Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lišky nakyselo s bramborou ve slupce
Lišky nakyselo s bramborou ve slupce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Lišky nakyselo s bramborou ve slupce

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1941 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 143 g
Tuky 131 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Houby přinášejí hned dvojí radost – první je ze sbírání, druhá z vaření a ochutnávání. Lišky jsou většinou ten nejcennější úlovek. A na omáčku s nimi se nejspíš dají nalákat i ti, kteří houbám moc neholdují. 

Suroviny

lišky 500 g
očištěné
rostlinný olej 1 PL
nakrájená na kostičky
nakrájená nadrobno
sůl
pepř
čerstvě drcený
tymián 2 snítky
jablečný ocet 1 PL
nebo méně, podle chuti
tučná
Na brambory
velké, na pečení, vydrhnuté kartáčkem
rostlinný olej
na potření brambor, nemusí být
bylinky
např. petrželka, rozmarýn a tymián, ale může být třeba i libeček
sůl vločková

Postup

1

Připravte brambory. Troubu předehřejte na 200°C. Každou bramboru několikrát propíchněte vidličkou, potřete olejem a zabalte do alobalu s kouskem petrželky či jiné bylinky, nebo je jen tak rozložte na plech. Pečte asi 35–45 minut podle velikosti brambor doměkka. Můžete je také upéct v remosce nebo je jednoduše v celku uvařit v osolené vodě s kmínem a libečkem doměkka.

2

Větší lišky překrojte. V pánvi na oleji opečte slaninu dokřupava, vyjměte ji děrovanou sběračkou na talíř a dejte stranou. Do pánve přidejte lišky, cibuli, lehce osolte, opepřete, posypte lístky odrhnutými ze snítek tymiánu a opékejte asi 10 minut do změknutí cibule. Přilijte ocet, nechte ho odpařit a ještě chvíli pražte doměkka. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a prohřejte ji, ale už nevařte, aby se nesrazila.

3

Hotové brambory nakrojte, trochu rozmáčkněte a podávejte k liškám ve smetaně, posypané čerstvými bylinkami, vločkovou solí a odloženou slaninou.

NĚCO NAVÍC
Slaninu můžete také ponechat v pánvi před vsypáním hub a udělat z ní součást omáčky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč