Nejlepší makovec je ten jablečný. Argumenty, které nelze přebít – je jednoduchý, neuvěřitelně šťavnatý a kyprý, omamně voňavý a prudce návykový. A vrstvička meruňkového džemu a čokoládová poleva z obyčejné buchty dělají opravdu luxusní moučník.
Suroviny
Postup
Kulatou dortovou formu (může být otevírací) o průměru 23–25 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
V míse vyšlehejte polovinu cukru s bílky do měkkých špiček. Dejte stranou.
V jiné míse utřete zbývající cukr se žloutky do bledé pěny, zhruba 3–5 minut. Pak přidejte mletý mák, nastrouhaná jablka, mouku, kypřicí prášek a olej. Dobře promíchejte.
Potom do makového těsta osmičkovým pohybem zapracujte trochu bílků, až budou skoro nerozeznatelné, opatrně zlehka zapracujte zbývající bílky, opět osmičkovým pohybem.
Těsto nalijte a jemně vyškrábněte do připravené formy a pečte 40 minut. Špejle zapíchnutá doprostřed by měla vyjít čistá. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Vychladlý korpus vyklopte na mřížku nebo servírovací talíř a sloupněte z něj pečicí papír.
Meruňkový džem nechte povolit v rendlíčku na mírném ohni. Pak jím pomocí štětce potřete vršek i boky korpusu.
Čokoládu rozehřejte s máslem a dohladka rozmíchejte – buď přímo na velmi mírném ohni, nebo na vodní lázni. Rozehřátou čokoládou potřete vršek i boky makovce a před podáváním nechte 20 minut tuhnout.
NĚCO NAVÍC
K rozehřívání čokolády můžete použít mikrovlnnou troubu. Čokoládu a máslo dejte do vhodné misky a rozpouštějte 30 sekund, promíchejte a takto pokračujte celkem 2–3 minuty, podle použitého výkonu přístroje.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 38 sladkých makových receptů(38 receptů )