Korejské ‚suši‘ kimbap

Korejské ‚suši‘ kimbap

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Pro zkušené Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2570 kcal
Bílkoviny 129 g
Cukr 388 g
Tuky 57 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle netradiční suši bude chutnat i těm, kteří nejsou na jeho obvyklou chuť zvyklí nebo nemají rádi syrové ryby.

Suroviny

Na suši
špenát 250 g
čerstvého, blanšírovaného, zchlazeného a scezeného
česnek 3 stroužky
utřené
sezamový olej
sůl
mrkev 1 ks
velká, očištěná a nastrouhaná nahrubo (zhruba 1/2 hrnku)
hovězí maso 250 g
steakové
sójová omáčka 2 ČL
trocha navíc k podávání
pepř špetka
mletý, černý
třtinový cukr 1.5 PL
vejce 3 ks
5 plátků
mořská řasa nori
5 plátků
ředkev daikon nakládané žluté (viz Něco navíc), nakrájených na 20cm proužky
sezamová semínka
na ozdobení
Na rýži
rýže 2 hrnky
kulatozrnná na suši
rýžový ocet 6 ČL
krupicový cukr 4 ČL
sůl 1 ČL

1 Připravte rýži. Nasypte ji do cedníku a pod studenou tekoucí vodou prolévejte tak dlouho, dokud voda nepoteče čirá. Rýži dejte do hrnce s těžkým dnem, zalijte 2 hrnky vody, přiklopte poklicí a nechte 30 minut stát. Na středním plameni pak přiveďte rýži zalitou vodou k varu a nechte pod pokličkou vařit 10 minut. Poté promíchejte a dále vařte přikryté ještě 5–8 minut. Odstavte a hned vařečkou zlehka vmíchejte rýžový ocet rozmíchaný s cukrem a solí. Dejte stranou chladnout.

2 Blanšírovaný špenát smíchejte s utřenými stroužky česneku a 2 lžičkami sezamového oleje a osolte. Dejte stranou.

3 Mrkev osolte a opečte na pánvi na pár kapkách sezamového oleje, asi minutu. Dejte stranou.

4 Ze steaku ořežte tuk a maso nakrájejte přes vlákno na půlcentimetrové proužky. Ochuťte 2 lžičkami sójové omáčky, 1 stroužkem česneku, špetkou pepře, třtinovým cukrem a 2 lžičkami sezamového oleje. Promíchejte s proužky masa a nechte marinovat při pokojové teplotě.

5 Vejce prošlehejte v míse se špetkou soli. V pánvi na středním plameni rozehřejte trochu oleje, vlijte vaječnou směs a nechte zatáhnout. Když je omeleta zespodu hotová, obraťte ji a ihned odstavte pánev ze sporáku, aby se omeleta dodělala pomalu a zachovala si co nejžlutější barvu. Po 5 minutách ji přendejte na prkénko a nakrájejte na cca 1 cm široké pruhy. Dejte stranou.

V pánvi na středním plameni opečte namarinované maso dozlatova. Odložte.

7 Zabalte rolky. Na bambusový rošt na přípravu suši si položte plátek řasy, lesklou stranou dolů. Rovnoměrně rozložte cca 3/4 hrnku rýže po řase s tím, že zachováte cca 5cm vrchní stranu řasy nezakrytou. Do středu rýže poklaďte v pruzích maso, mrkev, ředkev, pár proužků vaječné omelety a špenát.

8 Na umotání rolky použijte obě ruce. Zpočátku si jednou rukou přidržujte ingredien-ce a druhou nadzdvihněte bambusovou podložku, poté chytněte podložku oběma rukama a rolujte. Podložku postupně odtahujte, ať ji nezamotáte do rolky. Hotovou rolku dejte stranou, nejlépe spojem dolů, ať se hezky slepí. Takto pokračujte do spotřebování všech surovin.

9 Hotové rolky potřete sezamovým olejem, posypte sezamovými semínky a nařežte je (opravdu ostrým nožem) na plátky široké cca 1,5 cm. Nůž si mezi jednotlivými řezy nejlépe otírejte mokrým papírovým ubrouskem. Podávejte se sójovou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Nakládanou ředkev daikon zakoupíte v asijských specialitách nebo ji můžete naložit doma. Oloupanou ředkev daikon nakrájejte na čtvrtky, prosolte, promačkejte a nechte hodinu stát, až pustí vodu. 125 ml vody, 125 ml rýžového octa, 120 g krupicového cukru a 1 lžičku mleté kurkumy svařte, až se cukr rozpustí. Ředkev osušte, napěchujte do sklenic a zalijte horkým nálevem. Nechte nejméně 2 dny odležet. Skladujte v chladu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit