Nová registrace Zapomenuté heslo

Velmi snadné
< 20 min
3,9 (17x)
2. 5. 2017
Česnekové kuře s rukolovou zálivkou


Velmi snadné
< 20 min
3,9 (17x)

I obyčejné kuře se dá připravit s velkou parádou! Zkuste třeba česnekové...


Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro

Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro

Rukolová zálivka

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu

Chybí vám suroviny?

Další recepty níže

Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 1478 kcal
  • Bílkoviny 38 g
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 108 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2016/5

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:

Hodnocení

3,9/5

Hodnocení receptu

3,9/5
(17 hlasů)
5
4
3
2
1

Sdílet

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2016/5

Odhalte spolu s námi nejvíce střežené tajemství roku! Kdo vyhrál velkou cukrářskou výzvu Apetitu? Konečně se dozvíte, který z krásných narozeninových dortů od vás čtenářů se probojoval na obálku a které dva další se s ním postavily na pomyslnou bednu! Odhalte jídla našeho dětství! Prozradíme, která jídla nás bleskově přenesou zpět do maminčiny kuchyně… S našimi originálními recepty na pečené kuře váš sobotní oběd už nikdy nebude obyčejný! Na zábavné a pestré saláty z čerstvé zeleniny se těšíme vždy celou zimu! Konečně nastal jejich čas a vy je můžete vyzkoušet s námi. Jaký bude X. ročník Prague Food Festivalu? Z našeho průvodce se dozvíte vše potřebné a s chutí můžete začít plánovat.  

Související články

4 důvody, proč používat čerstvé bylinky

1 Čerstvé bylinky definují chuť a charakter jídla

Každá kuchyně používá své bylinky a jejich přidáním můžete vychýlit pomyslnou chuťovou ručičku na tu či onu stranu. Zelený koriandr nás vezme na výlet do Mexika, perilla a klasnatka s citronovou vůní sluší vietnamské kuchyni. Vůně rozmarýnu, dobromysli a levandule v nás vyvolává obrazy slunného Středomoří. Bazalka v jakékoliv variantě zase hraje na italskou notu. Zato polévkový libeček, štiplavá pažitka a zelená petrželková nať jsou jednoznačnými hvězdami české kuchyně stejně jako nať celeru a medvědí česnek. 

2 Čerstvé bylinky oživí barvu

Tohoto efektu mistrně využívá italská kuchyně. Závěrečný posyp čerstvě nasekanými bylinkami nejenže podpoří chuť jídla, ale dodá mu i hezkou barvu. Tento efekt využijete nejen u „bílých“ jídel, jako jsou různé smetanové omáčky. Pomyslnou závěrečnou tečku vytvoří také na omáčkách rajčatových nebo jídlech typu „minimalismus v pěti surovinách“.

[[nid:38371]]

3 Čerstvé bylinky nahrazují sůl

Jak pravil nemoudrý pohádkový král: „Vařit bez soli, to je umění!“ Sůl pro naši kuchyni představuje základ, bez ní se nám jídlo zdá doslova „nemastné, neslané“. Pokud však potřebujete z nějakého důvodu ubrat soli ve svých pokrmechpoohlédněte se po bylinkách. Čerstvě nasekané lístky vylepší chuť, vzhled i vůni jídla. Přidávejte je do už hotových pokrmů, tepelnou úpravou se z nich vytrácí to nejlepší. 

4 Čerstvé bylinky mají pozitivní vliv na zdraví

Většina bylinek se používá jak pro kulinářské, tak léčivé účely. I když nás zajímá především chuť, jejich konzumací můžete přispět k prevenci srdečních chorob, rakoviny a cukrovky. Některé mají také protizánětlivé a protinádorové vlastnosti. Výzkumy ukazují, že mnoho bylinek pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a jsou užitečné pro lidi s mírně zvýšeným krevním tlakem. Čerstvé zelené bylinky obsahují vitaminy a minerály, mívají také vyšší hladinu antioxidantů ve srovnání se zpracovanými nebo sušenými bylinkami, které jsou zase skvělé v čajích a různých nápojích. 

[[nid:38131]]

Bylinkové know-how

Abyste z čerstvých bylinek dostali opravdu to nejlepší, nasekejte je těsně předtím, než je budete chtít použít, a do jídla je přidávejte ideálně po dokončení tepelné úpravy nebo jimi jídlo posypte rovnou na talíři. To platí především pro jemné bylinky, jako jsou bazalka, pažitka nebo kopr. Ty obsahují těkavé silice, které zahříváním rychle vyprchají. Přidáním těsně před podáváním si zachovají svou skvělou vůni, chuť i svěží barvu.

To neplatí u bylinek s výraznou chutí a vůní, kterými oplývají například libeček, fenykl, estragon nebo celerová nať. Ty můžete do jídla přidat v kterémkoliv okamžiku vaření. Například zmiňovaný libeček či celerová nať jsou skvělé hlavně ve vývarech nebo s vařenou zeleninou, když mají dostatek času se prohřát a uvolnit aromatické látky.

Bylinky vybírejte podle druhu pokrmu, který připravujete. Kopr sluší rybám, bazalka těstovinám, pažitka pomazánkám a taková petrželová nať je pro nás královna čerstvých bylinek. Hodí se do obrovského množství pokrmů, od polévek přes maso, ryby až po zeleninové saláty.

Nápady na svěží bylinková jídla najdete v následujících receptech.