Jello shot (panák na lžičku)

Jello shot (panák na lžičku)

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Do 10 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 60 kcal
Bílkoviny 0 g
Cukr 15 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Už samotná příprava želé drinků (v angličtině jello shots) je zábava, a co teprve, až uvidíte překvapené výrazy svých přátel, když sáhnou po skleničce... V ten moment jim jen s úsměvem podejte lžičku. 

Suroviny

200 ml
nealkoholický základ např.čerstvě vymačkaná ovocná šťáva, tonik, cola …
10 g
želé dortové, např.Dr.Oetker
krupicový cukr 1 PL
alkohol 50 ml
podle chuti

1 Do kastrůlku nalijte 200ml nealkoholického základu, přisypte želé, cukr a dobře rozmíchejte. Směs přiveďte za stálého míchání k varu, odstavte ze sporáku, přilijte alkohol, rozmíchejte a ihned rozlijte do připravených nádob. Dejte chladit do lednice, než želátka ztuhnou, trvá to zhruba 15–20 minut.

NĚCO NAVÍC
Dodržujte poměr nealkoholické a alkoholické složky (2 díly nealko : 1 díl alko) a rovněž poměr želatiny a tekutiny podle návodu na obalu. Pokud chcete opravdu tuhé želé, použijte místo dortového želé cukrárenské. 

Želé do citronů

PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 1 MINUTA ■ PRO 8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 3–4 citrony rozkrojte podélně napůl a dužinu vydlabejte. Půlky citronu umístěte na silikonovou formu na muffiny.

2 Do kastrůlku nalijte 200ml džusu z červeného grepu, přisypte 10g dortového želé, 1 lžíci krupicového cukru a promíchejte. Směs přiveďte na mírném plameni za stálého míchání k varu. Odstavte z plotny, vlijte 50–100ml ginu, promíchejten a rozlijte do vydlabaných citronů.

Nechte ztuhnout a poté opatrně nakrájejte na klínky.

NĚCO NAVÍC
S ginem skvěle funguje i tonik a citronová šťáva jako Jello Gin Tonic. 
 

Zelená Margarita

PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 1 MINUT ■ PRO 8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Do kastrůlku nalijte 150ml vody, 50ml limetkové šťávy, přisypte 10g zeleného dortového želé, 1 lžíci krupicového cukru a dobře promíchejte. Směs přiveďte na mírném plameni za stálého míchání k varu. Odstavte z plotny, vlijte 50-100ml tequily, promíchejte (případně doslaďte) a rozlijte do připravených panáků.

2 Okraj sklenice ozdobte vločkovou solí a podávejte s řezem limety. 
 

Jagerbomb jello shot

PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 1 MINUTA ■ PRO 16 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Do kastrůlku vlijte 200 ml energetického drinku (např. Red Bull), přisypte 10g dortového želé a 1 lžíci krupicového cukru a dobře promíchejte. Směs přiveďte na mírném plameni za stálého míchání k varu. Odstavte z plotny, vlijte 50–100ml bylinného likéru Jägermeister a směs rozlijte do panáků. Nechte ztuhnout.

Do kastrůlku nalijte 200 ml zázvorového piva, přidejte 10g dortového želé, 1 lžíci krupicového cukru, rozmíchejte, přiveďte k varu, odstavte, nechte zchladnout a přilijte na hotový základ s Jägermeisterem.
 

Želé sekt & jahody

PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 1 MINUTA ■ PRO 8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Do kastrůlku vlijte 500ml vody, přisypte 1 hrnek krupicového cukru, navrch nasypte 3 lžíce práškové želatiny a nechte ji nabobtnat; trvá to asi 2 minuty.

2 Vodu s cukrem a se želatinou přiveďte k varu a míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Sejměte z plotny a směs přelijte do mísy. Přilijte 380ml sektu a 380ml zázvorového piva a dejte do lednice chladit. Když směs začne tuhnout, ale bude stále ještě tekutá, vmíchejte 1 hrnek čerstvých jahod, nakrájených na úhledné kousky.

3 Směs rozdělte do připravených nádob či formiček a vraťte do lednice. Počkejte, až směs zcela ztuhne, poté jednotlivá želé vyklopte z formiček a podávejte jako samostatné bábovičky.

NĚCO NAVÍC
Želé můžete z formiček uvolnit příborovým nožem nebo formičku na vteřinku ponořte do horké vody, želé se tak snáze uvolní. 

VIDEORECEPT:

S Luckou v kuchyni: 3x želé panák

Více

OBLÍBENÉ KOMBINACE

Podle základního receptu můžete vytvořit jello variantu jakéhokoli míchaného nápoje. Vyhrát si lze s kombinacemi, barevností (díky cukrárenskému želé) i s výslednými tvary. Také čerstvé ovoce vypadá v želé drincích hezky.

  • Choco café - káva + strouhaná čokoláda + baileys
  • Piña colada - kokosové mléko + kousky ananasu + bílý rum
  • Cosmopolitan - brusinková šťáva + limetková šťáva + vodka
  • Campari - pomerančový džus + kousky pomeranče + campari

TIPY & TRIKY

  • Nebojte se být kreativní, pamatujte ale, že želé musí hlavně dobře chutnat.
  • Až si osaháte základní kombinace, můžete se pustit do dalších kreací. Zkuste třeba želé variantu svařáku nebo punče.
  • Vyzkoušejte i varianty známých panáků, např B-52 (Kahlúa + Baileys + Grand Marnier). Želé smíchejte přímo s alkoholem, vařte jej však jen opravdu krátce, aby nevyprchal.
  • Želé můžete lít také do mističek, formiček na led, na pralinky...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit