0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smetanová houbová omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8 / 5. Počet hodnocení: 9
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1727 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 85 g
Tuky 124 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Starosvětské radovánky v té nejlepší podobě! Smetanová houbová omáčka je tradiční recept, který vám učaruje při každé příležitosti.

Suroviny

lesní houby 350 g
čerstvé – nejlépe hříbky, lišky... (lze použít předem namočené sušené houby)
máslo 3 PL
mouka pšeničná hladká 3 PL
vývar 900 ml
(hovězí nebo zeleninový, může být i houbový nebo voda z namáčení sušených hub), studeného
olej 5 PL
na smažení
cibule 1 ks
velká, nakrájená nadrobno
sůl
pepř bílý
kmín
mletý
zakysaná smetana 100 ml
vinný ocet bílý
trocha, na dochucení
bramborové šišky
opečené na trošce tuku k podáváni

Postup

1

Očištěné houby nakrájejte na plátky, malé jen rozpulte.

2

V kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte moukou a zasmažte zlatavou jíšku. Zalijte studeným vývarem (případně tekutinou, v níž se namáčely sušené houby) a povařte základ omáčky do zhoustnutí. Dejte stranou.

3

V kastrolu rozehřejte olej a opečte cibuli dozlatova; trvá to asi 8 minut.

4

Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou 10 minut poduste.

5

Vmíchejte základ z jíšky a na mírném ohni povařte asi 15 minut.

6

Odstavte, do omáčky vmíchejte oba druhy smetany a dochuťte solí, bílým pepřem, mletým kmínem a octem.

7

Podávejte s bramborovými šiškami, nejlépe opečenými.

Související články

5 prověřených způsobů, jak doma sušit houby
  • Jak na to

5 prověřených způsobů, jak doma sušit houby

Češi jsou vyhlášeným národem houbařů. Podle průzkumu z roku 2018 jsme si jich z lesa přinesli přes dvacet sedm tisíc tun. Co ale s houbami, které nestihnete sníst čerstvé? Usušte je na horší časy. Ukážeme vám pět spolehlivých způsobů, jak...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit