Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapojte do hry kimči a nastartujte imunitu

Hot dog s kimči
Olive Magazine/Immediate Media

Fermentovaná zelenina podporuje imunitu a její konzumace vám na podzim jistě přijde vhod! Korejské kimči je všestranný pokrm, který se dá jíst samostatně místo salátu, nebo ho lze zakomponovat do mnoha jídel, která najdete pod článkem.

Kimči (김치), pikantní kvašené zelí, je nedílnou součástí korejské kuchyně

  • Mnoho Korejců ho konzumuje každý den, někteří dokonce coby součást všech jednotlivých denních chodů. 
  • V nejjednodušší podobě si v Koreji na kimči pochutnávají s rýží připravovanou na páře. 
  • Coby fermentovaná potravina obsahuje kimči probiotika, která mají blahodárný vliv na náš organismus a podporují jeho přirozenou obranyschopnost.

Z čeho se kimči skládá?

Složení kimči se může velmi často lišit, ale obvykle obsahuje kombinaci zeleniny, česneku, zázvoru, chilli papriček, soli a rybí omáčky

  • Ze zeleniny se nejčastěji k výrobě kimči používá pekingské zelí, mrkev, ředkvičky, ale i okurky a šalvěj
  • Směs se nakládá a fermentuje.
  • Existují stovky receptů na kimči, které se liší v závislosti na regionu a ročním období, ve kterém se vyrábí.

Jak chutná?

Chuť kimči je složitá a také se liší v závislosti na zvolené zelenině, délce fermentace a množství použité soli nebo cukru. Mezi hlavní chuťové tóny, které v kimči najdete, patří kyselá, pikantní a umami

  • Protože je kimči fermentovaný pokrm, jeho nejvýraznější chuť je obvykle kyselá.
  • Kyselina mléčná produkovaná bakteriemi během kvašení vytváří štiplavou, pikantní chuť podobnou kyselému zelí.
  • Kimči může být zároveň velmi ostře pikantní, záleží na tom, kolik a jakého chilli se do něj přidá. 
  • Dále může obsahovat přísady, které mu dodají silný nádech páté chuti umami např. rybí pastu, rybí omáčku nebo ančovičky. 
  • Kimči vyrobené bez ryb bude mít lehčí, svěžejší chuť, zejména pokud je vyrobeno z ředkviček nebo okurek.

Kimči z bílé ředkve

< 20 min
4.6(8x)
Přečíst recept

Použití kimči

Jak už bylo řečeno, v korejské kultuře se kimči podává téměř ke každému jídlu, včetně snídaně.

  • Kimchi jjigae, tradiční dušené maso připravované s kimči, je pravděpodobně jedním z nejoblíbenějších způsobů jeho využití.
  • Kvašená potravina se používá také k ochucení smažené rýže, smažených pokrmů, nudlí, sendvičů, a dokonce i pizzy.
  • Možnosti použití kimči v kuchyni jsou poměrně neomezené, protože se velmi snadno přidává do tradičních jídel a dává jim zcela nový rozměr
  • Je skvělým křupavým elementem a chuťovým protipólem k ingrediencím jako je tofu, které přejímá chutě všeho, co s ním spojíte.
  • V kimči můžete dokonce naložit vejce, udělat z něj omeletu nebo lívance coby předkrm nebo lehký oběd.

Okurkový salát nebo kimči

< 20 min
2.9(14x)
Přečíst recept

Jak kimči skladovat?

Kimči nějakou dobu vydrží, což z něj dělá ekonomickou, univerzální a snadno připravitelnou potravinu, kterou můžete mít v lednici.

  • Kimči vydrží v lednici několik měsíců
  • I po této době bude bezpečné ke konzumaci, ale jeho chuť zesílí a stane se štiplavější.
  • Zelenina může ztratit křupavost, což však nemusí být na závadu.

Kde koupit kimči?

Obliba kimči po celém světě neustále roste a v současné době ho najdete v mnoha obchodech s potravinami.

  • Kimči se obvykle prodává v oddělení chlazených produktů nebo v blízkosti nakládaných okurek a kysaného zelí. 
  • Kimči lze také zakoupit na asijských trzích, ve specializovaných obchodech s asijskými specialitami nebo v sushi barech
  • Mnoho restaurací si kimči vyrábí samo a někdy ho i prodává.

Zdroje: My Korean Kitchen, The Spruceeats

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Domácí výroba Zdraví a výživa

Podobné kolekce receptů

Související články

Domácí kimči

Jak na to: domácí kvašená zelenina

Japonci jsou národem, kde žijí nejdéle se dožívající lidé. Nikdo neví, čím to přesně je, i když pár teorií už vzniklo. Jedním z aspektů by mohla být kvašená zelenina kimči, kterou Japonci milují. Ať už si připravíte kimči nebo pickles, rozhodně tím svému zdraví prospějete!