Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jablečný makovec
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 71
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8–12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3614 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 267 g
Tuky 293 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejlepší makovec je ten jablečný. Argumenty, které nelze přebít – je jednoduchý, neuvěřitelně šťavnatý a kyprý, omamně voňavý a prudce návykový. A vrstvička meruňkového džemu a čokoládová poleva z obyčejné buchty dělají opravdu luxusní moučník.

Suroviny

vejce 5 ks
žloutky a bílky oddělené
mák mletý 250 g
ne hotová maková náplň
nebo 3 menší – např. Granny Smith nebo jiná jablka zajímavé chuti, oloupaná a nastrouhaná nahrubo
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
řepkový olej 120 ml
meruňkový džem 4 PL
čokoládové pecičky 250 g
nebo nasekaná tmavá čokoláda (60 %)
+ navíc na vymazání formy

Postup

1

Kulatou dortovou formu (může být otevírací) o průměru 23–25 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180°C.

2

V míse vyšlehejte polovinu cukru s bílky do měkkých špiček. Dejte stranou.

3

V jiné míse utřete zbývající cukr se žloutky do bledé pěny, zhruba 3–5 minut. Pak přidejte mletý mák, nastrouhaná jablka, mouku, kypřicí prášek a olej. Dobře promíchejte.
 

4

Potom do makového těsta osmičkovým pohybem zapracujte trochu bílků, až budou skoro nerozeznatelné, opatrně zlehka zapracujte zbývající bílky, opět osmičkovým pohybem.

5

Těsto nalijte a jemně vyškrábněte do připravené formy a pečte 40 minut. Špejle zapíchnutá doprostřed by měla vyjít čistá. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Vychladlý korpus vyklopte na mřížku nebo servírovací talíř a sloupněte z něj pečicí papír.

6

Meruňkový džem nechte povolit v rendlíčku na mírném ohni. Pak jím pomocí štětce potřete vršek i boky korpusu.

7

Čokoládu rozehřejte s máslem a dohladka rozmíchejte – buď přímo na velmi mírném ohni, nebo na vodní lázni. Rozehřátou čokoládou potřete vršek i boky makovce a před podáváním nechte 20 minut tuhnout.

NĚCO NAVÍC
K rozehřívání čokolády můžete použít mikrovlnnou troubu. Čokoládu a máslo dejte do vhodné misky a rozpouštějte 30 sekund, promíchejte a takto pokračujte celkem 2–3 minuty, podle použitého výkonu přístroje.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/9

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč