0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smetanová houbová omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 21
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1727 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 85 g
Tuky 124 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Starosvětské radovánky v té nejlepší podobě! Smetanová houbová omáčka je tradiční recept, který vám učaruje při každé příležitosti.

Suroviny

lesní houby 350 g
čerstvé – nejlépe hříbky, lišky... (lze použít předem namočené sušené houby)
máslo 3 PL
mouka pšeničná hladká 3 PL
vývar 900 ml
(hovězí nebo zeleninový, může být i houbový nebo voda z namáčení sušených hub), studeného
olej 5 PL
na smažení
cibule 1 ks
velká, nakrájená nadrobno
sůl
pepř bílý
kmín
mletý
vinný ocet bílý
trocha, na dochucení
bramborové šišky
opečené na trošce tuku k podáváni

Postup

1

Očištěné houby nakrájejte na plátky, malé jen rozpulte.

2

V kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte moukou a zasmažte zlatavou jíšku. Zalijte studeným vývarem (případně tekutinou, v níž se namáčely sušené houby) a povařte základ omáčky do zhoustnutí. Dejte stranou.

3

V kastrolu rozehřejte olej a opečte cibuli dozlatova; trvá to asi 8 minut.

4

Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou 10 minut poduste.

5

Vmíchejte základ z jíšky a na mírném ohni povařte asi 15 minut.

6

Odstavte, do omáčky vmíchejte oba druhy smetany a dochuťte solí, bílým pepřem, mletým kmínem a octem.

7

Podávejte s bramborovými šiškami, nejlépe opečenými.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč