Mák je skvělý nejen v kynutých buchtách, proto se ho nebojte přidat také do těsta na koláč. Makový koláč s drobenkou potěší každou návštěvu, a to i tu ohlášenou na poslední chvíli. Koláč nevyžaduje žádný složitý postup, jen ingredience na makové těsto smíchejte, zasypte drobenkou a dejte péct. Než uvaříte kávu, koláč můžete vyndávat z trouby a po vychladnutí servírovat. Je rychlý, vláčný, zkrátka senzační!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 170 °C. Všechny suroviny na drobenku vsypte do mísy a promněte mezi prsty, aby se spojily.
Mouku, vejce, cukr, mletý mák, olej, mléko, citronovou kůru, kypřicí prášek a skořici promíchejte v míse na hladké těsto a vlijte je na plech o rozměrech 30 x 35 cm vyložený pečicím papírem.
Posypte drobenkou a dejte péct. Pečte zhruba 30–40 minut dozlatova. Nechte vychladnout a nakrájejte na řezy.
NĚCO NAVÍC
Před posypáním drobenkou můžete těsto poklást či posypat oblíbeným ovocem. Skvělé budou švestky, maliny nebo rybíz!
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 38 sladkých makových receptů(38 receptů )
- Pečte jako naše babičky: Drobenka je zlatá koruna koláče, která promění obyčejnou buchtu v dokonalý moučník ke kávě(32 receptů )
- Buchty a koláče na plech, které upečete, než bys řekl švec. Úspěch zaručen!(25 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )
- 75+ receptů na plech! aneb Nejlepší koláče a buchty(79 receptů )