Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

slovensko-jídlo-miska-lahodné-sýr-4570983
ZDROJ: kunanesenanuk
sdílet:

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i uzeným masem, ale i se špenátem. Sladké varianty se podávají nejčastěji s mákem či povidly. Víte ale, jaký je rozdíl mezi haluškami a strapačkami?

Názory na rozdíl mezi strapačkami a haluškami se různí. Někdo tvrdí, že ho najdeme v přípravě těsta. Do těsta na strapačky se údajně přidávají brambory, do haluškového těsta nikoliv.

Jenže na Slovensku si nikdo nedovede představit těsto na halušky bez syrových strouhaných brambor. Mezi další časté názory v diskuzi patří, že ke strapačkám patří zelí a k haluškám brynza. Nám se první varianta líbí, strapačky jsou druh halušek, které jsou díky strouhaným bramborám střapaté.

  • Původní recept na halušky byl pravděpodobně pouze z mouky, vody a soli.
  • Později se začaly přidávat brambory.
  • Ve většině dnešních receptů (i těch ze Slovenska) najdete vejce.

Pečený ocásek na česneku se strapačkami

Pečený ocásek na česneku se strapačkami

Více

Za historií halušek

Halušky jsou slovenským národním jídlem, jehož historie sahá zhruba do 17. století. Příchod tohoto receptu do našich zemí a na Slovensko pravděpodobně souvisí s migrací Valachů z Rumunska. Za typicky slovenské halušky se považují ty s brynzou a slaninou.

Tip: Na přípravu halušek se hodí tepelně neopracované slaniny. Ideální je Gazdovská slanina, která se vyrábí podle tradiční slovenské receptury.

Kvalitní brynza je základ

  • Slovenské slovo bryndza (česky brynza) pochází z rumunštiny. Zmínky o brynze z oblasti Karpat vedou až do druhé poloviny 13. století.
  • Slováci původně tvrdý ovčí sýr prosolili a rozdrobili, aby byl stravitelnější.
  • Dnes se brynza často vyrábí napůl ze zrajícího nebo skladovaného ovčího hrudkovitého sýra a napůl z kravského hrudkovitého sýra.
  • V České republice není předepsané, kolik musí brynza ovčího sýru obsahovat.
  • Pokud ale nese název ovčí brynza (bryndza), měla by obsahovat pouze ovčí mléko.
  • Z vytlačené vody na konci výroby brynzy se připravuje slovenský nápoj „žinčica“ podobný kefíru.
  • Kvalitní a pravá brynza je pouze ta vyrobená z nepasterizovaného mléka.

Víte že... je brynza je plná zdraví prospěšných laktobakterií? Ty se při procesu zrání přemnoží, takže jich v jednom balení najdete miliardy!

Halušky s brynzou a slaninou

Halušky s brynzou a slaninou

Více

Jak na dokonalé halušky

  • Z pohledu dnešního dělení brambor by byly nejvhodnější brambory typu C s vysokým obsahem škrobu.
  • Syrové halušky nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Škrob pomáhá také těsto spojit. Nebudete tedy potřebovat vejce.
  • Správné haluškové těsto nesmí být ani příliš řídké ani husté.
  • Na halušky budete potřebovat speciální síto s velkými otvory (průměr cca 1 cm).
  • Těsto případně můžete odkrajovat přes okraj prkénka rovnou do vroucí osolené vody.
  • Halušky vařte zhruba 5 minut.
  • Uvařená haluška musí být při skusu pružná.
  • Hotové halušky vyplouvají v osolené vodě poměrně rychle na hladinu. Ihned je vybírejte cedníkem.
  • Horké halušky promíchejte s brynzou a slaninou.
  • Alternativami jsou pak halušky se špenátem, můžete je ale podávat i nasladko.

Tip: Lžíci vody z halušek můžete nalít i do brynzy, kterou budete rozpouštět na pánvi. Měla by se pak na halušky lépe přilepit. Do uvařených halušek můžete také přidat plátek másla.

Související články

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...
Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Obchod Apetit