Kimči (김치), pikantní kvašené zelí, je nedílnou součástí korejské kuchyně.
- Mnoho Korejců ho konzumuje každý den, někteří dokonce coby součást všech jednotlivých denních chodů.
- V nejjednodušší podobě si v Koreji na kimči pochutnávají s rýží připravovanou na páře.
- Coby fermentovaná potravina obsahuje kimči probiotika, která mají blahodárný vliv na náš organismus a podporují jeho přirozenou obranyschopnost.
Z čeho se kimči skládá?
Složení kimči se může velmi často lišit, ale obvykle obsahuje kombinaci zeleniny, česneku, zázvoru, chilli papriček, soli a rybí omáčky.
- Ze zeleniny se nejčastěji k výrobě kimči používá pekingské zelí, mrkev, ředkvičky, ale i okurky a šalvěj.
- Směs se nakládá a fermentuje.
- Existují stovky receptů na kimči, které se liší v závislosti na regionu a ročním období, ve kterém se vyrábí.
Jak chutná?
Chuť kimči je složitá a také se liší v závislosti na zvolené zelenině, délce fermentace a množství použité soli nebo cukru. Mezi hlavní chuťové tóny, které v kimči najdete, patří kyselá, pikantní a umami.
- Protože je kimči fermentovaný pokrm, jeho nejvýraznější chuť je obvykle kyselá.
- Kyselina mléčná produkovaná bakteriemi během kvašení vytváří štiplavou, pikantní chuť podobnou kyselému zelí.
- Kimči může být zároveň velmi ostře pikantní, záleží na tom, kolik a jakého chilli se do něj přidá.
- Dále může obsahovat přísady, které mu dodají silný nádech páté chuti umami např. rybí pastu, rybí omáčku nebo ančovičky.
- Kimči vyrobené bez ryb bude mít lehčí, svěžejší chuť, zejména pokud je vyrobeno z ředkviček nebo okurek.
Použití kimči
Jak už bylo řečeno, v korejské kultuře se kimči podává téměř ke každému jídlu, včetně snídaně.
- Kimchi jjigae, tradiční dušené maso připravované s kimči, je pravděpodobně jedním z nejoblíbenějších způsobů jeho využití.
- Kvašená potravina se používá také k ochucení smažené rýže, smažených pokrmů, nudlí, sendvičů, a dokonce i pizzy.
- Možnosti použití kimči v kuchyni jsou poměrně neomezené, protože se velmi snadno přidává do tradičních jídel a dává jim zcela nový rozměr.
- Je skvělým křupavým elementem a chuťovým protipólem k ingrediencím jako je tofu, které přejímá chutě všeho, co s ním spojíte.
- V kimči můžete dokonce naložit vejce, udělat z něj omeletu nebo lívance coby předkrm nebo lehký oběd.
Jak kimči skladovat?
Kimči nějakou dobu vydrží, což z něj dělá ekonomickou, univerzální a snadno připravitelnou potravinu, kterou můžete mít v lednici.
- Kimči vydrží v lednici několik měsíců.
- I po této době bude bezpečné ke konzumaci, ale jeho chuť zesílí a stane se štiplavější.
- Zelenina může ztratit křupavost, což však nemusí být na závadu.
Kde koupit kimči?
Obliba kimči po celém světě neustále roste a v současné době ho najdete v mnoha obchodech s potravinami.
- Kimči se obvykle prodává v oddělení chlazených produktů nebo v blízkosti nakládaných okurek a kysaného zelí.
- Kimči lze také zakoupit na asijských trzích, ve specializovaných obchodech s asijskými specialitami nebo v sushi barech.
- Mnoho restaurací si kimči vyrábí samo a někdy ho i prodává.
Zdroje: My Korean Kitchen, The Spruceeats