Jehněčí pečené na česneku a oreganu

Jehněčí pečené na česneku a oreganu

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Více než hodinu Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4426 kcal
Bílkoviny 256 g
Sacharidy 235 g
Tuky 252 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Naložte jehněčí do marinády s oreganem, česnekem a citronovou kůrou. Ideální pokrm na nedělní oběd. 

Suroviny

oregano 1 PL
sušené
česnek 1
neloupané stroužky
citronová kůra 2 PL
jemně nastrouhaná, biocitron
citronová štáva 80 ml
olivový olej 125 ml
olivový olej 2 PL
navíc
sůl mořská
pepř mletý
čerstvě mletý
jehněčí kýta 1.2 kg
brambory 1 kg
nové, omyté, větší překrojené
citron 1 ks
bio, neoloupaný, na dílky
1 Oregano, česnek, citronovou kůru a citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř promíchejte v míse; část marinády vetřete do masa. Jehněčí pak stáhněte kuchyňským provázkem, aby se propékalo rovnoměrně. Vložte ho do pekáče vyloženého papírem na pečení, navrch dejte zbytek marinády, přiklopte a dejte aspoň na dvě hodiny (ale klidně i přes noc) marinovat do chladu.

2 Troubu nastavte na 180 °C. Než se správně zahřeje, rozpalte velkou pánev s nepřilnavým dnem a zprudka na ní ze všech stran opečte jehněčí – maso se zatáhne a veškerá šťáva zůstane uvnitř.

3 Pak maso vraťte zpátky do pekáčku, přidejte brambory, citronové dílky a 2 lžíce olivového oleje. Pečte hodinu až hodinu a půl; pokud máte radši hodně propečené maso, nechte ho v troubě déle.

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit