Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Masové koule v liškové omáčce
Masové koule v liškové omáčce
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Masové koule v liškové omáčce

4/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2617 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 99 g
Tuky 190 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení koulí z mletého telecího masa s liškovou omáčkou jsme si zamilovali na první sousto. Receptu upoutal i pozornost Pavla Berkyho, který ho pro vás natočil na video. Jeho verzi receptu najdete na jeho i našem Instagramu. 

Související recepty

Suroviny

Na koule
strouhanka 3 PL
tymián 1 ČL
nasekané lístky
vejce 1 ks
cibule ½ ks
hořčice dijonská 1 PL
sůl 4 g
pepř
čerstvě mletý
česnek 1 stroužek
prolisovaný
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
rostlinný olej
na opékání
Na liškovou omáčku
nadrobno
lišky 400 g
očištěné (malé mohou být v celku, velké nakrájené)
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar 150 ml
worcesterská omáčka
pár kapek
petrželka
hladkolistá, nasekaná

Postup

1

Přísady na koule dejte do mísy a propracujte do jednolité hmoty. Nechte směs odpočinout
10–15 minut v chladu, pak vytvarujte koule velikosti golfového míčku. Ve velké pánvi rozehřejte olej a opečte na něm koule ze všech stran dozlatova. Vyjměte a dejte stranou.

2

Slijte z pánve olej, případné větší nečistoty vytřete ubrouskem. Znovu pánev rozehřejte a rozpusťte v ní máslo. Na másle opečte šalotku dosklovita. Vsypte houby, osolte, opepřete a orestujte. Vlijte vývar a nechte houby krátce povařit, měly by změknout, ale zůstat stále křupavé. Přidejte smetanu a provařte, až omáčka trochu zhoustne.

3

Dochuťte worcesterskou omáčkou. Vraťte do omáčky masové koule a nechte společně prohřát. Posypte petrželkou. Podávejte s křupavým pečivem (třeba pizzou bianca) či těstovinami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/10

Apetit magazín