Tenhle rychlý výlet do Asie budete s chutí podnikat zas a znova!
Suroviny
1 V misce společně prošlehejte sójovou omáčku, med, gochujang, zázvor, česnek a sezamový olej. Ve velké pánvi nebo ve woku rozpalte 1 lžíci arašídového oleje. V oleji prudce osmahněte papriky, pak ztlumte trochu žár a opékejte asi 5 minut, aby změkly. Pak vyjměte a dejte stranou.
2 Zvyšte plamen a do pánve přilijte zbylou lžíci oleje. Na horkém oleji zprudka opečte maso, trvá to asi 2–3 minuty. Potom přilijte připravenou směs sójové omáčky a dalších přísad a přiveďte ji k varu. Pak ztlumte oheň a vařte zhruba 3–5 minut, aby omáčka zhoustla a obalila maso. Vraťte do pánve papriky a prohřívejte společně ještě 1 minutu.
3 Na rýži rozehřejte v hrnci sezamový olej a vsypte rýži. Míchejte asi minutu, aby se každé zrnko obalilo a rýže se rozvoněla. Pak zalijte vroucí vodou (na jeden hrnek rýže potřebujete cca 1,5 hrnku horké vody), osolte, promíchejte, zakryjte poklicí a při nízké teplotě duste cca 15 minut. Rýži načechrejte vidličkou a vmíchejte do ní opražená sezamová semínka.
4 Podávejte se sezamovou rýží, ozdobené proužky jarní cibulky a posypané opraženými semínky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Recept jako suvenýr z celého světa(61 receptů)
- Basmati, koshihikari nebo jasmínová? Připravte si večeři z orientální rýže(29 receptů)
Komentáře
Leoš Pohl
28.01.2020 13:58
Buďte alespoň trochu reální v
Buďte alespoň trochu reální v těch časech, 20 minut je prostě holý nesmysl, ledaže vám někdo všechno nakrájí, připraví rozpálí pánev atp...
Lucie Velek
29.01.2020 11:54
Dobrý den, Leoši,
Dobrý den, Leoši,
je pravda, že 20 minut na přípravu vyžaduje opravdu rychlého kuchaře, který umí očistit a nakrájet zeleninu skutečně bleskově. Proto jsou uváděné časy vždy pouze orientační. Občas býváme v tomto směru asi až příliš optimističtí, protože naši foodstylisté, kteří pro nás recepty při focení připravují, jsou zdatní profesionálové a práce jim jde ohromně od ruky. :-)
20 minut není ovšem čas na uvaření celého jídla, nýbrž pouze na přípravu surovin, tedy v případě tohoto receptu oloupání a nastrouhání zázvoru, oloupání a nadrcení česneku (pokud máte lis na česnek je to méně než minuta :-) ), nakrájení paprik a masa, což se podle našeho názoru stihnout dá. Zbylý čas je pak určen k samotnému vaření, které by mělo být velmi rychlé. Takže celkový čas přípravy bude 35 minut (uznáváme, že i takový čas může být pro někoho šibeniční, proto doporučujeme přizpůsobit odhad času podle svých sil).
Tím, že uvádíme zvlášť čas na přípravu (tedy krájení, loupání, onalování, míchání těsta apod.) a zvlášť čas na samotné vaření/smažení/pečení/dušení apod., mohou být naše recepty trochu matoucí, protože nikde nemáme uveden celkový čas. Uvažujeme o změně, ale vzhledem k množství receptů, které na stránce máme, nevíme, zda je to reálné.
Lucie Kotková
29.01.2020 14:42
Dobrý den, dovoluji si
Dobrý den, dovoluji si reagovat na předešlý příspěvek - myslím, že volba uvádění času jak přípravy, tak samotného vaření, je výborná volba. Za sebe mohu říci, že je tento způsob velmi nápomocný a každý přece může reálně odhadnou dle své zdatnosti, jak dlouho mu vaření bude nejspíše trvat. Takže za mě (a myslím, že nejen), prosím, nechat takto! :-)
Lucie Velek
29.01.2020 15:52
Dobrý den, Lucie moc děkujeme
Dobrý den, Lucie moc děkujeme za pozitivní zpětnou vazbu. :-) Vycházíme při zadávání receptů z toho, jakým způsobem se udává čas na přípravu v našem mateřském časopisu Apetit, kde jsou čtenáři na tento způsob zvyklí. Jsme moc rádi, že vám to tak také vyhovuje a doufáme, že spolu s vámi i většině ostatních uživatelů našeho webu, ale jsme otevření i jiným názorům. :-)
Lucie Kotková
29.01.2020 22:37
Za málo:-) Jen mi to nedalo,
Za málo:-) Jen mi to nedalo, musela jsem reagovat, protože to "rozdělení" opravdu považuji za velké plus (například když si člověk dělá "přípravu" na večeři dopředu apod...). A jen dodám, že jsem dlouholetou předplatitelkou tištěné verze, mám všechna čísla, všechny kuchařky z "klasické" Edice Apetit, a i přesto využívám často web:-) Takže díky a jen tak dál!