Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Korejská hovězí polévka s černou ředkví a domácí kimči

Zkuste ředkev na úplně odlišný způsob, než na jaký jsme zvyklí u nás. Bez kimči můžete polévku podávat i dětem.

Vydání: 2018/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
PT45M
Vaření 0:45
Polévka Asijská

Ingredience

    • 250 g černé ředkve (lze nahradit i bílou ředkví daikon), oloupané a nakrájené na cca 0,5cm plátky a pak na čtverečky cca 3x3 cm
    • 250 g hovězího hrudí bez kosti, nakrájeného na tenké nudličky
    • 4 stroužky česneku, drcené
    • 1 lžíce rybí nebo sójové omáčky
    • 1 lžička soli
    • 2–3 jarní cibulky, na šikmá kolečka
    • vařená rýže k podávání
    • kimči jako příloha (viz Něco navíc)

Příprava jídla

1 Do hrnce nalijte 1,75 litru vody. Vsypte ředkev, přiklopte a na silném ohni přiveďte k varu, trvá to asi 15 minut. Vsypte maso a česnek. Zmírněte oheň na střední a vařte 25 minut. Vlijte rybí či sójovou omáčku, podle chuti osolte, vsypte jarní cibulku. Vařte ještě 5 minut a odstavte. Rozdělte do misek. Podávejte s rýží, popřípadě i s kimči.

NĚCO NAVÍC
Polévka se často doplňuje kimči (korejskou pikantní kvašenou zeleninou). To se dá koupit ve zdravých výživách a farmářských prodejnách. Anebo to zkuste podle našich receptů: klasika z pekingského zelí je níže, kimči z bílé ředkve (na obrázku).

Domácí kimči

PŘÍPRAVA 1 HODINA + ODLEŽENÍ ■ KVAŠENÍ 4–6 DNŮ ■ PRO 6–8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Ve džbánu rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30 g soli. Do nejméně 2,5litrové nádoby z nekovového materiálu (sklo, porcelán, kamenina apod.) nasypte 1,2 kg pekingského zelí, nakrájeného na čtverce přibližně 5x5 cm. Zalijte osolenou vodou tak, aby bylo zelí ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, až zelí začne kvasit (asi 12 hodin, v tekutině se objeví bubliny a zelí mírně zkysne). Pak zelí sceďte a nálev uschovejte. V míse smíchejte zelí s 370 g jarních cibulek, nakrájených na 5cm kousky, 50 g čerstvého zázvoru (asi 9cm kus), nastrouhaného najemno, 10 stroužky česneku, drcenými, 30 g jemného korejského chilli koření (kochukaru) či jiného chilli koření, 1,5 lžičky krupicového cukru a 10 g jemné mořské soli. Přeneste do sterilizované dvoulitrové sklenice a zalijte odloženým lákem, aby zelí bylo ponořené. Část zbývajícího nálevu nalijte do plastového sáčku, dobře uzavřete a položte na zelí, aby zůstávalo potopené. Postavte do místnosti s teplotou do 20°C, aby zkvasilo podle vašich představ. Nejspíš to potrvá 4–6 dnů. Odstraňte sáček, uzavřete sklenici a uložte do chladničky. Vydrží tam i 3 měsíce.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kroupový salát s černou ředkví, kapustičkami a kumkvaty

Bramborový salát s černou ředkví

Přidat komentář