Zkuste ředkev na úplně odlišný způsob, než na jaký jsme zvyklí u nás. Bez kimči můžete polévku podávat i dětem.
Suroviny
Postup
Do hrnce nalijte 1,75 litru vody. Vsypte ředkev, přiklopte a na silném ohni přiveďte k varu, trvá to asi 15 minut.
Vsypte maso a česnek. Zmírněte oheň na střední a vařte 25 minut.
Vlijte rybí či sójovou omáčku, podle chuti osolte, vsypte jarní cibulku. Vařte ještě 5 minut a odstavte. Rozdělte do misek. Podávejte s rýží, popřípadě i s kimči.
NĚCO NAVÍC
Polévka se často doplňuje kimči (korejskou pikantní kvašenou zeleninou). To se dá koupit ve zdravých výživách a farmářských prodejnách. Anebo to zkuste podle našich receptů: klasika z pekingského zelí je níže, kimči z bílé ředkve.
Domácí kimči
- Ve džbánu rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30 g soli.
- Do nejméně 2,5litrové nádoby z nekovového materiálu (sklo, porcelán, kamenina apod.) nasypte 1,2 kg pekingského zelí, nakrájeného na čtverce přibližně 5x5 cm.
- Zalijte osolenou vodou tak, aby bylo zelí ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, až zelí začne kvasit (asi 12 hodin, v tekutině se objeví bubliny a zelí mírně zkysne).
- Pak zelí sceďte a nálev uschovejte.
- V míse smíchejte zelí s 370 g jarních cibulek, nakrájených na 5cm kousky, 50 g čerstvého zázvoru (asi 9cm kus), nastrouhaného najemno, 10 stroužky česneku, drcenými, 30 g jemného korejského chilli koření (kochukaru) či jiného chilli koření, 1,5 lžičky krupicového cukru a 10 g jemné mořské soli.
- Přeneste do sterilizované dvoulitrové sklenice a zalijte odloženým lákem, aby zelí bylo ponořené.
- Část zbývajícího nálevu nalijte do plastového sáčku, dobře uzavřete a položte na zelí, aby zůstávalo potopené. Postavte do místnosti s teplotou do 20°C, aby zkvasilo podle vašich představ. Nejspíš to potrvá 4–6 dnů.
- Odstraňte sáček, uzavřete sklenici a uložte do chladničky. Vydrží tam i 3 měsíce.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů)
- Recept jako suvenýr z celého světa(61 receptů)
- Zapojte do hry kimči a nastartujte imunitu(12 receptů)