Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jello shot (panák na lžičku)
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 19
Do 15 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 95 kcal
Bílkoviny 9 g
Sacharidy 15 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Už samotná příprava želé drinků (v angličtině jello shots) je zábava, a co teprve, až uvidíte překvapené výrazy svých přátel, když sáhnou po skleničce... V ten moment jim jen s úsměvem podejte lžičku. Recept na jello shots je neuvěřitelně jednoduchý a můžete barvy i alkohol kombinovat podle chuti. Jen nezapomeňte dodržet základní poměry uvedené v postupu.

Suroviny

200 ml
nealkoholický základ např. čerstvě vymačkaná ovocná šťáva, tonik, cola …
želé dortové, např. Dr. Oetker
alkohol 50 ml
až 100 ml, podle chuti

Postup

1

Do kastrůlku nalijte 200 ml nealkoholického základu, přisypte želé, cukr a dobře rozmíchejte.

    2

    Směs přiveďte za stálého míchání k varu, odstavte ze sporáku, přilijte alkohol, rozmíchejte a ihned rozlijte do připravených nádob. Dejte chladit do lednice, než želátka ztuhnou, trvá to zhruba 15–20 minut.

    NĚCO NAVÍC
    Dodržujte poměr nealkoholické a alkoholické složky (2 díly nealko : 1 díl alko) a rovněž poměr želatiny a tekutiny podle návodu na obalu. Pokud chcete opravdu tuhé želé, použijte místo dortového želé cukrárenské. 

    3

    Želé do citronů

    PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 1 MINUTA ■ PRO 8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

    • 3–4 citrony rozkrojte podélně napůl a dužinu vydlabejte. Půlky citronu umístěte na silikonovou formu na muffiny.
    • Do kastrůlku nalijte 200 ml džusu z červeného grepu, přisypte 10 g dortového želé, 1 lžíci krupicového cukru a promíchejte. Směs přiveďte na mírném plameni za stálého míchání k varu. Odstavte z plotny, vlijte 50–100 ml ginu, promíchejte a rozlijte do vydlabaných citronů.
    • Nechte ztuhnout a poté opatrně nakrájejte na klínky.

    NĚCO NAVÍC
    S ginem skvěle funguje i tonik a citronová šťáva jako Jello Gin Tonic. 

    4

    Zelená Margarita

    PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 1 MINUT ■ PRO 8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

    • Do kastrůlku nalijte 150 ml vody, 50 ml limetkové šťávy, přisypte 10 g zeleného dortového želé, 1 lžíci krupicového cukru a dobře promíchejte. Směs přiveďte na mírném plameni za stálého míchání k varu. Odstavte z plotny, vlijte 50-100 ml tequily, promíchejte (případně doslaďte) a rozlijte do připravených panáků.
    • Okraj sklenice ozdobte vločkovou solí a podávejte s řezem limety. 
    5

    Jagerbomb jello shot

    PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 1 MINUTA ■ PRO 16 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

    • Do kastrůlku vlijte 200 ml energetického drinku (např. Red Bull), přisypte 10 g dortového želé a 1 lžíci krupicového cukru a dobře promíchejte. Směs přiveďte na mírném plameni za stálého míchání k varu. Odstavte z plotny, vlijte 50–100 ml bylinného likéru Jägermeister a směs rozlijte do panáků. Nechte ztuhnout.
    • Do kastrůlku nalijte 200 ml zázvorového piva, přidejte 10 g dortového želé, 1 lžíci krupicového cukru, rozmíchejte, přiveďte k varu, odstavte, nechte zchladnout a přilijte na hotový základ s Jägermeisterem.
    6

    Želé sekt & jahody

    PŘÍPRAVA 10 MINUT + CHLAZENÍ ■ VAŘENÍ 1 MINUTA ■ PRO 8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

    • Do kastrůlku vlijte 500 ml vody, přisypte 1 hrnek krupicového cukru, navrch nasypte 3 lžíce práškové želatiny a nechte ji nabobtnat; trvá to asi 2 minuty.
    • Vodu s cukrem a se želatinou přiveďte k varu a míchejte, dokud se želatina nerozpustí. Sejměte z plotny a směs přelijte do mísy. Přilijte 380 ml sektu a 380 ml zázvorového piva a dejte do lednice chladit. Když směs začne tuhnout, ale bude stále ještě tekutá, vmíchejte 1 hrnek čerstvých jahod, nakrájených na úhledné kousky.
    • Směs rozdělte do připravených nádob či formiček a vraťte do lednice. Počkejte, až směs zcela ztuhne, poté jednotlivá želé vyklopte z formiček a podávejte jako samostatné bábovičky.
         

    NĚCO NAVÍC
    Želé můžete z formiček uvolnit příborovým nožem nebo formičku na vteřinku ponořte do horké vody, želé se tak snáze uvolní. 

    OBLÍBENÉ KOMBINACE

    Podle základního receptu můžete vytvořit jello variantu jakéhokoli míchaného nápoje. Vyhrát si lze s kombinacemi, barevností (díky cukrárenskému želé) i s výslednými tvary. Také čerstvé ovoce vypadá v želé drincích hezky.

    • Choco café – káva + strouhaná čokoláda + baileys
    • Piña colada – kokosové mléko + kousky ananasu + bílý rum
    • Cosmopolitan – brusinková šťáva + limetková šťáva + vodka
    • Campari – pomerančový džus + kousky pomeranče + campari
         

    TIPY & TRIKY

    • Nebojte se být kreativní, pamatujte ale, že želé musí hlavně dobře chutnat.
    • Až si osaháte základní kombinace, můžete se pustit do dalších kreací. Zkuste třeba želé variantu svařáku nebo punče.
    • Vyzkoušejte i varianty známých panáků, např B-52 (Kahlúa + Baileys + Grand Marnier). Želé smíchejte přímo s alkoholem, vařte jej však jen opravdu krátce, aby nevyprchal.
    • Želé můžete lít také do mističek, formiček na led, na pralinky...

    Tento recept naleznete také v kolekcích:

    Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

    Autor: redakce Apetitu

    Apetit 2017/1

    Apetit magazín