0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Portugalské paprikové kuře

Portugalské paprikové kuře
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Portugalské paprikové kuře

4 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2898 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 154 g
Tuky 229 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pikantní marináda a ostrý dip promění obyčejné kuře v opravdovou delikatesu. 

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,6 kg, rozříznuté podél páteře, rozložené na motýlka (viz Něco navíc)
batáty 600 g
lze nahradit bramborami (my použili oba druhy), oloupané, na tenoučké plátky
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
tymián 4 snítky
olivový olej 2 PL
Na marinádu
česnek 3 stroužky
nahrubo
chilli paprička ½ ČL
sušená, drcená
paprika mletá uzená 1 PL
mletá
citronová štáva 60 ml
vinný ocet červený 1 PL
olivový olej 60 ml
Na dip
chilli paprička 2 ks
dlouhé, zelené, nahrubo
koriandr čerstvý 1 hrst
čerstvý
olivový olej 1 PL
citronová štáva 1 PL
majonéza 150 g
kvalitní
zakysaná smetana 60 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 220°C. Přísady na marinádu dejte do robotu a rozmixujte. Odložte si asi polovinu marinády na později a zbytkem potřete kuře. Marinádu vmasírujte do kůže. Pak kuře propíchněte 2 dlouhými jehlicemi, abyste upevnili placatý tvar, a položte do lehce vymazaného pekáče. Přiklopte nebo uzavřete alobalem a odložte.

2

Do mísy dejte plátky batátů či brambor a tymián, zakápněte olejem, osolte, opepřete a promíchejte. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem.

3

Pekáč s kuřetem vložte do trouby a pečte 30 minut, pak kuře obraťte a pečte dalších 20 minut. Při obracení vložte do trouby také plech s batáty či bramborami. Po 20 minutách kuře odklopte, potřete odloženou marinádou a pečte 15–20 minut dozlatova. Batáty a brambory by měly být hotové zhruba ve stejnou dobu.

4

Mezitím co se kuře a batáty či brambory pečou, připravte si dip. Do robotu nebo raději malého sekáčku dejte chilli, koriandr, olej, citronovou šťávu a nasekejte najemno. Smíchejte s majonézou i zakysanou smetanou (ne v robotu, to by dip příliš zřídl) a osolte podle chuti.

5

Pečené kuře podávejte s batáty či bramborami a připraveným dipem.

NĚCO NAVÍC
Nejdříve odstřihněte nebo vyřízněte páteř a odstraňte vidlicovou kost. Pak obraťte kuře prsíčky nahoru a dlaní roztlačujte, až se zploští. Podle potřeby odstřihněte poslední špičatý článek křidýlek a zasuňte je směrem dolů. Ploché kuře můžete zajistit 2 špejlemi či jehlicemi, jak vidíte na obrázku k receptu. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/5

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč