Recepty na masové polévky
Masové polévky zahřejí, zasytí stejně jako plnohodnotné jídlo a nejsou ekonomicky ani časově náročné. Masovou polévkou může být například drůbeží či hovězí vývar nebo polévka, do které maso nebo uzeninu přidáte až později. Na to, abyste zvládli uvařit vydatnou lahodnou polévku s masem, stačí následovat naše recepty.
...
Polévka je lék na neduhy všeho druhu. Silný kuřecí vývar s masem, zeleninou a těstovinami už postavil na nohy nejednoho z nás. Speciálně kuřecí vývar, kterému se také někdy familiárně přezdívá „židovský penicilin“, údajně obsahuje látky, které opravdu dokážou podporovat imunitu i dodávat sílu do žil. A není náhodou, že celý cyklus knižních povídek, jež kdysi vycházel i u nás, nesl název „Slepičí polévka pro duši“.
Klasické české masové polévky
- Kuřecí maso je dostupné, rychle uvařené a v polévkách chutné. Hodně důležité pro chuť vývaru je však výběr vhodného kuřete, které za života v ideálním případě volně běhalo. Vývar můžete připravit i slepičí nebo krůtí, případně z kohouta nebo kachny.
- Hned v závěsu za kuřecím masem jsou však polévky s hovězím. Například klasická česká gulášová polévka se připravuje z mletého hovězího.
- Své místo v české kuchyni mají také polévky z vepřového masa. Přímo na zabijačce se vaří polévky černá zabijačková nebo prdelačka. Na vývar lze také použít uzené maso a připravit tak například skvělou uzenou polévku s kroupami.
- S kousky uzeného nebo slaninou se podávají hustá zelňačka nebo kapustnica či hrachová polévka.
Asijské polévky s masem
Asijské polévky bývají plné čerstvých bylinek a exotických chutí. Typická pro ně jsou výrazná koření jako badyán, hřebíček, citronová tráva, listy kafrové limety, česnek, zázvor, galangal nebo chilli papričky. Kromě kuřecího, vepřového a hovězího masa se v nich často objevují i mořské plody, zpravidla krevety a ryby. Oblíbenou surovinou v thajských polévkách bývá kokosové mléko.
- Už jste vyzkoušeli hovězí vietnamskou polévku pho bo nebo její kuřecí verzi pho ga?
- Pokud patříte mezi milovníky thajské kuchyně, pak můžete podle našeho receptu připravit thajskou polévku tom kha nebo tom yam?
- Plná chuti jsou také indonéské polévky soto ayam nebo laksa.
Uzeninové polévky
Nesmíme zapomenout na ještě jeden oblíbený druh polévek, a to na polévky s uzeninou.
- Uzené maso, anglická slanina, klobása nebo párky skvěle doplňují české polévky jako jsou fazolová, čočková nebo kapustová.
- Klobásky se přidávají třeba i do zimní verze italské polévky minestrone.
- Kreolská hustá polévka zvaná gumbo, obsahuje tři druhy masa: klobásu, kuřecí prsa a krevety.
Celý popis