Každý rok spořádáme každý v průměru až 82 kg masa, z toho 29 kg tvoří drůbež. V domácnostech se připravuje na nespočet způsobů. Hodí se k pečení, smažení, grilování, pošírování nebo dušení. Kuřata a krůty jsou lehčí a dietnější než tučnější kachny a husy.
V Česku se průměrně odchová 11,6 milionů kuřat ročně. Část produkce se vyváží, naopak levnější kuřata se přivážejí. Pokud chcete voňavé a kvalitní kuře, je dobré se poohlédnout po domácí farmářské produkci.
- Mezi nejdůležitější faktory, které stojí za vysokou poptávkou po kuřecím mase, je rychlý způsob přípravy a nutriční hodnoty. Na 100 g kuřecího připadá 110 kcal, 3 g tuku a 20 g bílkovin. Neobsahuje však mnoho železa ani vitaminů skupiny B.
- Kuřecí maso je lehce stravitelné a není tučné.
- Pokud chcete šetřit svou peněženku, nakupujte celé kuře a naporcujte ho. Získáte tak jednotlivé části levněji, než kdybyste je kupovali zvlášť a můžete je ponechat na pozdeji k přípravě různých pokrmů. Skelet nevyhazujte, připravit z něj můžete domácí kuřecí vývar.
Krůtí jako superpotravina proti nespavosti
V Evropě patříme mezi země s nejmenší spotřebou krůtího masa. Tuzemská produkce jich vykrmí přibližně 347 tisíc kusů za rok, část jich opět jde na vývoz.
- Krůtí maso je považováno za nejméně tučné a mezi drůbeží za nejdietnější, navíc je snadno stravitelné. Sto gramů krůtího skrývá přibližně 115 kcal, jen 1,5 g tuku, 25 g bílkovin, a navíc obsahuje vitaminy i minerální látky. Údajně se řadí mezi superpotraviny.
- Doporučuje se kardiakům i lidem, kteří se snaží redukovat váhu nebo mají problémy s vysokým cholesterolem. Přípravě se meze nekladou, krůtí maso se s oblibou peče, marinuje a griluje, restuje a rovněž z něj lze připravovat vývary či řízky.
Šťavnatější kachní s vyšším obsahem železa
Kachny jsou druhou nejoblíbenější drůbeží Čechů. Kachní maso pečené s knedlíkem a se zelím je jedním z klasických českých jídel, které si dopřáváme nejen při speciálních příležitostech.
- Čeští farmáři a chovatelé odchovají ročně až 768 tisíc kachen.
- Konzumací 100 g masa do těla dostaneme 290 kcal, 16 g bílkovin, 0,5 g sacharidů a 23 g tuků. Kachna je skvělým zdrojem železa nebo vitaminu B12.
- Oproti kuřecímu a krůtímu má výraznější chuť kvůli vyššímu obsahu tuku.
- Kachní maso nejčastěji pečeme, stehýnka se konfitují do rozpadající se konzistence, prsa se mohou zprudka restovat na pánvi.
- Důležitou součástí přípravy kachny je důkladné vypečení tuku z kůže, aby měla křupavou kůžičku.
Husí maso dodá tělu nenasycené mastné kyseliny
Husa je pro nás spíše svátečním jídlem a zpravidla si ji dopřáváme na svatomartinské hody nebo jako svatoštěpánskou husu, která nám krásně zakončuje vánoční hodování. Česká produkce hlásí 20 tisíc kousků ročně a zbytek poptávky přichází z dovozu.
- Z celé roční spotřeby necelých 29 kg drůbeže na osobu činí husí maso jen 200 g.
- Nutričně je na tom husí maso podobně jako kachní – 359 kcal, 15 g bílkoviny, 0,2 g sacharidů a 33 g tuků na 100 g masa. Je tak o trochu lepší volbou pro milovníky sádla. Husí maso nám navíc dodá větší množství železa a vitaminu B6.
Husa chutná skvěle pečená, díky pomalému pečení má čas změknout a pustit přebytek tuku. Rozhodně se neřadí mezi dietní jídla, jednou za čas však neuškodí.
Husa stejně jako kachna chutná skvěle se zelím a knedlíkem. Oba druhy drůbeže se díky vyššímu obsahu tuku hůře tráví, zelí ovšem celý proces urychluje.