Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lišky nakyselo s bramborou ve slupce

Lišky nakyselo s bramborou ve slupce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Lišky nakyselo s bramborou ve slupce

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1941 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 143 g
Tuky 131 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Houby přinášejí hned dvojí radost – první je ze sbírání, druhá z vaření a ochutnávání. Lišky jsou většinou ten nejcennější úlovek. A na omáčku s nimi se nejspíš dají nalákat i ti, kteří houbám moc neholdují. 

Suroviny

lišky 500 g
očištěné
rostlinný olej 1 PL
nakrájená na kostičky
nakrájená nadrobno
sůl
pepř
čerstvě drcený
tymián 2 snítky
jablečný ocet 1 PL
nebo méně, podle chuti
tučná
Na brambory
velké, na pečení, vydrhnuté kartáčkem
rostlinný olej
na potření brambor, nemusí být
bylinky
např. petrželka, rozmarýn a tymián, ale může být třeba i libeček
sůl vločková

Postup

1

Připravte brambory. Troubu předehřejte na 200°C. Každou bramboru několikrát propíchněte vidličkou, potřete olejem a zabalte do alobalu s kouskem petrželky či jiné bylinky, nebo je jen tak rozložte na plech. Pečte asi 35–45 minut podle velikosti brambor doměkka. Můžete je také upéct v remosce nebo je jednoduše v celku uvařit v osolené vodě s kmínem a libečkem doměkka.

2

Větší lišky překrojte. V pánvi na oleji opečte slaninu dokřupava, vyjměte ji děrovanou sběračkou na talíř a dejte stranou. Do pánve přidejte lišky, cibuli, lehce osolte, opepřete, posypte lístky odrhnutými ze snítek tymiánu a opékejte asi 10 minut do změknutí cibule. Přilijte ocet, nechte ho odpařit a ještě chvíli pražte doměkka. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu a prohřejte ji, ale už nevařte, aby se nesrazila.

3

Hotové brambory nakrojte, trochu rozmáčkněte a podávejte k liškám ve smetaně, posypané čerstvými bylinkami, vločkovou solí a odloženou slaninou.

NĚCO NAVÍC
Slaninu můžete také ponechat v pánvi před vsypáním hub a udělat z ní součást omáčky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, hluboký pekáč se spoustou šťávy nebo vína a dostatek času. Tahle trojkombinace je zárukou úspěchu. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč