Bylinkové pečené kuře s bramborami

Bylinkové pečené kuře s bramborami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1671 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 197 g
Tuky 51 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Máslová směs pod kůží udrží kuřecí prsíčka pěkně šťavnatá.

Související recepty

Suroviny

kuře 1 ks
cca 1,6kg
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
šalvěj 3 snítka
rozmarýn 3 snítka
citron 1 ks
přepůlený
brambory 800 g
drobné s pěknou slupkou
víno bílé 375 ml
suché
polníček
k podávání
Na bylinkové máslo
máslo 50 g
změklé, + na potření
šalotka 1 ks
oloupaná, nahrubo
bazalka 1 PL
petrželka 1 PL
lístky
citronová kůra 2 ČL
strouhaná

1 Troubu předehřejte na 180°C. Přísady na bylinkové máslo smíchejte a nasekejte pomocí tyčového mixéru, osolte i opepřete a odložte.

2 Prsty opatrně uvolněte kůži na prsíčkách kuřete a napěchujte připravené bylinkové máslo do vzniklého prostoru. Do břišní dutiny dejte 1 snítku šalvěje, 1 snítku rozmarýnu a půlku citronu. Pak svažte stehna k sobě.

3 Kuře potřete dalším máslem, osolte, opepřete a položte do pekáče prsíčky nahoru. Navrch položte snítku šalvěje. Kolem rozložte brambory, zbylou půlku citronu a zbylé bylinky, podlijte vínem a pečte zhruba 1 hodinu 20 minut, až bude kuře propečené a zlatavé a brambory hotové. Podávejte se salátem z polníčku.

NĚCO NAVÍC

Máslo můžete ochutit bylinkami podle vlastní fantazie. Místo másla lze dát příště mascarpone. Výbornou přísadou je i strouhaný parmazán nebo nadrobno nasekaná sušená slanina. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/5

Obchod Apetit