Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Kuřecí, krůtí, kachní nebo husí aneb jakou drůbež si vybrat

Drůbež
ZDROJ: Anshu A/Unsplash
sdílet:

Každý rok spořádáme každý v průměru až 82 kg masa, z toho 29 kg tvoří drůbež. V domácnostech se připravuje na nespočet způsobů. Hodí se k pečení, smažení, grilování, pošírování nebo dušení. Kuřata a krůty jsou lehčí a dietnější než tučnější kachny a husy. 

V Česku se průměrně odchová 11,6 milionů kuřat ročně. Část produkce se vyváží, naopak levnější kuřata se přivážejí. Pokud chcete voňavé a kvalitní kuře, je dobré se poohlédnout po domácí farmářské produkci. 

  • Mezi nejdůležitější faktory, které stojí za vysokou poptávkou po kuřecím mase, je rychlý způsob přípravy a nutriční hodnoty. Na 100 g kuřecího připadá 110 kcal, 3 g tuku a 20 g bílkovin. Neobsahuje však mnoho železa ani vitaminů skupiny B.
  • Kuřecí maso je lehce stravitelné a není tučné.
  • Pokud chcete šetřit svou peněženku, nakupujte celé kuře a naporcujte ho. Získáte tak jednotlivé části levněji, než kdybyste je kupovali zvlášť a můžete je ponechat na pozdeji k přípravě různých pokrmů. Skelet nevyhazujte, připravit z něj můžete domácí kuřecí vývar. 

Krůtí jako superpotravina proti nespavosti

V Evropě patříme mezi země s nejmenší spotřebou krůtího masa. Tuzemská produkce jich vykrmí přibližně 347 tisíc kusů za rok, část jich opět jde na vývoz. 

  • Krůtí maso je považováno za nejméně tučné a mezi drůbeží za nejdietnější, navíc je snadno stravitelné. Sto gramů krůtího skrývá přibližně 115 kcal, jen 1,5 g tuku, 25 g bílkovin, a navíc obsahuje vitaminy i minerální látky. Údajně se řadí mezi superpotraviny.
  • Doporučuje se kardiakům i lidem, kteří se snaží redukovat váhu nebo mají problémy s vysokým cholesterolem. Přípravě se meze nekladou, krůtí maso se s oblibou peče, marinuje a griluje, restuje a rovněž z něj lze připravovat vývary či řízky. 

Škola vaření: Jak naporcovat kuře?

Škola vaření: Jak naporcovat kuře?

Více

Šťavnatější kachní s vyšším obsahem železa 

Kachny jsou druhou nejoblíbenější drůbeží Čechů. Kachní maso pečené s knedlíkem a se zelím je jedním z klasických českých jídel, které si dopřáváme nejen při speciálních příležitostech.

  • Čeští farmáři a chovatelé odchovají ročně až 768 tisíc kachen. 
  • Konzumací 100 g masa do těla dostaneme 290 kcal, 16 g bílkovin, 0,5 g sacharidů a 23 g tuků. Kachna je skvělým zdrojem železa nebo vitaminu B12.
  • Oproti kuřecímu a krůtímu má výraznější chuť kvůli vyššímu obsahu tuku.
  • Kachní maso nejčastěji pečeme, stehýnka se konfitují do rozpadající se konzistence, prsa se mohou zprudka restovat na pánvi.
  • Důležitou součástí přípravy kachny je důkladné vypečení tuku z kůže, aby měla křupavou kůžičku.

Konfitovaná kachní stehna

Konfitovaná kachní stehna

Více

Husí maso dodá tělu nenasycené mastné kyseliny 

Husa je pro nás spíše svátečním jídlem a zpravidla si ji dopřáváme na svatomartinské hody nebo jako svatoštěpánskou husu, která nám krásně zakončuje vánoční hodování. Česká produkce hlásí 20 tisíc kousků ročně a zbytek poptávky přichází z dovozu.

  • Z celé roční spotřeby necelých 29 kg drůbeže na osobu činí husí maso jen 200 g.
  • Nutričně je na tom husí maso podobně jako kachní – 359 kcal, 15 g bílkoviny, 0,2 g sacharidů a 33 g tuků na 100 g masa. Je tak o trochu lepší volbou pro milovníky sádla. Husí maso nám navíc dodá větší množství železa a vitaminu B6.

Husa chutná skvěle pečená, díky pomalému pečení má čas změknout a pustit přebytek tuku. Rozhodně se neřadí mezi dietní jídla, jednou za čas však neuškodí.

Husa stejně jako kachna chutná skvěle se zelím a knedlíkem. Oba druhy drůbeže se díky vyššímu obsahu tuku hůře tráví, zelí ovšem celý proces urychluje. 

Související články

Jak vykostit kuře
  • Novinky a zajímavosti

Jak vykostit kuře

Už žádné rozhodování, zda kuřecí paličky, křídlo, nebo stehno. Naučte se zpracovat celé kuře.       ...
Vaříme úsporně: 1 kuře, 4 pokrmy
  • Poradna

Vaříme úsporně: 1 kuře, 4 pokrmy

Koupili jste celé kuře a nevíte, jak ho zpracovat, abyste nemuseli nic vyhazovat? Stačí kuře správně naporcovat a z jednoho kusu uvaříte hned několik plnohodnotných jídel pro dva hladové krky. ...

Obchod Apetit