Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Korejská hovězí polévka s černou ředkví a domácí kimči

Korejská hovězí polévka s černou ředkví a domácí kimči

Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 138 kcal
Bílkoviny 10 g
Sacharidy 25 g
Tuky 0 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkuste ředkev na úplně odlišný způsob, než na jaký jsme zvyklí u nás. Bez kimči můžete polévku podávat i dětem.

Suroviny

(lze nahradit i bílou ředkví daikon), oloupaná, na cca 0,5cm plátky a pak na čtverečky 3x3cm
250 g
hovězí hruď bez kosti, na tenké nudličky
česnek 4 stroužky
drcené
rybí omáčka 1 PL
lze nahradit sojovou
sůl 1 ČL
jarní cibulka 2 ks
na šikmá kolečka
rýže vařená
k podávání
kimči
jako příloha (viz Něco navíc)

Postup

1

Do hrnce nalijte 1,75 litru vody. Vsypte ředkev, přiklopte a na silném ohni přiveďte k varu, trvá to asi 15 minut.

2

Vsypte maso a česnek. Zmírněte oheň na střední a vařte 25 minut.

3

Vlijte rybí či sójovou omáčku, podle chuti osolte, vsypte jarní cibulku. Vařte ještě 5 minut a odstavte. Rozdělte do misek. Podávejte s rýží, popřípadě i s kimči.

NĚCO NAVÍC
Polévka se často doplňuje kimči (korejskou pikantní kvašenou zeleninou). To se dá koupit ve zdravých výživách a farmářských prodejnách. Anebo to zkuste podle našich receptů: klasika z pekingského zelí je níže, kimči z bílé ředkve.

4

Domácí kimči

  • Ve džbánu rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30 g soli.
  • Do nejméně 2,5litrové nádoby z nekovového materiálu (sklo, porcelán, kamenina apod.) nasypte 1,2 kg pekingského zelí, nakrájeného na čtverce přibližně 5x5 cm.
  • Zalijte osolenou vodou tak, aby bylo zelí ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, až zelí začne kvasit (asi 12 hodin, v tekutině se objeví bubliny a zelí mírně zkysne).
  • Pak zelí sceďte a nálev uschovejte.
  • V míse smíchejte zelí s 370 g jarních cibulek, nakrájených na 5cm kousky, 50 g čerstvého zázvoru (asi 9cm kus), nastrouhaného najemno, 10 stroužky česneku, drcenými, 30 g jemného korejského chilli koření (kochukaru) či jiného chilli koření, 1,5 lžičky krupicového cukru a 10 g jemné mořské soli.
  • Přeneste do sterilizované dvoulitrové sklenice a zalijte odloženým lákem, aby zelí bylo ponořené.
  • Část zbývajícího nálevu nalijte do plastového sáčku, dobře uzavřete a položte na zelí, aby zůstávalo potopené. Postavte do místnosti s teplotou do 20°C, aby zkvasilo podle vašich představ. Nejspíš to potrvá 4–6 dnů.
  • Odstraňte sáček, uzavřete sklenici a uložte do chladničky. Vydrží tam i 3 měsíce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...