
Kuřecí polévka s bramborami a špenátem
Jednoduchá polévka, která funguje jako skládačka – může mít bezpočet variací (viz Něco navíc). Tuhle ale považujeme v redakci za mimořádně zdařilou. Skvělá bude i druhý den k obědu – to když si ji vezmete v krabičce do práce.
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, drcené
- 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru
- 2 lžičky sušené citronové kůry
- 600g brambor, varný typ B, oloupaných a nakrájených nahrubo
- 1 bulva fenyklu, bulva a řapíky nakrájené na tenké plátky, nať odložená na ozdobení
- 300g kuřecích prsních řízků, podélně rozpůlených a pak nakrájených napříč na velmi tenké plátky
- 2 hrsti listů špenátu, nakrájených nahrubo
- sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava jídla
1 Ve velkém rendlíku na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte cibuli a opékejte asi 5 minut doměkka, občas promíchejte. Přidejte česnek a nechte ho minutu rozvonět. Vlijte vývar, vsypte citronovou kůru a přiveďte k varu. Zmírněte oheň.
2 Vsypte brambory a vařte je doměkka (trvá to okolo 15 minut, podle velikosti kousků). Ke konci přidejte fenykl. Pak přidejte maso a špenát a vařte asi 2–3 minuty, aby bylo maso hotové. Podle chuti osolte a opepřete. Při podávání ozdobte fenyklovou natí.
NĚCO NAVÍC
Místo čerstvých kuřecích řízků můžete v polévce prohřát natrhané pečené či vařené drůbeží maso, které vám zbylo z nedělního oběda. Anebo polévku proměňte ve vegetariánskou tak, že použijete zeleninový vývar a místo masa přidáte těsně před podáváním například fetu nebo balkánský sýr.
Přidat komentář