0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Korejská hovězí polévka s černou ředkví a domácí kimči

Korejská hovězí polévka s černou ředkví a domácí kimči

Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 138 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 25 g
Tuky 0 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkuste ředkev na úplně odlišný způsob, než na jaký jsme zvyklí u nás. Bez kimči můžete polévku podávat i dětem.

Suroviny

(lze nahradit i bílou ředkví daikon), oloupaná, na cca 0,5cm plátky a pak na čtverečky 3x3cm
250 g
hovězí hruď bez kosti, na tenké nudličky
česnek 4 stroužky
drcené
rybí omáčka 1 PL
lze nahradit sojovou
sůl 1 ČL
jarní cibulka 2 ks
na šikmá kolečka
rýže vařená
k podávání
kimči
jako příloha (viz Něco navíc)

Postup

1

Do hrnce nalijte 1,75 litru vody. Vsypte ředkev, přiklopte a na silném ohni přiveďte k varu, trvá to asi 15 minut.

2

Vsypte maso a česnek. Zmírněte oheň na střední a vařte 25 minut.

3

Vlijte rybí či sójovou omáčku, podle chuti osolte, vsypte jarní cibulku. Vařte ještě 5 minut a odstavte. Rozdělte do misek. Podávejte s rýží, popřípadě i s kimči.

NĚCO NAVÍC
Polévka se často doplňuje kimči (korejskou pikantní kvašenou zeleninou). To se dá koupit ve zdravých výživách a farmářských prodejnách. Anebo to zkuste podle našich receptů: klasika z pekingského zelí je níže, kimči z bílé ředkve.

4

Domácí kimči

  • Ve džbánu rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30 g soli.
  • Do nejméně 2,5litrové nádoby z nekovového materiálu (sklo, porcelán, kamenina apod.) nasypte 1,2 kg pekingského zelí, nakrájeného na čtverce přibližně 5x5 cm.
  • Zalijte osolenou vodou tak, aby bylo zelí ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, až zelí začne kvasit (asi 12 hodin, v tekutině se objeví bubliny a zelí mírně zkysne).
  • Pak zelí sceďte a nálev uschovejte.
  • V míse smíchejte zelí s 370 g jarních cibulek, nakrájených na 5cm kousky, 50 g čerstvého zázvoru (asi 9cm kus), nastrouhaného najemno, 10 stroužky česneku, drcenými, 30 g jemného korejského chilli koření (kochukaru) či jiného chilli koření, 1,5 lžičky krupicového cukru a 10 g jemné mořské soli.
  • Přeneste do sterilizované dvoulitrové sklenice a zalijte odloženým lákem, aby zelí bylo ponořené.
  • Část zbývajícího nálevu nalijte do plastového sáčku, dobře uzavřete a položte na zelí, aby zůstávalo potopené. Postavte do místnosti s teplotou do 20°C, aby zkvasilo podle vašich představ. Nejspíš to potrvá 4–6 dnů.
  • Odstraňte sáček, uzavřete sklenici a uložte do chladničky. Vydrží tam i 3 měsíce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč