
Pomalu pečené vepřové ramínko po korejsku
Skvělý způsob, jak pohostit spoustu lidí naráz – nachystejte všechny doplňky a nechte každého, ať si udělá vlastní salátové balíčky. Maso můžete upéct den dopředu a pak ho před podáváním potřít glazurou a prohřát pěkně dožhava.
Ingredience
- 4 lžíce hrubé mořské soli
- 4 lžíce světle hnědého cukru
- 3 kg vepřové plece bez kosti (ramínka) v celku, s velmi tenkou vrstvou tuku
- 5 plátků čerstvého zázvoru
- 4 jarní cibulky, rozpůlené
- 5 stroužků česneku, neoloupaných
- 1 salátová okurka
- 1/2 ředkve daikon, na nudličky julienne
- rýžový ocet + krupicový cukr
- 1/2 chilli papričky bird eye, zbavená semínek a nakrájená nadrobno
- 1 svazek jarních cibulek, na nudličky
- 5cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nastrouhaný najemno
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička červeného vinného octa
- 1 lžíce arašídového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 3 lžíce světlého hnědého cukru
- 1/2 lžíce mořské soli
- 4 lžíce asijské chilli omáčky (například sriracha)
- dušená rýže basmati
- měkké kulaté lístky salátu (například ledového či běžného hlávkového)
- další chilli omáčka
NA PICKLES
NA OMÁČKU Z JARNÍCH CIBULEK
K POTÍRÁNÍ
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Sůl promíchejte s cukrem a ze všech stran ji vmasírujte do masa. Dejte na talíř, zakryjte potravinářskou fólií a dejte přes noc do chladničky.
2 Druhý den maso omyjte a osušte papírovými utěrkami. Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Vepřové ramínko položte do pekáče nebo na hluboký plech. Přidejte zázvor, cibulky a česnek a vlijte hrnek vody. Zakryjte alobalem nebo přiklopte víkem a pečte 4 hodiny, občas potřete výpekem.
3 Zatímco se maso peče, připravte pickles. Okurku podélně rozpulte, odstraňte z ní semínka, nakrájejte ji na půlkolečka a dejte do misky. Smíchejte 3 lžičky rýžového octa s 1 lžičkou cukru a chilli papričkou, promíchejte s okurkou a odložte do chladu. Ředkev nasypte do jiné misky. Do ředkve vmíchejte 2 lžičky octa a 1/2 lžičky cukru a dejte do chladu. Promíchejte přísady na omáčku z jarních cibulek, podle chuti osolte a pořádně opepřete.
4 Po 4 hodinách vyjměte maso z trouby a odkryjte. Troubu zesilte na 200/180°C. Z pekáče slijte tekutinu. Suroviny k potírání smíchejte s 1 lžící vody a glazurou potřete vršek masa. Vraťte do trouby na 30–40 minut, aby povrch temně zezlátl. Nechte maso chvilku odpočinout a pak natrhejte dvěma vidličkami.
5 Nechte každého strávníka, ať si plní vlastní salátové balíčky masem, rýží, pickles a omáčkou z jarních cibulek, popřípadě ještě doladí další chilli omáčkou.
Foto: Sam Stowell
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář