Korejská hovězí polévka s černou ředkví a domácí kimči

Korejská hovězí polévka s černou ředkví a domácí kimči

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 138 kcal
Bílkoviny 10 g
Cukr 25 g
Tuky 0 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Zkuste ředkev na úplně odlišný způsob, než na jaký jsme zvyklí u nás. Bez kimči můžete polévku podávat i dětem.

Suroviny

černá ředkev 250 g
(lze nahradit i bílou ředkví daikon), oloupaná, na cca 0,5cm plátky a pak na čtverečky 3x3cm
250 g
hovězí hruď bez kosti, na tenké nudličky
česnek 4 stroužky
drcené
rybí omáčka 1 PL
lze nahradit sojovou
sůl 1 ČL
jarní cibulka 2 ks
na šikmá kolečka
rýže uvařená
k podávání
kimči
jako příloha (viz Něco navíc)

1 Do hrnce nalijte 1,75 litru vody. Vsypte ředkev, přiklopte a na silném ohni přiveďte k varu, trvá to asi 15 minut. Vsypte maso a česnek. Zmírněte oheň na střední a vařte 25 minut. Vlijte rybí či sójovou omáčku, podle chuti osolte, vsypte jarní cibulku. Vařte ještě 5 minut a odstavte. Rozdělte do misek. Podávejte s rýží, popřípadě i s kimči.

NĚCO NAVÍC
Polévka se často doplňuje kimči (korejskou pikantní kvašenou zeleninou). To se dá koupit ve zdravých výživách a farmářských prodejnách. Anebo to zkuste podle našich receptů: klasika z pekingského zelí je níže, kimči z bílé ředkve (na obrázku).

Domácí kimči

PŘÍPRAVA 1 HODINA + ODLEŽENÍ ■ KVAŠENÍ 4–6 DNŮ ■ PRO 6–8 OSOB ■ VELMI SNADNÉ

1 Ve džbánu rozpusťte ve 2 litrech studené vody 30 g soli. Do nejméně 2,5litrové nádoby z nekovového materiálu (sklo, porcelán, kamenina apod.) nasypte 1,2 kg pekingského zelí, nakrájeného na čtverce přibližně 5x5 cm. Zalijte osolenou vodou tak, aby bylo zelí ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, až zelí začne kvasit (asi 12 hodin, v tekutině se objeví bubliny a zelí mírně zkysne). Pak zelí sceďte a nálev uschovejte. V míse smíchejte zelí s 370 g jarních cibulek, nakrájených na 5cm kousky, 50 g čerstvého zázvoru (asi 9cm kus), nastrouhaného najemno, 10 stroužky česneku, drcenými, 30 g jemného korejského chilli koření (kochukaru) či jiného chilli koření, 1,5 lžičky krupicového cukru a 10 g jemné mořské soli. Přeneste do sterilizované dvoulitrové sklenice a zalijte odloženým lákem, aby zelí bylo ponořené. Část zbývajícího nálevu nalijte do plastového sáčku, dobře uzavřete a položte na zelí, aby zůstávalo potopené. Postavte do místnosti s teplotou do 20°C, aby zkvasilo podle vašich představ. Nejspíš to potrvá 4–6 dnů. Odstraňte sáček, uzavřete sklenici a uložte do chladničky. Vydrží tam i 3 měsíce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...

Obchod Apetit