
Halušky s brynzou
Do 30 minut
Snadné
Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i uzeným masem, ale i se špenátem. Sladké varianty se podávají nejčastěji s mákem či povidly. Víte ale, jaký je rozdíl mezi haluškami a strapačkami?
Názory na rozdíl mezi strapačkami a haluškami se různí. Někdo tvrdí, že ho najdeme v přípravě těsta. Do těsta na strapačky se údajně přidávají brambory, do haluškového těsta nikoliv.
Jenže na Slovensku si nikdo nedovede představit těsto na halušky bez syrových strouhaných brambor. Mezi další časté názory v diskuzi patří, že ke strapačkám patří zelí a k haluškám brynza. Nám se první varianta líbí, strapačky jsou druh halušek, které jsou díky strouhaným bramborám střapaté.
Halušky jsou slovenským národním jídlem, jehož historie sahá zhruba do 17. století. Příchod tohoto receptu do našich zemí a na Slovensko pravděpodobně souvisí s migrací Valachů z Rumunska. Za typicky slovenské halušky se považují ty s brynzou a slaninou.
Tip: Na přípravu halušek se hodí tepelně neopracované slaniny. Ideální je Gazdovská slanina, která se vyrábí podle tradiční slovenské receptury.
Víte že... je brynza je plná zdraví prospěšných laktobakterií? Ty se při procesu zrání přemnoží, takže jich v jednom balení najdete miliardy!
Tip: Lžíci vody z halušek můžete nalít i do brynzy, kterou budete rozpouštět na pánvi. Měla by se pak na halušky lépe přilepit. Do uvařených halušek můžete také přidat plátek másla.
Zdroj informací: časopis Apetit