Tohle stoprocentně zdravé biojídlo je přímo nabité senzačními chutěmi. Uzený tempeh (lisovaný sójový tvaroh) nahradí špek – a výrazná chuť špaldové mouky dodá haluškám nový půvab.
Suroviny
Postup
Na lžíci oleje osmahněte v pánvi celer a uzený tempeh. Dejte stranou.
Do pánve vsypte nakrájenou cibulku a osmahněte na ní zelí. Osolte a krátce poduste; chuť případně dotáhněte trochou octa a cukru.
Ve velkém hrnci dejte vařit vodu a v míse smíchejte suroviny na halušky a tolik vody, aby vzniklo velmi husté těsto. Až začne voda vřít, protlačujte do ní přes speciální struhadlo s kulatými otvory halušky. Povařte tři až čtyři minuty – raději postupně než všechny najednou.
Potom je vyjměte děrovanou naběračkou a ihned vložte do hrnce s ledovou vodou, případně propláchněte.
Před podáváním je osmahněte na pánvi na troše kvalitního oleje nebo přepuštěného másla. Podávejte s dušeným zelím a ‚špekem‘ z celeru a tempehu (pro příznivce klasiky: v kvalitě bio je už k mání i klasická slanina nebo šunka!).
Pšenka vám pokvete
…a imunitní systém poděkuje, pokud si oblíbíte pšenici pluchatou neboli špaldu. Kdysi běžná obilnina se dnes rychle vrací i do širší prodejní sítě (např. Bioharmonie, 1 kg za cca 34 Kč). Mouka má příjemnou, jemně oříškovou chuť, její lepek je lehce stravitelný a špaldové pečivo nenadýmá. Navíc se z ní dobře peče, jíška získá sytou chuť i barvu a z krupice je skvělá kaše.
Komentáře
Anonym
25.08.2008 19:16
tempech
Anonym
10.09.2008 16:55
tempeh