Na lívance, na vafle, na tousty, k sýrům... hořkosladká marmeláda s kapkou alkoholu se doma neztratí. Aperol, ovocný likér vyráběný převážně z výtažků z pomerančů podtrhuje nejen chuť, ale i barvu samotných grapefruitů.
Suroviny
Postup
Kůru z grapefruitů oloupejte a poté opatrně seřízněte bílou část tak, aby vám zůstala jen čistá kůra. Tu nakrájejte na sirky (velmi tenké proužky). Do rendlíku vlijte 1 a 1/4 litru vody, přisypte kůru, přidejte cukr, přiveďte pod bod varu, ztlumte a poté hodinu pod pokličkou vařte, aby kůra změkla.
Dejte nachladit malý dezertní talířek do mrazáku.
Z grapefruitů a z citronu vymačkejte šťávu a přeceďte ji. Vymačkané grapefruity a citrony spolu se vším, co zbylo po scezení šťávy, zavažte do plátýnka. Šťávu vlijte do rendlíku se sirupem a kůrou, přidejte zavázané plátýnko a 20 minut zvolna vařte. Směs by měla zhoustnout. Dejte zhruba lžíci na nachlazený talířek a přesuňte ho na chvíli do lednice. Tak poznáte, zda marmeláda tuhne.
Plátýnko vyjměte a dejte stranou, počkejte, až trochu zchladne a co nejvíce ho vymačkejte do rendlíku s marmeládou. Poté obsah vyhoďte.
Do marmelády vmíchejte Aperol a ihned plňte do sklenic. Dobře uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte zcela vychladnout.
NĚCO NAVÍC
Marmeládu plňte do sklenic o libovolném objemu. Pokud se bojíte, že nezželíruje, sáhněte
po želírovacím cukru nebo do cukru přimíchejte pektin.
Zdroj: Olive Magazine/Immediate Media