Až začne voda vřít, protlačujte do ní přes speciální struhadlo s kulatými otvory halušky. Povařte tři až čtyři minuty – raději postupně než všechny najednou. Potom je vyjměte děrovanou naběračkou a ihned vložte do hrnce s ledovou vodou, případně propláchněte.

 

4 Před podáváním je osmahněte na pánvi na troše kvalitního oleje nebo přepuštěného másla. Podávejte s dušeným zelím a ‚špekem‘ z celeru a tempehu (pro příznivce klasiky: v kvalitě bio je už k mání i klasická slanina nebo šunka!).

Pšenka vám pokvete
…a imunitní systém poděkuje, pokud si oblíbíte pšenici pluchatou neboli špaldu. Kdysi běžná obilnina se dnes rychle vrací i do širší prodejní sítě (např. Bioharmonie, 1 kg za cca 34 Kč). Mouka má příjemnou, jemně oříškovou chuť, její lepek je lehce stravitelný a špaldové pečivo nenadýmá. Navíc se z ní dobře peče, jíška získá sytou chuť i barvu a z krupice je skvělá kaše.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

Anonym

Kde se dá sehnat uzený tempech?

Anonym

Kupuje se v bioobchodech, já ho například kupuji v toulcově dvoře - www.toulcuvdvur.cz a je to vážně dobrota

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit