0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Portugalské paprikové kuře

Portugalské paprikové kuře
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Portugalské paprikové kuře

4 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2898 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 154 g
Tuky 229 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pikantní marináda a ostrý dip promění obyčejné kuře v opravdovou delikatesu. 

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,6 kg, rozříznuté podél páteře, rozložené na motýlka (viz Něco navíc)
batáty 600 g
lze nahradit bramborami (my použili oba druhy), oloupané, na tenoučké plátky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
tymián 4 snítky
olivový olej 2 PL
Na marinádu
česnek 3 stroužky
nahrubo
chilli paprička 0.5 ČL
sušená, drcená
paprika uzená 1 PL
mletá
citronová štáva 60 ml
vinný ocet červený 1 PL
olivový olej 60 ml
Na dip
chilli paprička 2 ks
dlouhé, zelené, nahrubo
koriandr 1 hrst
čerstvý
olivový olej 1 PL
citronová štáva 1 PL
majonéza 150 g
kvalitní
zakysaná smetana 60 g

1 Troubu předehřejte na 220°C. Přísady na marinádu dejte do robotu a rozmixujte. Odložte si asi polovinu marinády na později a zbytkem potřete kuře. Marinádu vmasírujte do kůže. Pak kuře propíchněte 2 dlouhými jehlicemi, abyste upevnili placatý tvar, a položte do lehce vymazaného pekáče. Přiklopte nebo uzavřete alobalem a odložte.

2 Do mísy dejte plátky batátů či brambor a tymián, zakápněte olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem.

3 Pekáč s kuřetem vložte do trouby a pečte 30 minut, pak kuře obraťte a pečte dalších 20 minut. Při obracení vložte do trouby také plech s batáty či bramborami. Po 20 minutách kuře odklopte, potřete odloženou marinádou a pečte 15–20 minut dozlatova. Batáty a brambory by měly být hotové zhruba ve stejnou dobu.

4 Mezitím co se kuře a batáty či brambory pečou, připravte si dip. Do robotu nebo raději malého sekáčku dejte chilli, koriandr, olej, citronovou šťávu a nasekejte najemno. Smíchejte s majonézou i zakysanou smetanou (ne v robotu, to by dip příliš zřídl) a osolte podle chuti.

5 Pečené kuře podávejte s batáty či bramborami a připraveným dipem.

NĚCO NAVÍC
Nejdříve odstřihněte nebo vyřízněte páteř a odstraňte vidlicovou kost. Pak obraťte kuře prsíčky nahoru a dlaní roztlačujte, až se zploští. Podle potřeby odstřihněte poslední špičatý článek křidýlek a zasuňte je směrem dolů. Ploché kuře můžete zajistit 2 špejlemi či jehlicemi, jak vidíte na obrázku k receptu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/5

Obchod Apetit