Starosvětské radovánky v té nejlepší podobě! Smetanová houbová omáčka je tradiční recept, který vám učaruje při každé příležitosti. Navíc ho připravíte jak z čerstvých tak ze sušených hub a použít můžete k masu, špeclím nebo nokům.
Suroviny
Postup
Očištěné houby nakrájejte na plátky, malé jen rozpulte.
V hrnci rozehřejte máslo, zaprašte moukou a zasmažte zlatavou jíšku. Zalijte studeným vývarem (případně tekutinou, v níž se namáčely sušené houby) a povařte základ omáčky do zhoustnutí. Dejte stranou.
V hrnci rozehřejte olej a opečte cibuli dozlatova; trvá to asi 8 minut.
Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou 10 minut poduste.
Vmíchejte základ z jíšky a na mírném ohni povařte asi 15 minut.
Odstavte, do omáčky vmíchejte obě smetany a dochuťte solí, bílým pepřem, mletým kmínem a octem.
Podávejte s bramborovými šiškami, nejlépe opečenými, případně jinou přílohou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů )