
Korejské hovězí s paprikami
Tenhle rychlý výlet do Asie budete s chutí podnikat zas a znova!
Ingredience
- 170 ml sójové omáčky
- 3–4 lžíce tekutého medu
- 1 lžíce korejské chilli pasty gochujang
- 1,5 cm zázvoru, nastrouhaného najemno
- 2 stroužky česneku, prolisovaného
- 2 lžičky sezamového oleje z pražených sezamových semínek
- 2 lžíce arašídového nebo jiného rostlinného oleje
- 4 papriky, nejlépe různých barev, nakrájené na proužky
- 600 g flank steaku, nakrájeného na nudličky proti vláknu
- 4 jarní cibulky, nakrájené na proužky
- pražená sezamová semínka na posypání
- 1 hrnek jasmínové rýže
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 lžíce nasucho opražených sezamových semínek
NA SEZAMOVOU RÝŽI
Příprava jídla
1 V misce společně prošlehejte sójovou omáčku, med, gochujang, zázvor, česnek a sezamový olej. Ve velké pánvi nebo ve woku rozpalte 1 lžíci arašídového oleje. V oleji prudce osmahněte papriky, pak ztlumte trochu žár a opékejte asi 5 minut, aby změkly. Pak vyjměte a dejte stranou.
2 Zvyšte plamen a do pánve přilijte zbylou lžíci oleje. Na horkém oleji zprudka opečte maso, trvá to asi 2–3 minuty. Potom přilijte připravenou směs sójové omáčky a dalších přísad a přiveďte ji k varu. Pak ztlumte oheň a vařte zhruba 3–5 minut, aby omáčka zhoustla a obalila maso. Vraťte do pánve papriky a prohřívejte společně ještě 1 minutu.
3 Na rýži rozehřejte v hrnci sezamový olej a vsypte rýži. Míchejte asi minutu, aby se každé zrnko obalilo a rýže se rozvoněla. Pak zalijte vroucí vodou (na jeden hrnek rýže potřebujete cca 1,5 hrnku horké vody), osolte, promíchejte, zakryjte poklicí a při nízké teplotě duste cca 15 minut. Rýži načechrejte vidličkou a vmíchejte do ní opražená sezamová semínka.
4 Podávejte se sezamovou rýží, ozdobené proužky jarní cibulky a posypané opraženými semínky.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Leoš Pohl
28. Leden 2020 13:58
Lucie Velek
29. Leden 2020 11:54
je pravda, že 20 minut na přípravu vyžaduje opravdu rychlého kuchaře, který umí očistit a nakrájet zeleninu skutečně bleskově. Proto jsou uváděné časy vždy pouze orientační. Občas býváme v tomto směru asi až příliš optimističtí, protože naši foodstylisté, kteří pro nás recepty při focení připravují, jsou zdatní profesionálové a práce jim jde ohromně od ruky. :-)
20 minut není ovšem čas na uvaření celého jídla, nýbrž pouze na přípravu surovin, tedy v případě tohoto receptu oloupání a nastrouhání zázvoru, oloupání a nadrcení česneku (pokud máte lis na česnek je to méně než minuta :-) ), nakrájení paprik a masa, což se podle našeho názoru stihnout dá. Zbylý čas je pak určen k samotnému vaření, které by mělo být velmi rychlé. Takže celkový čas přípravy bude 35 minut (uznáváme, že i takový čas může být pro někoho šibeniční, proto doporučujeme přizpůsobit odhad času podle svých sil).
Tím, že uvádíme zvlášť čas na přípravu (tedy krájení, loupání, onalování, míchání těsta apod.) a zvlášť čas na samotné vaření/smažení/pečení/dušení apod., mohou být naše recepty trochu matoucí, protože nikde nemáme uveden celkový čas. Uvažujeme o změně, ale vzhledem k množství receptů, které na stránce máme, nevíme, zda je to reálné.
Lucie Kotková
29. Leden 2020 14:42
Lucie Velek
29. Leden 2020 15:52
Lucie Kotková
29. Leden 2020 22:37