V září se vracejí každodenní otázky, které souvisejí se začleněním do pravidelného režimu: co bude k večeři, co zítra s sebou do práce a co dát dětem k svačině do školy? Máme pro vás odpověd – noky s houbami a medailonky z panenky budou večer chutnat celé rodině, a ještě vám možná zbyde na druhý den k obědu.
Suroviny
Postup
Plátky panenky rozložte na prkénko, osolte je a opepřete a potřete olejem z obou stran. Takto je nechte marinovat, dokud nepřipravíte houby a noky.
Ve velké hluboké pánvi na středním plameni rozpusťte 1 lžíci másla. Přidejte nakrájené houby, osolte a opepřete, ztlumte a pak zvolna za občasného míchání opékejte asi 8 minut, houby zhnědnou a změknou.
Přisypte šalotku a česnek a míchejte dál, až bude šalotka průsvitná, asi 2 minuty.
Zvyšte plamen, přidejte víno a tymián. Zakryjte poklicí a duste, aby se tekutina téměř odvařila, bude to trvat asi 10 minut.
Mezitím přiveďte k varu velký hrnec osolené vody, vhoďte noky a vařte podle návodu na obalu. Potom je slijte a vložte do pánve s hotovými houbami. Vše promíchejte se zbývajícím máslem, ochutnejte a dolaďte solí a pepřem. Zakryjte a udržujte teplé.
Steakovou nebo grilovací pánev rozpalte tak, aby se z ní kouřilo. Vložte připravené medailonky a opékejte z každé strany asi minutu. Chvíli pro otočení masa poznáte podle toho, že se přestane lepit ke dnu pánve. Hotové medailonky nechte odpočívat na čistém prkénku. Nandejte noky na talíře, posypte je parmazánem, doplňte medailonky z panenky, ozdobte tymiánem a podávejte.
OBĚD DO KANCELÁŘE:
Listové taštičky s houbovou směsí
Troubu předehřejte na 200 °C. Z vyváleného plátu listového těsta vykrájejte čtverce o hraně cca 10 cm. Na každý dejte cca 1 lžíci vychladlé směsi noků a hub z tohoto receptu. Pokud vám zbyly medailonky, přidejte i kousky masa. Uzavřete tak, že spojíte protilehlé vrcholy, čímž vzniknou rovnostranné trojúhelníky. Spoje důkladně přitiskněte, trojhránky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte kmínem. Vložte do trouby a pečte 20 minut dozlatova.