Korejské ‚suši‘ kimbap

Korejské ‚suši‘ kimbap
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Korejské ‚suši‘ kimbap

1 / 5. Počet hodnocení: 15
Do hodiny Pro zkušené Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3891 kcal
Bílkoviny 268 g
Sacharidy 407 g
Tuky 80 g
Vláknina 224 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle netradiční suši bude chutnat i těm, kteří nejsou na jeho obvyklou chuť zvyklí nebo nemají rádi syrové ryby.

Suroviny

Na rýži
rýže kulatozrnná 2 hrnky
na suši
rýžový ocet 6 ČL
krupicový cukr 4 ČL
sůl 1 ČL
Na suši
špenát 250 g
čerstvý, blanšírovaný, zchlazený a scezený
česnek 3 stroužky
utřené
sezamový olej
sůl
mrkev 1 ks
velká, očištěná a nastrouhaná nahrubo (zhruba 1/2 hrnku)
hovězí maso 250 g
steakové
sójová omáčka 2 ČL
+ trocha navíc k podávání
pepř 1 špetka
mletý, černý
třtinový cukr 1.5 PL
vejce 3 ks
řasa nori 5 plátků
bílá ředkev 5 plátků
ředkev daikon nakládaná žlutá (viz Něco navíc), plátky nakrájené na 20cm proužky
sezamová semínka
na ozdobení

1 Připravte rýži. Nasypte ji do cedníku a pod studenou tekoucí vodou prolévejte tak dlouho, dokud voda nepoteče čirá. Rýži dejte do hrnce s těžkým dnem, zalijte 2 hrnky vody, přiklopte poklicí a nechte 30 minut stát. Na středním plameni pak přiveďte rýži zalitou vodou k varu a nechte pod pokličkou vařit 10 minut. Poté promíchejte a dále vařte přikryté ještě 5–8 minut. Odstavte a hned vařečkou zlehka vmíchejte rýžový ocet rozmíchaný s cukrem a solí. Dejte stranou chladnout.

2 Blanšírovaný špenát smíchejte s utřenými stroužky česneku a 2 lžičkami sezamového oleje a osolte. Dejte stranou.

3 Mrkev osolte a opečte na pánvi na pár kapkách sezamového oleje, asi minutu. Dejte stranou.

4 Ze steaku ořežte tuk a maso nakrájejte přes vlákno na půlcentimetrové proužky. Ochuťte 2 lžičkami sójové omáčky, 1 stroužkem česneku, špetkou pepře, třtinovým cukrem a 2 lžičkami sezamového oleje. Promíchejte s proužky masa a nechte marinovat při pokojové teplotě.

5 Vejce prošlehejte v míse se špetkou soli. V pánvi na středním plameni rozehřejte trochu oleje, vlijte vaječnou směs a nechte zatáhnout. Když je omeleta zespodu hotová, obraťte ji a ihned odstavte pánev ze sporáku, aby se omeleta dodělala pomalu a zachovala si co nejžlutější barvu. Po 5 minutách ji přendejte na prkénko a nakrájejte na cca 1 cm široké pruhy. Dejte stranou.

V pánvi na středním plameni opečte namarinované maso dozlatova. Odložte.

7 Zabalte rolky. Na bambusový rošt na přípravu suši si položte plátek řasy, lesklou stranou dolů. Rovnoměrně rozložte cca 3/4 hrnku rýže po řase s tím, že zachováte cca 5cm vrchní stranu řasy nezakrytou. Do středu rýže poklaďte v pruzích maso, mrkev, ředkev, pár proužků vaječné omelety a špenát.

8 Na umotání rolky použijte obě ruce. Zpočátku si jednou rukou přidržujte ingredien-ce a druhou nadzdvihněte bambusovou podložku, poté chytněte podložku oběma rukama a rolujte. Podložku postupně odtahujte, ať ji nezamotáte do rolky. Hotovou rolku dejte stranou, nejlépe spojem dolů, ať se hezky slepí. Takto pokračujte do spotřebování všech surovin.

9 Hotové rolky potřete sezamovým olejem, posypte sezamovými semínky a nařežte je (opravdu ostrým nožem) na plátky široké cca 1,5 cm. Nůž si mezi jednotlivými řezy nejlépe otírejte mokrým papírovým ubrouskem. Podávejte se sójovou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Nakládanou ředkev daikon zakoupíte v asijských specialitách nebo ji můžete naložit doma. Oloupanou ředkev daikon nakrájejte na čtvrtky, prosolte, promačkejte a nechte hodinu stát, až pustí vodu. 125 ml vody, 125 ml rýžového octa, 120 g krupicového cukru a 1 lžičku mleté kurkumy svařte, až se cukr rozpustí. Ředkev osušte, napěchujte do sklenic a zalijte horkým nálevem. Nechte nejméně 2 dny odležet. Skladujte v chladu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit