Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Korejské ‚suši‘ kimbap

Tohle netradiční suši bude chutnat i těm, kteří nejsou na jeho obvyklou chuť zvyklí nebo nemají rádi syrové ryby.

Vydání: 2020/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ namáčení rýže 0:30
PT20M
Vaření 0:20
Rýže Asijská

Ingredience

    NA RÝŽI

    • 2 hrnky kulatozrnné rýže na suši
    • 6 lžiček rýžového octa
    • 4 lžičky krupicového cukru
    • 1 lžička soli

    NA SUŠI

    • 250 g čerstvého špenátu, blanšírovaného, zchlazeného a scezeného 
    • 3 stroužky česneku, utřené
    • sezamový olej
    • sůl
    • 1 velká mrkev, očištěná a nastrouhaná nahrubo (zhruba 1/2 hrnku)
    • 250 g steakového hovězího masa
    • 2 lžičky sójové omáčky + navíc k podávání
    • špetka mletého černého pepře
    • 1,5 lžíce třtinového cukru
    • 3 vejce
    • 5 plátků mořských řas nori 
    • 5 plátků nakládané žluté ředkve daikon (viz Něco navíc), nakrájených na 20cm proužky 
    • sezamová semínka na ozdobení

Příprava jídla

1 Připravte rýži. Nasypte ji do cedníku a pod studenou tekoucí vodou prolévejte tak dlouho, dokud voda nepoteče čirá. Rýži dejte do hrnce s těžkým dnem, zalijte 2 hrnky vody, přiklopte poklicí a nechte 30 minut stát. Na středním plameni pak přiveďte rýži zalitou vodou k varu a nechte pod pokličkou vařit 10 minut. Poté promíchejte a dále vařte přikryté ještě 5–8 minut. Odstavte a hned vařečkou zlehka vmíchejte rýžový ocet rozmíchaný s cukrem a solí. Dejte stranou chladnout.

2 Blanšírovaný špenát smíchejte s utřenými stroužky česneku a 2 lžičkami sezamového oleje a osolte. Dejte stranou.

3 Mrkev osolte a opečte na pánvi na pár kapkách sezamového oleje, asi minutu. Dejte stranou.

4 Ze steaku ořežte tuk a maso nakrájejte přes vlákno na půlcentimetrové proužky. Ochuťte 2 lžičkami sójové omáčky, 1 stroužkem česneku, špetkou pepře, třtinovým cukrem a 2 lžičkami sezamového oleje. Promíchejte s proužky masa a nechte marinovat při pokojové teplotě.

5 Vejce prošlehejte v míse se špetkou soli. V pánvi na středním plameni rozehřejte trochu oleje, vlijte vaječnou směs a nechte zatáhnout. Když je omeleta zespodu hotová, obraťte ji a ihned odstavte pánev ze sporáku, aby se omeleta dodělala pomalu a zachovala si co nejžlutější barvu. Po 5 minutách ji přendejte na prkénko a nakrájejte na cca 1 cm široké pruhy. Dejte stranou.

V pánvi na středním plameni opečte namarinované maso dozlatova. Odložte.

7 Zabalte rolky. Na bambusový rošt na přípravu suši si položte plátek řasy, lesklou stranou dolů. Rovnoměrně rozložte cca 3/4 hrnku rýže po řase s tím, že zachováte cca 5cm vrchní stranu řasy nezakrytou. Do středu rýže poklaďte v pruzích maso, mrkev, ředkev, pár proužků vaječné omelety a špenát.

8 Na umotání rolky použijte obě ruce. Zpočátku si jednou rukou přidržujte ingredien-ce a druhou nadzdvihněte bambusovou podložku, poté chytněte podložku oběma rukama a rolujte. Podložku postupně odtahujte, ať ji nezamotáte do rolky. Hotovou rolku dejte stranou, nejlépe spojem dolů, ať se hezky slepí. Takto pokračujte do spotřebování všech surovin.

9 Hotové rolky potřete sezamovým olejem, posypte sezamovými semínky a nařežte je (opravdu ostrým nožem) na plátky široké cca 1,5 cm. Nůž si mezi jednotlivými řezy nejlépe otírejte mokrým papírovým ubrouskem. Podávejte se sójovou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Nakládanou ředkev daikon zakoupíte v asijských specialitách nebo ji můžete naložit doma. Oloupanou ředkev daikon nakrájejte na čtvrtky, prosolte, promačkejte a nechte hodinu stát, až pustí vodu. 125 ml vody, 125 ml rýžového octa, 120 g krupicového cukru a 1 lžičku mleté kurkumy svařte, až se cukr rozpustí. Ředkev osušte, napěchujte do sklenic a zalijte horkým nálevem. Nechte nejméně 2 dny odležet. Skladujte v chladu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Melounový salát

Hummus se salátem & tortillové chipsy

Paštika z kuřecích jater s pomerančovým likérem

Bramborové krokety se šunkou a čedarem & česnekový dip

Přidat komentář