
Lepkavé kuře se sójovou omáčkou a zázvorem
Tahle omáčka je prostě návyková. Neustále se k ní musíte vracet a ochutnávat ji...
Ingredience
- 250ml tmavé sójové omáčky
- 250ml kecap manis (sladké indonéské sójové omáčky)
- 40ml rýžového octa
- 40ml balzamikového octa
- 3 lžíce medu
- 8cm kousek čerstvého zázvoru (40g), oloupaný a nakrájený na tenké plátky
- 4 hvězdičky badyánu
- 2 svitky skořice
- 4 malé sušené chilli papričky podle chuti
- 4 stroužky česneku, oloupané a zmáčknuté plochou stranou nože
- 1 kuře (cca 1,6kg), rozporcované na čtvrtky a osušené
- dušená rýže a čínské zelí pak čoi k podávání
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200°C. Do rendlíku dejte sójovou omáčku, kecap manis, oba octy, med, zázvor, badyán, skořici, chilli a česnek a na prudkém plameni přiveďte k varu.
2 V pekáči promíchejte s porcemi kuřete a pečte odklopené zhruba 75 minut, přičemž přelévejte vypečenou šťávou (podle potřeby podlijte vodou), až bude kuře měkké a propečené.
3 Před podáváním rozdělte na ještě menší díly. Podávejte s rýží, přelité vypečenou šťávou a s čínským zelím pak čoi vařeným na páře.
NĚCO NAVÍC
Čínské zelí pak čoi koupíte v asijských zelinářstvích a nyní už i ve vybraných supermarketech. Malé hlávky dávejte na pařáček v celku, větší překrojte podélně napůl nebo na čtvrtky. Nemusíte je solit, ochutí je připravená pikantní omáčka.
Přidat komentář