Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Jello shot (panák na lžičku)

Jello shot (panák na lžičku)

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 60 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 15 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Už samotná příprava želé drinků (v angličtině jello shots) je zábava, a co teprve, až uvidíte překvapené výrazy svých přátel, když sáhnou po skleničce... V ten moment jim jen s úsměvem podejte lžičku. 

Suroviny

200 ml
nealkoholický základ např.čerstvě vymačkaná ovocná šťáva, tonik, cola …
10 g
želé dortové, např.Dr.Oetker
krupicový cukr 1 PL
alkohol 50 ml
podle chuti

1 Do kastrůlku nalijte 200ml nealkoholického základu, přisypte želé, cukr a dobře rozmíchejte. Směs přiveďte za stálého míchání k varu, odstavte ze sporáku, přilijte alkohol, rozmíchejte a ihned rozlijte do připravených nádob. Dejte chladit do lednice, než želátka ztuhnou, trvá to zhruba 15–20 minut.

NĚCO NAVÍC
Dodržujte poměr nealkoholické a alkoholické složky (2 díly nealko : 1 díl alko) a rovněž poměr želatiny a tekutiny podle návodu na obalu. Pokud chcete opravdu tuhé želé, použijte místo dortového želé cukrárenské. 

Želé do citronů

PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 1 MINUTA ■ PRO 8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 3–4 citrony rozkrojte podélně napůl a dužinu vydlabejte. Půlky citronu umístěte na silikonovou formu na muffiny.

2 Do kastrůlku nalijte 200ml džusu z červeného grepu, přisypte 10g dortového želé, 1 lžíci krupicového cukru a promíchejte. Směs přiveďte na mírném plameni za stálého míchání k varu. Odstavte z plotny, vlijte 50–100ml ginu, promíchejten a rozlijte do vydlabaných citronů.

Nechte ztuhnout a poté opatrně nakrájejte na klínky.

NĚCO NAVÍC
S ginem skvěle funguje i tonik a citronová šťáva jako Jello Gin Tonic. 
 

Zelená Margarita

PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 1 MINUT ■ PRO 8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Do kastrůlku nalijte 150ml vody, 50ml limetkové šťávy, přisypte 10g zeleného dortového želé, 1 lžíci krupicového cukru a dobře promíchejte. Směs přiveďte na mírném plameni za stálého míchání k varu. Odstavte z plotny, vlijte 50-100ml tequily, promíchejte (případně doslaďte) a rozlijte do připravených panáků.

2 Okraj sklenice ozdobte vločkovou solí a podávejte s řezem limety. 
 

Jagerbomb jello shot

PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 1 MINUTA ■ PRO 16 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Do kastrůlku vlijte 200 ml energetického drinku (např. Red Bull), přisypte 10g dortového želé a 1 lžíci krupicového cukru a dobře promíchejte. Směs přiveďte na mírném plameni za stálého míchání k varu. Odstavte z plotny, vlijte 50–100ml bylinného likéru Jägermeister a směs rozlijte do panáků. Nechte ztuhnout.

Do kastrůlku nalijte 200 ml zázvorového piva, přidejte 10g dortového želé, 1 lžíci krupicového cukru, rozmíchejte, přiveďte k varu, odstavte, nechte zchladnout a přilijte na hotový základ s Jägermeisterem.
 

Želé sekt & jahody

PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 1 MINUTA ■ PRO 8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Do kastrůlku vlijte 500ml vody, přisypte 1 hrnek krupicového cukru, navrch nasypte 3 lžíce práškové želatiny a nechte ji nabobtnat; trvá to asi 2 minuty.

2 Vodu s cukrem a se želatinou přiveďte k varu a míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Sejměte z plotny a směs přelijte do mísy. Přilijte 380ml sektu a 380ml zázvorového piva a dejte do lednice chladit. Když směs začne tuhnout, ale bude stále ještě tekutá, vmíchejte 1 hrnek čerstvých jahod, nakrájených na úhledné kousky.

3 Směs rozdělte do připravených nádob či formiček a vraťte do lednice. Počkejte, až směs zcela ztuhne, poté jednotlivá želé vyklopte z formiček a podávejte jako samostatné bábovičky.

NĚCO NAVÍC
Želé můžete z formiček uvolnit příborovým nožem nebo formičku na vteřinku ponořte do horké vody, želé se tak snáze uvolní. 

VIDEORECEPT:

S Luckou v kuchyni: 3x želé panák

S Luckou v kuchyni: 3x želé panák

Více

OBLÍBENÉ KOMBINACE

Podle základního receptu můžete vytvořit jello variantu jakéhokoli míchaného nápoje. Vyhrát si lze s kombinacemi, barevností (díky cukrárenskému želé) i s výslednými tvary. Také čerstvé ovoce vypadá v želé drincích hezky.

  • Choco café - káva + strouhaná čokoláda + baileys
  • Piña colada - kokosové mléko + kousky ananasu + bílý rum
  • Cosmopolitan - brusinková šťáva + limetková šťáva + vodka
  • Campari - pomerančový džus + kousky pomeranče + campari

TIPY & TRIKY

  • Nebojte se být kreativní, pamatujte ale, že želé musí hlavně dobře chutnat.
  • Až si osaháte základní kombinace, můžete se pustit do dalších kreací. Zkuste třeba želé variantu svařáku nebo punče.
  • Vyzkoušejte i varianty známých panáků, např B-52 (Kahlúa + Baileys + Grand Marnier). Želé smíchejte přímo s alkoholem, vařte jej však jen opravdu krátce, aby nevyprchal.
  • Želé můžete lít také do mističek, formiček na led, na pralinky...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/1

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit